Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

На початку кожен громадянин УНР мав єдиний паспорт, що виконував подвійні функції — внутрішнього та закордонного. Перші паспорти УНР являли собою книжечку на 24 сторінки з обгортками у синьому, сірому та фіолетовому кольорах. Сторінки були жовтого кольору і мали рамку зеленуватого відтінку з тризубом всередині. А чи знали ви, що у паспортах УНР і ЗУНР був детальний опис власника? Не просто ім'я та дата народження, а повний портрет особистості. В паспортах містилася інформація про стать, форму обличчя, колір волосся та очей, і навіть про форму носа! Крім того, окремо фіксували наявність вусів, бороди та інших унікальних особливостей. У радянську епоху українці отримували ті самі закордонні паспорти, що і громадяни інших республік СРСР. Це був непростий період в історії, коли подорож за кордон вимагала обов'язкових віз на виїзд, а сам паспорт мав дуже обмежений термін дії — один рік. У 1994 році з'явився перший зразок паспорта незалежної України. Це був початок нашої власної паспортної історії. Тоді цей документ мав темно-синю обкладинку, фотографії вклеювали вручну, а після заповнення полів ламінували першу сторінку. Найновіша версія українського закордонного паспорта побачила світ 1 січня 2015 року. Це біометричний паспорт з вбудованим спеціальним мікропроцесорним чипом, що містить інформацію про свого власника. Український закордонний паспорт має 32 сторінки, на кожній з яких зображені різні історичні пам’ятки: від археологічних артефактів і до ракетоносія «Зеніт». З 2020 року цифрова версія закордонного паспорта доступна у додатку Дія. Тепер інші країни створюють свої діджитал-документи, використовуючи досвід нашої Дії. Закордонний паспорт — це наша власна енциклопедія в минуле. На її сторінках розміщена унікальна культурна спадщина: від архітектурних пам’яток до символів національного значення. Кожен образ, кожне зображення культурного надбання — це відображення великої унікальної історії, частиною якої ми є. Наша історія набагато ближча, ніж ви думаєте! Переконайтеся самі, просто відкрийте свій закордонний паспорт.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Ви знаходитесь тут: Новини Проєкти Паспорт УНР