Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Президенту України Порошенку П. О.

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

За рішенням Ради національної безпеки та оборони від 28.08.2014 р. «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності» (введено в дію Указом Президента України від 24.09.2014 р.), Кабінетом Міністрів України був розпочатий проект «Стіна» або «Європейський вал», яким передбачається повне переобладнання державного кордону між Україною та Російською Федерацією, зокрема спорудження різноманітних ровів, траншей та спеціальних об’єктів у Чернігівській, Сумській, Харківській та Луганській областях.

ВГО «Спілка археологів України» цілком розуміє необхідність повної реалізації цього проекту для вирішення сучасних проблем обороноздатності нашої держави. Але водночас не можемо не звернути увагу на те, що земляні роботи на такій великій території (понад 2000 км) завжди неминуче призводять до руйнування численних як облікованих, так і ще не виявлених археологічних об’єктів від доби кам’яного віку до пізнього середньовіччя. Тільки в межах будівництва в Луганській області, за даними Управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації, перебуває не менше двохсот археологічних пам’яток. Певно, їх так само багато в інших областях, які названі вище.

2004 р. Україною було ратифіковано Європейську конвенцію про охорону археологічної спадщини (переглянуту). Стаття 5 Конвенції докладно визначає зобов’язання сторін в частині врахування потреб археології в процесі реалізації проектів освоєння територій. Відповідні зобов’язання включають систематичні консультації з археологами, узгодження з ними проектів, фінансування превентивних археологічних досліджень та навіть внесення змін до тих проектів, які можуть мати негативний вплив на археологічну спадщину.

Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» пам’ятки археології можуть перебувати лише у державній власності та мають братися на облік і під охорону держави. Згідно з ч. 1 ст. 37 цього ж Закону будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів археологічної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт.

На жаль, в зоні переобладнання державного кордону України заходів щодо охорони культурної спадщини ані згідно з законами України, ані згідно з ратифікованими державою Міжнародними договорами практично не проводилось.

Двічі, у 2017 та 2018 рр., у Міністерстві культури України мали місце робочі наради за участю представників Центрального органу виконавчої влади з питань охорони культурної спадщини, органів охорони культурної спадщини Луганської, Харківської, Сумської та Чернігівської облдержадміністрацій, Держприкордонслужби України та Інституту археології НАН України. Втім досі питання щодо виявлення та охорони об’єктів археологічної спадщини у зоні означеного будівництва не вирішено, хоча його вже майже завершено у Харківській та розпочато у Луганській області.

Звертаємо Вашу увагу на те, що порушення власного пам’яткоохоронного законодавства, не кажучи вже про ігнорування чинних для України міжнародно-правових вимог, матиме наслідком не лише руйнування об’єктів археологічної спадщини, але й серйозні непередбачувані втрати, зокрема репутаційні, на європейському та світовому рівні.
Ми ще маємо невеликий час для виправлення ситуації, яка склалася. ВГО «Спілка археологів України», як і Інститут археології НАН України, готові надати свої рекомендації щодо виявлення археологічних пам’яток у зоні будівництва і, у разі необхідності, брати участь у їх дослідженні. Просимо Вашого втручання, бо вирішальне слово залишається за Державною прикордонною службою України. Професійні українські археологи давно налаштовані на співпрацю. Наша культурна спадщина повинна бути збережена за будь-яких обставин.

З глибокою повагою,
Заступник Голови ВГО «Спілка археологів України»,
доктор історичних наук
Я. П. Гершкович

1 серпня 2018 р.

 

На це звернення ВГО "Спілка археологів України" було отримано відповідь від Секретаріату Президента України.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Звернення до Президента України щодо проекту «Стіна»