Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Лекції

Нашого цвіту — і в середній освіті

Кандидат історичних наук Ігор Цеунов, член київського відділення САУ, запрошує на тренінг «Розмови про історію» на «Освіторії».

2 жовтня об 11.00 він розповість про проблеми вивчення первісності у школі. А вони є, бо цілі пласти суспільного та історичного розвитку не охоплені шкільною програмою. Як вважає лектор (і учні це підтвердять), замість цікавої мандрівки в минуле у школі дається сухий фактаж. Це неодмінно треба змінювати. Для цього створюють довгострокову навчальну програму, де глибоко та детально напрацюють методику викладання предмету «Історія». А почнуть від первісності.



Наша неолітична революція

Це чи не найперша революція. Неолітична. Не одна і розтягнута в часі.


Неандертальці на теренах України. Туди-Сюди

Неандертальці — це перші люди на теренах України. Неандертальці — це перша тема серії подкастів «Туди-Сюди».

Лариса Кулаковська, завідувачка Археологічного музею Інституту археології НАН України, член САУ, розповідає звідки з’явились і куди поділись українські неандертальці. І виявляється, що неандертальці — прогресивні люди свого часу. Вони мали духовність, виробництво, полювання, житлобудування, мистецтво. Дізнайтесь, що залишили по собі в Україні. Що тут робили. Де найдовше затримались.

Локальна історія пропонує слухати про це, наприклад, тут: https://www.youtube.com/watch?v=6RicwCn7DZA


Пивна Історія — проект студії Wild Fox Film

Пивна Історія — проект студії Wild Fox Film (https://www.youtube.com), який має в своїй основі відомий британський проект «Drinking History» та «Команда часу».

За основу проекту взято ідею створення максимально невимушеної атмосфери дружньої бесіди на цікаву тему в форматі «Віртуальний трансісторичний паб».

У записі перших двох сезонів взяли участь археолог і реконструктор Андрій Оленич та викладач кафедри археології та музеєзнавства КНУ ім. Т. Г. Шевченка, археолог Євген Синиця (які також є членами ВГО САУ).

https://www.youtube.com


Бесіда з геологом

Шановні колеги!

19 лютого 2019 р. о 13.45 у залі засідань Інституту археології НАН України (10-й поверх, пр. Героїв Сталінграда 12, Київ) відбудеться зустріч-бесіда з доктором геологічних наук, директором Геологічного музею Київського національного університету імені Тараса Шевченка В. А. Нестеровським.

Тема бесіди: "Можливості геологічних та мінералогічних досліджень археологічних матеріалів".

У рамках зустрічі відбудеться презентація мінералогічних досліджень: «"Рум’яна" для небіжчиків (результати досліджень мінеральних артефактів із поховань Золотої Балки)» (співдоповідач — Олена Дзнеладзе). Переважна частина часу запланована для обговорення і відповідей на запитання.

Організатори: ВГО "Спілка археологів України", Інститут археології НАН України і Рада молодих вчених Інституту.


Фізика і археологія

29.05.2018 р. у відділі археології ранніх слов’ян та регіональних польових досліджень відбудеться дві доповіді Олександра Бугая на теми:

  • «Радіовуглецеве датування: можливості і перспективи»
  • «Ядерно-фізичні методи для характеризації археологічних артефактів».

Початок об 11 годині. Запрошуємо всіх зацікавлених співробітників і спілчан.

Заплановано онлайн-трансляцію.


Дні науки — 2017

12 листопада цього року Інститут археології НАН України долучився до "Днів науки" з такою програмою:

Лекції:
І. Потєхіна "Таємниці трипільців з печери Вертеба: аналіз ДНК та краніологія"
Т. Рудич "Про що розповідає антропологія: населення території України у давньоруський час"

Демонстрації:
1. "Техніки виготовлення одягу в давні часи". Чарівна майстриня, одягнена у середньовічний костюм, продемонструвала відвідувачам деякі техніки виготовлення елементів стародавнього одягу.
2. "Світ давнього гончарства". На цій локації відвідувачі змогли дізнатися як ліпили та чим прикрашали давні горщики, а також які секретні інгредієнти використовували люди для зміцнення давнього посуду. Охочі змогли спробувати свої сили в якості стародавніх гончарів.
3. "Відчуй себе археологом!". Під час інтерактивного розкопу учасники змогли зануритися у атмосферу справжнього археологічного пошуку артефактів, відчути себе на розкопках та у археологічній лабораторії.
4. "Стародавня запальничка — що це?". На цій локації дітям було продемонстровано спосіб видобутку вогню за допомогою давньої "запальнички" — залізного кресала та кременю. Наступного року плануємо розкрити і інші способи видобутку цього "дару Прометея" нашими пращурами!
5. "Про що мовчать давні скелети". У ігровій формі маленькі відвідувачі ознайомилися з будовою людського скелету, а також змогли відчути себе його дослідниками, заповнюючи "щоденник антрополога".

Захід відбувся в Археологічному музеї за адресою: вул. Богдана Хмельницького 15.

У рамках заходу було також знято коротке інтерв'ю з відомим антропологом, кандидатом історичних наук Інною Потєхіною на тему дослідження решток стародавніх трипільців. Інтерв'ю можна переглянути на каналі youtube.com, Wild Fox.

Захід відбувся за підтримки ВГО "Спілка археологів України".


Антропологія без прикрас

Чим хворіли наші предки? Як лікували у давнину? Про що можуть розказати зуби?

Відповіді на ці та інші питання ви почуєте у захоплюючій лекції старшого наукового співробітника ІА НАН України канд. іст. наук Олександри Козак "Палеопатологія і можливості історичних реконструкцій".

Лекція відбудеться 17 грудня о 12-й годині в Археологічному музеї (цокольний поверх Природничого музею НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, М Театральна).

Вхід вільний. Будемо Вам раді!


Волинські археологи зустрілися зі школярами

Поки тривають сезонні археологічні «канікули», працівники ДП «Волинські старожитності», окрім проведення археологічних експертиз, намагаються якнайширше інформувати громадськість про свою діяльність.

17 лютого 2011 року, відбулася зустріч з педагогічним колективом та учнями Заборольської школи Луцького району Волинської області. Приводом для зустрічі стали не лише вихід книги про пам’ятки археології Луцького району, а й перспективи археологічних досліджень у селі у цьому році.

Олексій Златогорський розповів про археологічні дослідження на Волині у 2009—2010 роках, зазначивши, що протягом цього періоду дослідження проводилися майже на 40 пам’ятках, ознайомив з методикою проведення археологічних досліджень. «На території села Забороль, — зазначив він, — є аж шість (!) археологічних пам’яток від доби бронзи до давньоруського часу. І можливо цього року, на одній із ній будуть проведені рятівні розкопки». У своїй розповіді директор ДП «Волинські старожитності» наголосив також на важливості збереження історичної спадщини, яка останніми роками зухвало нищиться і забудовниками і «чорними» археологами.

Віктор Баюк показав слухачам цікаві цьогорічні знахідки з розкопів, привернувши увагу учнів до шпори та її призначення, давньоруських стріл та інших артефактів. Зустріч завершилась передачею до бібліотеки школи нового видання «Пам’ятки археології Луцького району».

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»


Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Ви знаходитесь тут: Новини Лекції