Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

На жаль, українські археологи не мають можливості впливати на розкопки в Криму. З 2014 року ми можемо лише спостерігати, як порушується міжнародне законодавство щодо використання пам'ятк країною-окупантом. Але висловлювати спою позицію таки маємо право.

На прохання QHA Агентство «Кримські новини», САУ надала свої коментарі щодо початку забудови, зокрема грандіозними підземними спорудами, в Херсонесі Таврійському.
1) Заплановані масштабні роботи на площі 23,3 га з будівництва історико-археологічного парку «Херсонес Таврійський», з яких 11,3 га відводиться під деревно-кущеві насадження і 3,2 га відводиться під будівельні роботи, є порушенням міжнародного права. Адже країна-окупант не може використовувати культурні пам’ятки на окупованій території.
2) Україна 2013 року досягла внесення Херсонеса Таврійського до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Російські чиновники зараз запевняють, що не збираються нічого робити на ділянці, яка охороняється організацією. Однак, до списку було внесено не лише саме місто Херсонес, а й всю його сільськогосподарську округу. Археологічні роботи проводяться на території колишніх військових частин, розташованих на землях, безпосередньо прилеглих до міста Херсонес. Планується будівництво цілої низки нових туристичних і релігійних приміщень, зокрема й двох підземних парковок.
3) Перед будь-якими земляними роботами необхідно дослідити ділянку, а до 2024 року дослідити такі значні площі неможливо. Дослідження похапцем, за допомогою військових і землерийної техніки, як це заявлено на онлайн виступі відповідальних осіб, - будуть відвертим нищенням пам’ятки. А початок будівельно-монтажних робіт — вже у вересні 2021 року.
4) Матеріали реставрують як на місці, так і у Ермітажі. Практика неповернення відреставрованих речей з Ермітажу в місцеві музеї дуже поширена.
5) Цікаво, що військові, які будуть брати участь у проекті, займалися також будівництвом водоводу Бельбек. За побіжною інформацією чимало археологічних об'єктів під час цього будівництва було просто знищено будівельною технікою.

qha.com.ua

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Коментар САУ щодо забудови в Херсонесі