Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Діяльність була суттєво відкоригована відносно раніше запланованої через пандемію та карантинні обмеження.
Здійснено підготовку проєктних пропозицій та отримано фінансування за двома проєктами від Українського культурного фонду: «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України» (№ 3NET21-6961), «Інституційна підтримка за сприяння УКФ» (№ 3ORG61-26777). Отримане фінансування допомогло значно активізувати діяльність Спілки, передусім розвинути її інституційно (підготовка Стратегії, плану дій, покращення внутрішньої та зовнішньої комунікації тощо).

Захист археологічної спадщини та моніторинг пам’яткоохоронного законодавства:
• Члени Миколаївського підрозділу (О. Смирнов, К. Горбенко та ін.) разом з ветеранами бойових дій на сході України встановили факт цинічного руйнування кургану біля с. Скобелево, Казанківського району, Миколаївської обл. На адресу Президента України, Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора та Міністра культури та інформаційної політики направлено заяву про необхідність припинення правоправних дій та покарання винних. Було також наголошено, що ситуація, яка склалася, вимагає вжити системних кроків щодо докорінного перегляду чинних підходів до охорони культурної спадщини, виведення відповідної сфери державної політики на принципово новий рівень (О. Малишев).
Внаслідок заяви та значного поширення інформації у ЗМІ руйнування кургану припинено. До моменту розв’язання питання щодо рятівних археологічних і консерваційних робіт Головне управління Національної поліції в Миколаївській області забезпечило цілодобовий захист кургану від подальшого руйнування, а також звернулось до суду з проханням арешту бульдозера та екскаватора, які були на місці здійснення правопорушення. Триває слідство.
• За запитом Міністерства культури та інформаційної політики України, підготовлено фаховий висновок (Б. Магомедов) щодо давніх предметів, срібних речей римського виробництва часів Імперії, які наразі перебувають у розпорядженні аукціону антикваріату Hermann Historica (Мюнхен, ФРН). Спочатку вони були виставлені на продаж на аукціоні сайту Violity і походять зі скарбу, знайденому грабіжником-металопошукачем в Тернопільському районі, Тернопільської області. Юридично доведена належність цих речей до культурної спадщини України, отже й правомірність їх повернення до України (О. Малишев).
• На ім’я Голови національної поліції України, Міністра внутрішніх справ, Голови Служби Безпеки та Міністра культури та інформаційної політики направлений лист щодо безкарного розграбування археологічної спадщини, яке набуло в нашій державі критичних масштабів. Як черговий приклад було наведено знахідку стародавнього шолома античної доби, меча та деяких інших предметів V—IV ст. до н. е. з Полтавської обл., які були виставлені на продаж на інтернет-аукціоні Violity. Намагання продати шолом, добутий з незаконних розкопок, має ознаки збуту майна, одержаного кримінально протиправним шляхом, тобто злочину, відповідальність за який передбачає ст. 198 КК України.
За інформацією Головного управління національної поліції в Полтавській області, за наведеним фактами відкрито кримінальне провадження.

Співпраця з освітніми установами, наукові, науково-популярні та просвітницькі заходи
• Надано рецензію на освітню програму 032 «Історія та археологія», розроблену для освітнього рівня «магістр» факультету історії та географії Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (Ю. Пуголовок).
• Підготовлено конференцію та видання матеріалів Другої Дитячої науково-практичної конференції «Археологіум» (Д. Гречко).
• Проведено чергову VI Міжнародну літню польову археологічну школу на базі ІКЗ «Більськ» (Д. Гречко).
• Разом з ІА НАН України в Археологічному музеї ІА НАН України підготовлено та відкрито виставку «Музика половецького степу» (Я. Гершкович), на якій вперше демонструвався унікальний музичний інструмент з половецького поховання на Херсонщині та його сучасна репліка, виготовлена казахськими майстрами.
• Значну кількість заходів проведено у межах проєктів УКФ (див. нижче).

Організація та участь у проведенні семінарів, конференцій, круглих столів
• Доповіді на міжнародній онлайн конференції Норвезького інституту у Римі «Торгівля старожитностями та політичне насильство» (С. Теліженко, Я. Гершкович).
• Круглий стіл (онлайн) з питань використання культурної та археологічної спадщини Криму Російською Федерацією та проросійськими групами. Проведено разом з Північним центром культурної спадщини та військових конфліктів, Копенгаген (В. Баранов, К. Чуєва, О. Малишев та С. Теліженко).
• На запрошення Міністерства культури та інформаційної політики України участь у онлайн-конференції на тему "Впровадження нової редакції "Порядку обліку об’єктів культурної спадщини". Презентовано пропозиції щодо удосконалення процедури обліку об’єктів культурної спадщини та ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України (О. Малишев, А. Корвін-Піотровський).
• На запрошення Міністерства культури та інформаційної політики участь у серії стратегічних онлайн сесій з розроблення державної політики у сфері охорони культурної спадщини (О. Малишев. В. Колеснікова, К. Чуєва).
• Всеукраїнська науково-практична конференція "Українська археологія: здобутки, сучасний стан та перспективи", проведена на базі Сумського державного педагогічного університету ім. С. А. Макаренка (Д. Каравайко, Д. Гречко).

Адміністрування і розширення структури Спілки, розвиток сайту
• Призначено нового голову Донецького підрозділу (к. і. н. В. Забавіна замість д. і. н. Р. Литвиненка, згідно з заявою останнього).
• Наш сайт продовжує, фактично, бути платформою для сторінок майже всіх видань Інституту археології НАН України: журнал «Археологія», «Археологія і давня історія України», «Археологічні дослідження в Україні.
• Розділ «Віртуальна бібліотека» сайту поповнився майже 20 новими оригінальними пдф-виданнями з археології України (С. Горбаненко).
• Для поліпшення праці науковців на сайті створено сторінки з порадами авторам щодо підготовки статей. Сторінку курують провідні видавництва НАН України (С. Горбаненко).
• Оновлено дизайн сайту в зв’язку з ребрендингом ВГО «САУ», реорганізовано структуру сайту (Ю. Ушкова).

Зв’язки зі ЗМІ та поширення інформації про нашу діяльність
• Основною формою надання інформації про діяльність залишаються соціальні мережі, зокрема офіційна сторінка САУ у ФБ налічує понад 2250 уподобань та близько 4500 переглядів окремого посту в середньому; дискусійна група САУ у ФБ налічує понад 1800 учасників. Відвідуваність офіційного сайту у 2020 році — понад 36000 унікальних відвідувачів, методичні матеріали у форматі пдф завантажено понад 3150 разів.
• За фінансової підтримки УКФ відкрито відеоканал на Ютубі, охоплення якого станом на кінець 2020 р. склало понад 5800 переглядів та понад 320 підписників каналу.
• Участь у передачах на Радіо та ТБ:
прямий ефір «Культура. Live» до Дня археолога (П. Нечитайло, О. Оногда); науково-популярний проєкт «Амфітеатр», UA: «Археологія та будівництво: як та для чого науковці працюють на новобудовах» (А. Корвін-Піотровський), «Чому нелегальні розкопки — це варварство і як справді працюють археологи?» (О. Оногда), «10 міфів про археологію» (Є. Синиця), «Як археологи рятують культурну спадщину в зоні бойових дій?» (С. Теліженко); підсумковий випуск програми #ЗгадатиВсе на Радіо Культура: «Яким 2020-й увійде в історію?» (О. Оногда) та інше.
• Співпраця з журналом «Локальна історія», наразі триває робота редакції з наданими до видання серії статей за темою «Давні номади».
• До редакції інформаційно-аналітичного видання «Факти Запоріжжя» направлено спростування безпідставних звинувачень археологів НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України у порушенні методики розкопок курганів біля с. Укромне, Московської сільської ради, Вільнянського району.
• На популярному інтернет-ресурсі «Петр та Мазепа» надруковано матеріал, який викриває чергову авантюрну вигадку, яка останнім часом широко поширюється у ЗМІ, відносно т. зв. «пригоризонтальної лабораторії Безводівка» або «Ічнянської Атлантиди» (Я. Гершкович).

Захист прав археологів та археологічних установ України та за кордоном
• Київському міському голові В. В. Кличку направлено листа з проханням не допустити фактичної ліквідації баз археологічних експедицій у Києві по вул. Володимирська, 3 та Г.Сковороди, 9Б, до чого можуть призвести постійні намагання Департаменту комунальної власності м. Києва позбавити Інститут археології НАН України можливості користування зазначеними будівлями (В. Івакін).
• Висловлений рішучий протест у зв’язку з фактами кричущих порушень академічних свобод науковців у Республіці Білорусь.

Грантова діяльність
• Напрацьовано Стратегію, спільне бачення діяльності Спілки, та план дій на найближчі два роки.
• Розроблено нову айдентику (лого, шрифти, корпоративні кольори).
• Надруковано серію промоційних та методичних матеріалів про актуальні питання збереження культурної спадщини.
• Створено канал на YouTube, на якому розміщено промоційне відео, художній короткометражний серіал, цикл лекцій «Археологічний лікбез».
• За результатами виконання проєктів, проведено серію брифінгів та презентацій: в Українському кризовому медіа-центрі для медіа та громадськості йшлося про стратегію розвитку організації, на брифінгу «Археологічні пам’ятки і війна» відбулася презентація відповідного посібника-пам’ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ, також презентація відбулася на серії виїзних зустрічей у прифронтовій зоні у населених пуктах Донеччини та Луганщина (С. Теліженко).

Зв’язки з органами державної влади та науковими установами
Підтримуються постійні контакти з Директоратом культурної спадщини та музеїв Міністерства культури та інформаційної політики України, Національним Інститутом стратегічних досліджень, Інститутом археології НАН України, Управлінням військово-цивільного співробітництва Збройних сил, місцевими адміністраціями тощо.

Фінанси
• Залишок коштів на основному рахунку на 01.01.2020 — 3 738, 00 грн. Надійшло у 2020 р. (членські внески) — 6 999,99 грн.
Витрачено у 2020 р. (комісія за виконання платежів, поповнення карток для виплат, обслуговування рахунку банком, реєстрація та підтримка доменного імені) — 2 414,40 грн.
Залишок на основному рахунку на 01.01.2021 — 8 323,59 грн.
Відповідно до рішення загальних зборів від 17 грудня 2019 р. встановлена добровільна сплата членських внесків. Висловлюємо щиру подяку тим членам ВГО «САУ», які добровільно сплатили внески за минулий рік. Отримані кошти використовуються виключно за колективним рішенням Правління для сплати послуг інтернет-провайдера, інших поточних потреб або накопичуються для організацій конференцій тощо. Номер картки Приватбанку ВГО «САУ», на який можна перераховувати членські внески, — 5169330518137077.
• Проєкт «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України» (№ 3NET21-6961).
Надійшло — 394 742 грн.
Витрачено згідно з кошторисом, затвердженим УКФ — 394 742 грн.
• Проєкт «Інституційна підтримка за сприяння УКФ» (№ 3ORG61-26777).
Надійшло — 175 434,00 грн.
Витрачено згідно з кошторисом, затвердженим УКФ — 138 064.00 грн.
Залишок на 01.01. 2021— 37 370,00 грн.

Текст звіту затверджений на засіданні Правління ВГО «САУ» (Протокол № 4 від 01.03. 2021 р.)

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Про нас Звіти про діяльність Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2020 році