Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Як повідомляє Головне управління ДФС у Закарпатській області, співробітники Закарпатської митниці вилучили горщик, який на думку експертів належить до пізньої бронзової доби. Предмет був виявлений в міжнародному експрес-відправленні, яке направлялось з України до Чехії. Зараз археологічну знахідку передали до Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

За словами Юрія Пуголовка, старшого наукового співробітника музею-заповідника українського гончарства, заступника голови Всеукраїнського об’єднання Спілки археологів України, передача культурних цінностей до фондів музею — непересічна подія, адже таких виробів у колекції музею немає. “Стосовно того, що за легендою цей «горщик» зберігався у бабусі, в дідуся, і використовувався як попільничка, то скоріше за все, це не є правдивою інформацією. Стан збереження, і стан в якому горщик надійшов уже до археологів, вказує на те, що він походить, із якогось зруйнованого поховання у кургані. Бо такі цілі речі нечасто трапляються на поселеннях, або ж як поодинокі знахідки. Цей виріб належить швидше до категорії «кубіків», посуду для елітної частини населення.

Виріб займе чільне місце в експозиції нашого музею, і можливо, навіть уже цього року ми побачимо його на одній із виставок. Принагідно, хотілося б висловити подяку працівникам митниці, професійні дії яких не допустили вивезення культурних цінностей за межі країни”.

За матеріалами сайту zak.sfs.gov.ua

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Ви знаходитесь тут: Новини Охорона археологічної спадщини Закарпатські митники передали в музей унікальний горщик пізньої бронзової доби