Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Голові Запорізької обласної державної адміністрації
Старуху Олександру Васильовичу

Голові Запорізької обласної ради
Жук Олені Юріївні

Як нам стало відомо, на даний час групою депутатів Запорізької обласної ради та директором Запорізького краєзнавчого музею поставлене питання про припинення існування Комунального закладу «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» Запорізької обласної ради (далі Центр). Центр був створений у 2009 р. на базі Інспекції охорони пам’яток історії та культури. Діяльність Центра спрямована на реалізацію основних пам’яткоохоронних заходів — виявлення, облік, дослідження, моніторинг, популяризація об’єктів культурної спадщини.

За весь час своєї діяльності Центр сумлінно виконує свої обов’язки. Проводить інвентаризацію та паспортизацію об’єктів культурної спадщини. Здійснює заходи щодо занесення пам’яток до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, в якому Запорізька область представлена 400 об’єктами, з них 340 пам’ятки археології.

Багаторічна співпраця з істориками, краєзнавцями, археологами надала можливість накопичити базу даних, яка вкрай важлива для реалізації пам’яткоохоронної діяльності.

В умовах реалізації децентралізації, яка, на жаль, веде до знищення хоч і не досконалої, але принаймні «зрозумілої» та сталої системи охорони пам’яток у Запорізькій області, Центр виконує практичну частину, без якої неможливо збереження пам’яток. Саме Центр має стати помічником для утворених громад в частині охорони об’єктів культурної спадщини (облік, формування бази даних, надання методичної допомоги, моніторинг, популяризація культурної спадщини та її охорони).

ВГО "Спілка археологів України" стурбована ситуацією, що виникла з Центром, та закликає керівництво і Департаменту культури, туризму, національностей і релігій Запорізької обласної державної адміністрації, а також керівництво і депутатський корпус Запорізької обласної ради не допустити ліквідацію Комунального закладу «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини».

Схвалено на засіданні правління Спілки (Протокол № 4 від 01.03.2021 р.).

З повагою,
Голова правління Спілки,
доктор історичних наук Я. П. Гершкович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Голові Запорізької обласної державної адміністрації Старуху Олександру Васильовичу