Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Проект Плану відновлення України (в частині культури та інформаційної політики). Сфера культурної спадщини: враження

ВГО «Спілка археологів України» підготувало та відправило відповідним чином оформлені зауваження та пропозиції до Проекту Плану відновлення України (в частині культури та інформаційної політики), оприлюдненого для громадського обговорення (https://mkip.gov.ua/news/7474.html).

Одночасно ми вважаємо за потрібне висловити нашу точку зору публічно. Ми вітаємо відкритість Міністерства культури та інформаційної політики України й щиро радіємо тому, що сфера культурної спадщини є частиною Плану відновлення.

Утім документ справляє суперечливе враження.

З одного боку в ньому присутні дійсно важливі речі, пов’язані з впливом війни на сферу: знищення / пошкодження об’єктів культурної спадщини, припинення бюджетного фінансування реставрації, необхідність визначення збитків рухомої культурної спадщини тощо.

Водночас простежується намагання під вплив війни зарахувати частину системних проблем, які знаходяться у сфері повноважень Міністерства.

Найбільший подив викликає частина, що стосується сфери регуляції археологічних досліджень. Таких позицій у Плані перераховано декілька:
- відсутність саморегуляції сфери дослідження археологічної спадщини;
- непрозорий спосіб видачі кваліфікаційного документу (Відкритого листа);
- затягування процедури початку робіт із дослідження археологічної спадщини через необхідність отримання Відкритого листа;
- зниження конкуренції серед виконавців робіт з дослідження археологічної спадщини.

Зупинимось на цій частині детальніше. Все перераховане жодним чином не пов’язане з впливом війни на сферу, не є викликами, спричиненими війною, більше того, усі перераховані позиції врегульовані чинним законодавством України.

Кваліфікаційна рада фактично є органом саморегуляції сфери, оскільки до неї входять представники спільноти, які репрезентують різні інституції та громадські організації у сфері. Прозорий та демократичний Порядок формування та діяльності кваліфікаційної ради з питань видачі кваліфікаційних документів ухвалений чинним урядом (постановою КМУ №809 від 09.09.2020 р.).

Відсутні підстави вважати спосіб видачі Відкритого листа непрозорим, оскільки документи видаються Кваліфікаційною Радою — колегіальним, незалежним органом, відповідальним за фаховий рівень виконавця робіт. До складу Кваліфікаційної ради входять відповідні фахівці наукових установ, вищих навчальних закладів, громадських організацій (Закон України «Про охорону культурної спадщини» ст. 35).

Засідання Кваліфікаційної ради проходять публічно. Оголошення про засідання публікуються на сайті Інституту археології НАН України за тиждень до дати засідання. Інформація про видані кваліфікаційні документи оприлюднюється на сайті Інституту археології НАН України в розділі «Кваліфікаційна рада» (https://iananu.org.ua/struktura/kvalifikatsijna-rada).

Засідання Кваліфікаційної ради відбуваються не рідше ніж раз на місяць, в разі необхідності — частіше. Більшість кваліфікаційних документів виписується безпосередньо в день прийняття рішення про видачу документу досліднику. Зазначимо також, що згідно з чинним законодавством, кваліфікаційний документ (Відкритий лист), є необхідною, але не єдиною підставою для початку археологічних досліджень. Іншим обов’язковим документом є дозвіл, який видає ЦОВВ. Проблеми із затягуванням процедури початку робіт у дослідників виникають саме з отриманням дозволів, терміни видачі яких ЦОВВ, що реалізує політику у сфері (на сьогодні МКІП), грубо та систематично порушує, на чому неодноразово наголошувала археологічна спільнота (https://iananu.org.ua/novini/pres-relizi/328-vidbuvsya-pres-brifing-chomu-ministerstvo-kulturi-sabotue-arkheologichni-doslidzhennya; http://www.vgosau.kiev.ua/novyny/zvernennya/1209-zvernennia-pro-dozvoly).

Об’єкти археологічної спадщини, відповідно до українського законодавства, є виключно державною власністю. Закон визначає вичерпний перелік установ державної та комунальної форми власності, співробітники яких мають право проводити подібні дослідження.

Отже, наявність вищезгаданих пунктів у Плані відновлення України, є недоречною та не відображає дійсного стану речей. Вірогідно, поява цих позицій у проєкті Плану є наслідком лобіювання інтересів недоброчесних забудовників, та має на меті знищення існуючої системи організації досліджень, що може спричинити корупційні ризики.

Серед пропозицій, які ВГО «САУ» пропонує додати до Плану відновлення України, основними є:
- моніторинг стану археологічних пам’яток на територіях, які зазнали впливу війни, проведення регулярної інвентаризації та виготовлення облікової документації археологічних пам’яток;
- системна протидія незаконним пошукам предметів археологічної спадщини (у тому числі під час воєнного стану, на окупованих та деокупованих територіях), а також незаконному обігу культурних цінностей.

ВГО «САУ» сподівається, що МКІП дослухається до голосу професійної спільноти та пропонує надалі запрошувати представників ВГО «САУ» до тематичних робочих груп.

18.08.2022

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Проект Плану відновлення України