Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

27 жовтня 2022 року в Інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності відбулася зустріч з Мареком Лемішем, науковим співробітником Національного інституту спадщини. «Документуючи війну. Охорона культурної спадщини постконфліктних територій як частина сучасних стабілізаційних операцій. Польські військові контингенти в Іраку та Афганістані 2003—2012».

У заході взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Інституту археології НАН України, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ВГО «Спілка археологів України» тощо.

Темою стало питання охорони культурної спадщини постконфліктних територій як частина сучасних стабілізаційних операцій. Під час зустрічі пан Леміш поділився власним практичним досвідом, який був отриманий за період роботи у складі миротворчого контингенту в Афганістані та Іраку. Спікер навів, як приклад, вдалі кейси щодо обліку, оцифрування та охорони цінних об'єктів культурної спадщини. Присутні змогли обговорити виклики та завдання, які постали перед фахівцями, через збройну агресію російської федерації, поділитися власним досвідом, отримали практичні поради.

Ця зустріч дає можливість не тільки виробити стратегію дій на даний час, а й окреслити план дій на майбутнє та об’єднати зусилля усіх зацікавлених сторін.

Організаторами заходу виступили: Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство культури та національної спадщини та Національний інститут спадщини у Польщі, ВГО «Спілка археологів України».

Дякуємо партнеру заходу Національному музею Революції Гідності за гостинність та технічну підтримку.

Запис доступний на сторінці Інформаційно-виставкового центру facebook.com/infocentre.maidanmuseum

28.10.2022


Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Новини Хроніка "Документуючи війну." Марек Леміш про збереження культурної спадщини на постконфліктних територіях