Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ВГО «Спілка археологів України» засуджує претензії Російської Федерації на українську культурну спадщину і закликає міжнародну спільноту долучитися до ігнорування та стигматизації усієї російської культури.

Від 2014 р. Росія веде гібридну війну проти України й українства, використовуючи зокрема й методи та інструменти гуманітарної агресії: руйнуючи, знищуючи, розкрадаючи й привласнюючи об’єкти історико-культурної та природної спадщини України. На тимчасово окупованих Росією територіях офіційні російські наукові та їх квазі-організації ведуть інформаційну війну, втілюючи імперську політику країни-терориста.

Нібито компромісний меседж від російських інтелектуалів про науку / культуру поза політикою є лише прикриттям імперського, (неоколоніального) менталітету. Після незаконної окупації Російською Федерацією територій України представники російської академічної науки систематично відвідують ці регіони.

Зокрема 2 жовтня 2022 року, після оголошення Путіним нікчемних указів про анексію чотирьох українських регіонів, відбувся візит делегації російського історичного товариства (ріт) до тимчасово окупованої частини Донецької та Запорізької областей. До складу делегації увійшли голова правління ріт Костянтин Могилевський, член президії ріт, віце-президент російської академії наук, директор інституту археології ран Микола Макаров та голова ради ріт в «республіці Крим», директор центрального музею Тавриди Андрій Мальгін.

Візит цих осіб мав на меті «інтегрувати» до російського культурного і наукового простору тимчасово окуповані території України, створити відповідні організаційні структури та залучити для цього колаборантів. Одним із напрямків їх цинічних дій стало анонсування відновлення Маріупольского краєзнавчого музею, безжалісно знищеного росіянами. Крім цього, російські археологи вже заявляють про свої права на культурну спадщину і пам’ятки України, про що недвозначно заявив директор інституту археології ран Микола Макаров, уже внесений до переліку фізичних осіб, що причетні до незаконних археологічних розкопок, досліджень об’єктів культурної спадщини, самовільного розкопування військових поховань на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (zakon.rada.gov.ua): «Археологов всегда интересовали Приазовские степи: здесь находится знаменитый Мариупольский могильник эпохи бронзы, памятники Средневековья и многое другое. Однако начинать надо не с археологических раскопок, а с восстановления музея и создания научной инфраструктуры». Такі слова, вчинки та дії представника російської наукової спільноти є прямим відображенням «путніської імперської політики» й «русского мира».

Якщо 24 лютого Росія оприявнила цивілізованому світові своє справжнє обличчя країни-терориста, то 2 жовтня — й російська археологія остаточно скинула маски й перестала приховувати, що є лише інструментом гуманітарної агресії Росії проти України та виконавцем впровадження політичної ідеології.

Закликаємо відповідні державні органи України:
1. Накласти санкції на осіб, що сприяють російському режиму, а саме:
- Костянтина Могилевського, голову правління російського історичного товариства;
- Андрія Мальгіна, так званого «директора центрального музею Тавриди» (м.Сімферополь, АРК, Україна).
2. Відкрити кримінальні провадження проти громадян Російської Федерації та колаборантів, причетних до руйнування і розграбування об’єктів культурної спадщини, організації та проведення незаконних археологічних розкопок на тимчасово окупованих територіях і подати цих осіб у міжнародний розшук.

5.10.2022

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Зазіхання РФ на культурну спадщину України