Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

У відповідь на звернення біолога та популяризатора науки Олексія Болдирєва, — https://www.facebook.com/oleksiy.boldyriev/posts/10165269848480355 — опубліковане на його особистій фейсбук сторінці, вважаємо за необхідне повідомити таке.

У своєму дописі Олексій Болдирєв розповідає про свій досвід співпраці з ученими-гуманітаріями та передусім з археологами, позитивно характеризуючи відповідний досвід. Водночас автор допису висловлює обурення фактом недавнього обговорення на сторінці Полтавського регіонального підрозділу ВГО «Спілка археологів України», опублікованої на інтернет-сторінці видання НВ, статті відомого блогера і вченого-фізика Антона Сененка щодо знахідок українських археологів. Відзначається, що стаття спричинила в колі фахівців жваву полеміку щодо некомпетентності автора в питаннях археології з додатковими негативними оцінками його громадської діяльності в науковій сфері. При цьому Олексій Болдирєв дозволяє собі абсолютно негідні персональні образи щодо членів нашої Спілки — Сергія Павленка та Олександра Малишева. На думку автора допису, ці особи перешкоджають налагодженню співпраці археологів з іншими вченими, зокрема Олексієм Болдирєвим.

Маємо відзначити, що і С. Павленко, і О. Малишев є порядними людьми, авторитетними науковцями та активними членами нашої Спілки. Так, Олександр Малишев — член правління Спілки, кандидат юридичних наук, один з кращих в Україні фахівців з права культурної спадщини. Олександр займається вирішенням всіх юридичних питань діяльності Спілки від моменту її заснування в 2008 році. Є автором майже всіх звернень Спілки до керівництва держави, правоохоронних органів та інших організацій з питань охорони археологічної спадщини, а також багатьох інших важливих документів. Сергій Павленко — археолог і пам’яткоохоронець з багаторічним досвідом, визнаний фахівець, організатор багатьох наукових проєктів і автор значної кількості оригінальних наукових праць з археології давньоруської доби.

У зазначених в дописі дискусіях відповідні особи висловлювали свою персональну позицію щодо реформ науки в Україні, давали суб’єктивні оцінки окремим постатям та спільнотам, що є учасниками цього процесу. Попри те, що в членів Спілки можуть бути різні позиції з цих питань, Сергій Павленко і Олександр Малишев як представники наукової громадськості мають повне право на висловлення власної думки. Вказаний в дописі О. Болдирєва факт звинувачення Олександром Малишевим будь-кого у привласненні грошей чи інших злочинах за результатами перегляду його коментарів не підтвердився.

Спілка цінує співпрацю з усіма вченими, громадськими діячами та просто небайдужими громадянами, але водночас вважає своїм пріоритетом захист прав та інтересів своїх членів та інших представників археологічної спільноти України. Олексію Болдирєву варто принести свої вибачення С. Павленку та О. Малишеву.

Схвалено на засіданні правління Спілки (Протокол № 3 від 26.02.2021 р.).

Голова правління Спілки доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління Спілки кандидат історичних наук О. С. Пробийголова

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення Щодо захисту честі та гідності членів ВГО «САУ»