Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Редакції “Української правди”

16.07. цього року на сайті УП була опублікована стаття Андрія Тараненка «Золото скіфів для Януковича, дари для Земляного Діда і три труни для Аттіли. Що знаходять в Україні «сірі» археологи» — https://www.pravda.com.ua/articles/2021/07/16/7300673/

Ця стаття викликала обурення всієї археологічної спільноти України та й взагалі всіх, хто знає про катастрофічний сучасний стан у галузі охорони археологічної та культурної спадщини через дії грабіжників будь-яких кольорів.

Збереження культурної спадщини напряму пов’язане з формуванням національної ідентичності і є стратегічним питанням для держави. Однак матеріал, опублікований УП, фактично популяризує розорення пам’яток через скарбошукацтво, яке позиціонується невинним хобі на рівні з риболовлею.

Матеріал шкідливий також і тим, що фактично повторює російські міфи про те, що на сході України між скіфами та часами Катерини ІІ «взагалі ніхто не жив», що є абсолютною брехнею, і спростовується численними археологічними дослідженнями.

Автор дозволяє собі оббріхувати науковців, «класифікувати» археологів на «білих», «сірих» та «чорних». Хоча археологи можуть бути лише професійними, а будь-які розкопки лише офіційними на підставі відповідних документів (Відкритого листа та дозволу МКІП). Будь-які інші дії є фактично грабунком.

Грабіжники археологічних пам'яток так само як і пропагандисти їх дій, спотворюють образ України як цивілізованої держави.

ВГО «САУ» вимагає зняти статтю Андрія Тараненка з сайту УП, як таку, що містить неправдиві свідчення, заклики до порушення пам’яткоохоронного законодавства та рекламу протизаконних дій. Також вимагаємо оприлюднити це наше звернення як доказ того, що редакція УП реально, а не формально, не поділяє позиції автора.

ВГО «САУ» завжди була й залишається відкритою для широкої дискусії, плідної співпраці з журналістами, готова надавати професійні коментарі, роз’яснення та допомогу у підготовці матеріалів. Ми не вимогаємо цензури — ми вимогаємо фахового підходу журналістів до будь-яких тем.

Прийнято на засіданні правління ВГО "Спілка археологів України" (протокол № 11 від 16.07.2021 р.)

З повагою,
Голова правління ВГО "САУ",
доктор історичних наук
Я. П. Гершкович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Звернення САУ до редакції "Української правди"