Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Редакції “Української правди”

16.07. цього року на сайті УП була опублікована стаття Андрія Тараненка «Золото скіфів для Януковича, дари для Земляного Діда і три труни для Аттіли. Що знаходять в Україні «сірі» археологи» — https://www.pravda.com.ua/articles/2021/07/16/7300673/

Ця стаття викликала обурення всієї археологічної спільноти України та й взагалі всіх, хто знає про катастрофічний сучасний стан у галузі охорони археологічної та культурної спадщини через дії грабіжників будь-яких кольорів.

Збереження культурної спадщини напряму пов’язане з формуванням національної ідентичності і є стратегічним питанням для держави. Однак матеріал, опублікований УП, фактично популяризує розорення пам’яток через скарбошукацтво, яке позиціонується невинним хобі на рівні з риболовлею.

Матеріал шкідливий також і тим, що фактично повторює російські міфи про те, що на сході України між скіфами та часами Катерини ІІ «взагалі ніхто не жив», що є абсолютною брехнею, і спростовується численними археологічними дослідженнями.

Автор дозволяє собі оббріхувати науковців, «класифікувати» археологів на «білих», «сірих» та «чорних». Хоча археологи можуть бути лише професійними, а будь-які розкопки лише офіційними на підставі відповідних документів (Відкритого листа та дозволу МКІП). Будь-які інші дії є фактично грабунком.

Грабіжники археологічних пам'яток так само як і пропагандисти їх дій, спотворюють образ України як цивілізованої держави.

ВГО «САУ» вимагає зняти статтю Андрія Тараненка з сайту УП, як таку, що містить неправдиві свідчення, заклики до порушення пам’яткоохоронного законодавства та рекламу протизаконних дій. Також вимагаємо оприлюднити це наше звернення як доказ того, що редакція УП реально, а не формально, не поділяє позиції автора.

ВГО «САУ» завжди була й залишається відкритою для широкої дискусії, плідної співпраці з журналістами, готова надавати професійні коментарі, роз’яснення та допомогу у підготовці матеріалів. Ми не вимогаємо цензури — ми вимогаємо фахового підходу журналістів до будь-яких тем.

Прийнято на засіданні правління ВГО "Спілка археологів України" (протокол № 11 від 16.07.2021 р.)

З повагою,
Голова правління ВГО "САУ",
доктор історичних наук
Я. П. Гершкович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Звернення САУ до редакції "Української правди"