Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

В умовах війни стратегічного значення набувають не лише проблеми військового спротиву, але й проблеми збереження культурної спадщини України, напряму пов’язані з питанням національної ідентичності, знищення якої є однією із задач ворога. Пам’ятки археології є важливою та невід’ємною частиною українського культурного надбання. Внаслідок ведення бойових дій археологічні об’єкти зазнають невідновних втрат. Ситуація погіршується тим, що після руйнування культурного шару через обстріли та бомбардування, пам’ятки археології стають доступнішими для пограбування скарбошукачами-мародерами, котрі навіть в часі війни продовжують зазіхати на загальнонаціональну культурну спадщину.

ВГО «Спілка археологів України» звертає увагу на те, що в місцевостях, де припинені активні бойові дії (передусім територія Чернігівської, Сумської та Київської областей) скарбошукачі-мародери активізували незаконний пошук предметів старовини на пам’ятках археології. Це є порушенням законодавства України. Так, відповідно до абзацу четвертого ст. 10 Закону України «Про охорону археологічної спадщини» проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних та підводних робіт для пошуку об’єктів археологічної спадщини або пов’язаних з ними рухомих предметів за відсутності передбаченого законом дозволу, зокрема на використання металошукачів, детекторів неоднорідності ґрунту чи будь-якого іншого пошукового обладнання або відповідної технології, є незаконним. Незаконні археологічні розкопки, розвідки та інші земляні роботи на об'єктах археологічної спадщини мають наслідком кримінальну відповідальність, що передбачена ст. 298 КК України.

Враховуючи вищевикладене, ВГО «Спілка археологів України» просить військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, Національну поліцію України звернути увагу на ці злочини та усіляко протидіяти незаконному пошуку старожитностей.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Відкрите звернення ВГО «Спілка археологів України» стосовно дій скарбошукачів у час війни