Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ільків Микола Володимирович

ІЛЬКІВ Микола Володимирович (20.02.1985).

У 2007 р. закінчив з відзнакою Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та здобув кваліфікацію магістра історії. У 2010 р. закінчив аспірантуру при цьому ж університеті та захистив кандидатську дисертацію «Взаємозв’язки населення Південно-Східної Європи зі Східним Середземномор’ям у ІІ тисячолітті до н. е.» (спец. 07.00.02 — всесвітня історія). Працював лаборантом (2007—2012), а з 2013 р. — асистент кафедри історії стародавнього світу, середніх віків та музеєзнавства (тепер — всесвітньої історії).

У 2008—2012 рр. працював науковим співробітником, а з 2013 р. — директор Чернівецької філії ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

У 2002—2012 рр. брав участь в археологічних експедиціях з дослідження різночасових пам’яток Чернівецької області (Зелена Липа, Хотин, Недобоївці, Чорнівка, Рідківці, Чагор, Лужани, Василів, Корнешти, Коровія, Мамаївці, Ревне). З 2013 р. — керівник археологічної експедиції, що досліджує Хотинську фортецю.

У сфері громадської роботи: з 2010 р. — член Всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України», згодом – голова Чернівецького регіонального підрозділу, а з 2021 р. обраний до складу правління САУ; з 2013 р. — член комісії Польового комітету Інституту археології НАН України; член Національної спілки краєзнавців України; з 2015 р. — член експертної ради з питань підтримки книговидання (при Чернівецькій обласній державній адміністрації; з 2016 р. — заступник голови Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м. Чернівців (при Чернівецькій міській раді); у 2018—2020 рр. — заступник голови Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Чернівецької області (при Чернівецькій ОДА).

Сфера наукових інтересів: Карпатський регіон в епоху бронзи, археологія Буковини, археологічні старожитності Хотинської фортеці. Автор та співавтор більше двохсот наукових, науково-популярних і навчальних праць, зокрема трьох монографій, в т. ч. «Портативний сонячний годинник із Хотинської фортеці: атрибуція, особливості використання, просторово-часовий контекст» (2019).

Профіль на Academia.edu: https://chnu.academia.edu/MykolaIlkiv

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Ви знаходитесь тут: Про нас Керівні органи