Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Археологічна спадщина на окупованих територіях

Вивезення археологічних цінностей з Херсонесу Таврійського до Росії. Фіксація злочину

Ми відстежуємо все, що відбувається із нашими культурними цінностями на окупованих територіях з 2014 року. Ми – це українські науковці, музейники, журналісти, юристи, освітяни, правоохоронці, військові, дипломати, студенти, школярі і пенсіонери. Тому дарма думати, що, подолавши когось одного, можна вирішити проблему. Дарма думати, що ця самосформована мережа має бодай якесь управління. Її неможливо знеголовити. Ми чуємо і бачимо все, що відбувається в Криму, ми дуже пильно стежимо за кожним рухом окупаційної влади.

Херсонес Таврійський недарма було обрано місцем "чєлобітія" нинішнього російського керманича. Чи він щиро вважає його місцем сили, чи це висновок Інституту сходознавства РАН про його ключове значення майбутнього Росії, наразі невідомо. Зате відомо, що перед кожним своїм відповідальним заходом, від якого залежить успіх російської політики, Путін чомусь опиняється в Херсонесі і щось там відкриває або інспектує. Наскільки далеко зайде цей зашквар, поки не зрозуміло. Але вже зараз це нагадує неадекватні дії Гітлера на фінальному етапі ІІ Світової.

Перші приготування до евакуації севастопольських музеїв почалися іще навесні 2021. Тоді великим музеям було розіслано інструкцію, згідно із якою вони мали обрахувати скільки предметів буде евакуйовано, скільки для цього потрібно пакувального матеріалу, скринь, транспорту, бензину, охорони тощо. Чому тоді раптом виник цей папір і що за ним криється, стало зрозуміло лише 24 лютого наступного 2022 року. Весь 2022 рік Путін періодично інспектував будівництво свого дітища – Нового Херсонесу, комплексу, побудованого на місці злочинних розкопок Інституту Історії матеріальної культури РАН і Державного Ермітажу поруч із фортечною стіною городища Херсонеса Таврійського. В результаті цих робіт було знищено давнє передмістя Херсонеса із культовими спорудами, некрополями і поселенням. І, врешті, коли в Криму все почало вибухати в результаті порушення правил безпеки і поводження із вибухонебезпечними речовинами, до окупаційної влади Севастополя прилетіла дєпєша із Москви. В ній ішлося про те, що згідно їх аналізу ситуації, безпечні місця в Севастополі відсутні. Тому треба проводити евакуацію музеїв.

Участь представників Спілки в саміті Кримської платформи

Коли всі святкування та дійства закінчились, можна підбити певні підсумки. Нам важливо, що САУ взяла участь у саміті Кримської платформи.


"Розкопки в окупованому Криму"

Самохідна артилерійська установка. Саме такі асоціації може викликати абревіатура САУ в часи війни.
Кримські новини підготували ґрунтовний матеріал про археологію окупованого Криму. Спілка не раз виступала зі зверненнями про незаконні дослідження на окупованих територіях, що порушують українське і міжнародне законодавство.

Матеріал на часі, адже днями Україна направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду чергове інформаційне повідомлення, яке стосується воєнних злочинів проти об’єктів культурної спадщини на тимчасово окупованій території. Культурні цінності, зокрема археологічні об’єкти, що перебувають у музеях АР Крим та м. Севастополь, є власністю держави Україна, національним багатством, невід’ємною складовою національного культурного надбання та охороняється як національним законодавством, так і міжнародним правом.

У документі наведені докази широкомасштабного руйнування і привласнення об'єктів культурної спадщини: Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора; Історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї — Ханський палац, Чуфут-Кале. Це також численні випадки незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей на тимчасово окупованій території півострова Крим, зокрема поселень Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен. Ми вдячні ЗМІ за розуміння і суспільний розголос. Дякуємо також колегам, які з самого початку підтримували наші звернення і тим, хто починає розуміти цю проблему зараз.

https://qha.com.ua/po-polochkam-uk

Див. також Звернення ВГО «Спілка археологів України» до археологів Російської Федерації


Виступ С. А. Теліженка про археологічну спадщину в умовах проведення військових дій

Голова Луганського осередку «Спілки археологів України» С. А. Теліженко з 16 по 20 грудня 2019 року в рамках програми Cultural Vistas (Berlin, Germany) презентував своє дослідження, присвячене стану археологічної спадщини в умовах проведення військових дій у музейних закладах Луганської області. Зустрічі відбулися у Станиці Луганській, Міловому, Біловодську, Новопскові та Старобільську. Під час зустрічей робився наголос на важливості збереження археологічної спадщини та наводилися приклади її повної або часткової руйнації в результаті війни. Було підкреслено, що з початку військових дій на Луганщині у 2014 році, суттєво зросла й кількість незаконних пошукових робіт грабіжників археологічних пам’яток. Окремо було акцентовано увагу на проблеми щодо збереження археологічній спадщині через інженерно-технічне облаштування Державного кордону України (Проєкт «Стіна»). Наводилися приблизні цифри пам’яток археології, які потрапляють в зону будівництва на Луганщині. По завершенню презентацій відбувалися короткі, але жваві дискусії. Найбільшу аудиторію слухачів складали працівники культури, студенти, громадські активісти та представники місцевих ОТГ. Окрім того, відбулася зустріч з офіцерами СІМІС оперативного територіального угрупування «Північ», за результатами якої попередньо домовлено про співпрацю за напрямками інформування військовослужбовців ООС про археологічні пам’ятки та фіксації і картографування археологічних об’єктів, які постраждали в результаті війни.


Новий привід для обережного оптимізму щодо справи скіфського золота

30 жовтня 2019 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо збереження культурних цінностей) (реєстр. номер 2187).


Скіфське золото: резолюція круглого столу

Резолюція науково-практичного круглого столу
СПРАВА ПРО СКІФСЬКЕ ЗОЛОТО:
поточний стан та перспективи

Читати у *.pdf >>

30 липня 2019 року в Інституті держави і права імені В. М. Корецького НАН України відбувся науково-практичний круглий стіл «Справа про скіфське золото: поточний стан та перспективи».


Відеозвіт семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". Частини 3—5

Частина 3. На лінії вогню: культурна спадщина в гибрідній війні — окупація, руйнація, торгівля, шпигунство та пропаганда.
Доповідач Сем Харді (PhD в галузі культурної спадщини, Norwegian Institute in Rome).
Переглянути на youtube: https://www.youtube.com/watch?v=x0fj_Ie1PAQ&t=32s

Частина 4. Кримська археологія в умовах окупації.
Доповідач Вячеслав Баранов (науковий співробітник Інституту археології НАНУ).
Переглянути на youtube: https://www.youtube.com/watch?v=4TwamkuNz8o&t=98s

Частина 5. Кримська археологія в умовах окупації.
Доповідач Олександр Малишев (кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави й права імені В. М. Корецького НАНУ).
Переглянути на youtube: https://www.youtube.com/watch?v=toPS47RdowI&fbclid=IwAR11cB-AND86ItXWCd8E_3Sry3rSjgXY59fbzmETVoSxxIomaDhjn6xqz9Q


Відеозвіт семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". Частина 2

Частина 2. Доповідь С. Теліженка та С. Харді.

Відкритий семінар в рамках Всеукраїнського фестивалю науки АРХЕОЛОГІЯ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ ТА У ЗОНАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ 16 травня, 14:00, Археологічний музей Інституту археології НАН України (вул. Б. Хмельницького, 15) "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". Доповідач: Сергій Теліженко (кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАНУ) Сем Харді (PhD в галузі культурної спадщини, Norwegian Institute in Rome)

Переглянути: youtube.com

Дякуємо за зйомку Wild Fox Film - твоя історія!


Відеозвіт семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". Частина 1

Розпочато публікацію відеозвіту семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів".

Частина 1. Доповідь Ельміри Аблялімової: youtube.com

Далі буде.

Дякуємо за зйомку Wild Fox Film - твоя історія!


Круглий стіл: "Пам'ятки Криму — сучасний стан культурної спадщини України"

29.05.2019 р. в агентстві Укрінформ відбулося засідання круглого столу за темою: "Пам'ятки Криму — сучасний стан культурної спадщини України". У засіданні брали участь представники органів державної влади, експертного середовища, правоохоронних органів. Від ВГО "Спілка археологів України" у засіданні взяв участь О. О. Малишев, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України.

В резолютивній частині засідання знайшли відголос і висновки відкритого семінару ВГО "САУ" та Інституту археології НАНУ "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів".

Детальніше можна прочитати тут: www.ukrinform.ua

Повне відео заходу: youtu.be


Результати роботи відкритого семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів"

16. 05. 2019 р. в Археологічному музеї ІА НАНУ в рамках Всеукраїнського фестивалю науки відбувся відкритий семінар "АРХЕОЛОГІЯ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ ТА У ЗОНАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ". Семінар був організований ВГО "Спілка археологів України" та Інститутом археології НАН України, інформаційна підтримка — Секція археології і давнього мистецтва ICOM України.

В семінарі брали участь співробітники: Інституту археології НАНУ, Інституту історії України НАНУ, кафедри археології КНУ ім. Шевченка, кафедри археології Національного університету Києво-Могилянська академія, представництва президента України, департаменту культури КМДА, Норвезького інституту в Римі, КУ ім. Гринченка, архіву м. Маріуполь, НДІ Українознавства МОН, Луганської ОДА, Києво-Печерського заповідника, Вишгородського заповідника, Інституту держави та права ім. Корецького НАНУ, Національного музею ім. Шевченка, КНУКіМ, Національного музею ім. Ханенків, Кримського інституту стратегічних досліджень, Київського НДІ судових експертиз, Харківського НДІ судових експертиз, Національного музею історії України, представники ЗМІ: Радіо Свобода "Крим.Реалії", Радіо Культура, ТВ каналу "1+1", "Українського тижня", "Лівого берега", фільмування проводила студія World Fox Film.

На семінарі одноголосно була прийнята наступна резолюція.


Семінар "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів"

16 травня, 14:00, Археологічний музей ІА НАН України

Завантажити прес-реліз

Протягом останніх десятиліть культурна спадщина неодноразово опинялася в заручниках збройних конфліктів. Масштабних руйнувань зазнавали пам’ятки археології, архітектури, монументального мистецтва, а також музеї у зонах бойових дій. У 2014 році з цим зіткнулася і Україна: значна кількість пам’яток та музеїв опинилася в зоні АТО та на тимчасово окупованих територіях, частина з них постраждала внаслідок бойових дій.

Що відбувається з культурною, зокрема, археологічною спадщиною України в зоні бойових дій та на окупованих територіях сьогодні? Чи використовує Україна міжнародні механізми правового захисту культурної спадщини?

Ці та інші питання висвітлюватимуть у свої доповідях ключові спікери семінару:
Ельміра Аблялімова (Екс-генеральний директор Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника, координатор проектів Кримського інституту стратегічних досліджень)
- Порушення міжнародного гуманітарного права щодо захисту культурної спадщини на території тимчасово окупованого Криму: пошук міжнародно-правових шляхів
Сергій Теліженко (кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАНУ),
Сем Харді (PhD в галузі культурної спадщини, Norwegian Institute in Rome)
- Ситуація з археологічною спадщиною в зоні проведення військових дій (Луганська область)
Сем Харді (PhD в галузі культурної спадщини, Norwegian Institute in Rome)
- На лінії вогню: культурна спадщина в гибрідній війні — окупація, руйнація, торгівля, шпигунство та пропаганда
Вячеслав Баранов (науковий співробітник Інституту археології НАНУ)
- Кримська археологія в умовах окупації
Олександр Малишев (кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави й права імені В. М. Корецького НАНУ)
- Міжнародне право і «закривавлені старожитності»: новітні виклики та перспективи

Модерує Яків Гершкович (доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України).

Семінар відбудеться 16 травня о 14:00 в Археологічному музеї ІА НАН України (вул. Богдана Хмельницького, 15).  Вхід вільний.


Указ президента України № 82/2019 «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»

Сьогодні підписаний Указ президента України № 82/2019 про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Під санкції потрапляють фізичні особи, у тому числі російські археологи і археологи низки інших країн, які проводять розкопки в окупованому Криму або незаконно перетнули кордон України. До списку юридичних осіб потрапили «Державний історико-археологічний музей-заповідник "Херсонес Таврійський"», «Музей-заповідник "Судацька фортеця"» та інші. Важливо, що окремим пунктом указу, Міністерству закордонних справ України доручено поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про запровадження санкцій і порушити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів.

Є всі підстави вважати, що опублікований список фізичних та юридичних особ не є остаточним і надалі буде суттєво збільшений. Здійснюється те, про що Спілка попереджала російських археологів ще у 2015 році.

З указом можна ознайомитися тут: president.gov.ua


Презентація звіту "Археологія під вогнем. Результати моніторингової місії"

02.06.2016 р. о 14.00 у приміщенні Археологічного музею Інституту археології НАН України (вул. Богдана Хмельницького, 15) відбудеться спільне засідання вченої ради ІА НАНУ та ВГО "Спілка археологів України".

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Доповідь: О. Біда (Хельсинська группа з прав людини, International partnership for Human rights), С. Теліженко (ІА НАН України, САУ), Д. Коваль (Національний університет "Одеська юридична академія") "Археологія під вогнем. Результати моніторингової місії"

Запрошуємо всіх бажаючих і представників преси!

Пресс-анонс презентації звіту "Археологія під вогнем":

2 червня 2016 року о 14-00 в Археологічному музеї Інститута археології НАН на спільному засіданні Вченої ради ІА НАНУ та ВГО "Спілка археологів України" відбудеться презентація звіту моніторингової місії за результами польових досліджень стану захисту та охорони археологічних пам’яток в Станично-Луганському, Новоайдарському, Попаснянському районах та м. Лисичанськ Луганської області, включаючи зону АТО.

Основною метою моніторингової місії було встановлення стану збереженності об’єктів культурної спадщини, насамперед археологічних, незалежно від того, чи включені вони до Держреєстру пам’яток археології місцевого значення.

Під час моніторингу здійснювалися фотофіксація об’єктів та пошкоджень, які утворилися внаслідок вибухів або облаштування оборонних споруд. Також проводилося опитування населення про відомі їм факти пошкоджень археологічних об’єктів.

У польових дослідженнях прийняли участь правозахисники УГСПЛ та IPHR (International Partnership for Human Rights), експерт з міжнародного гуманітарного права, співробітники ІА НАНУ та Луганського краєзнавчого музею.

На презентації звіту виступатимуть Сергій Теліженко, науковий співробітник ІА НАНУ та Дмитро Коваль, доцент Одеської Юридичної Академії. Зокрема, Сергій Теліженко звернеться до питання про небезпеки, які загрожують пам’яткам археології як від проведення військових дій, так і в результаті бездіяльності місцевих та обласних органів з охорони культурної спадщини. Дмитро Коваль розповість про ключові проблеми захисту культурних цінностей з точки зору міжнародного та національного права. Окремо висвітлюватимуться питання долучення України до Другого протоколу Гаазької конвенції 1999 року та залучення міжнародної неурядової організації «Блакитний щит» до заходів захисту культурних цінностей.

Правління ВГО САУ


Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Ви знаходитесь тут: Новини Археологічна спадщина окупованих територій