Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

35-2020 від 08. 12. 2020 р.

Київському міському голові В. В. Кличку

Вельмишановний Віталію Володимировичу!
ВГО «Спілка археологів України» на сьогодні об’єднує майже всіх професійних археологів нашої країни. Переважна більшість з них є співробітниками Інституту археології НАН України і, зокрема, проводять дослідження у місті Києві. Праці київських археологів відомі у всіх куточках світу, а Інститут археології НАН України давно вважається одним з основних наукових центрів вивчення проблем давнього міста. Нас не може не турбувати та загрозлива ситуація, що склалася відносно основних баз цих досліджень і може призвести до повного припинення їх діяльності.

Згідно зі своїм статусом, визначеним у статті 12 Закону України «Про охорону археологічної спадщини», Інститут археології НАН України є державною науковою установою, на яку покладено ряд функцій у сфері археології, зокрема наукові експертизи та рятівні археологічні дослідження. Значна частина цих робіт має провадитись в історичному центрі Києва, що потребує відповідної дослідницької бази.

У 1970 р. для створення археологічної бази Інституту археології було передано аварійний будинок по вул. Володимирська, 3, а у 1984 р. в оренду наданий будинок по вул. Г. Сковороди, 9Б для розміщення в ньому Подільської постійнодіючої експедиції. Інститут власним коштом здійснив капітальний ремонт будівель, а у 1988 р. на безоплатній основі передав будинок по вул. Володимирська, 3 новоствореному Державному історико-архітектурному заповіднику «Стародавній Київ», за умови збереження тут бази для археологічних досліджень. Згодом будинок було закріплено за Київським науково-методичним центром ГУ Охорони культурної спадщини, а Інститут археології користується ним на правах оренди.

В цих будівлях зберігаються найновіші археологічні знахідки, здійснюється їх камеральна обробка, зберігаються інструменти та прилади, необхідні для досліджень. Тут постійно проводиться навчальна робота, палеоантропологічний семінар, лекції для студентів, міжнародні наукові круглі столи та конференції, розташована археологічна експозиція та наукова бібліотека.

Утім, вже тривалий час Департамент комунальної власності м. Києва робить все для того, щоб позбавити Інститут археології НАН України можливості користування зазначеними будівлями. Виставлялися фінансові умови, які Інститут не спроможний виконати, здійснювалися спроби відселення під виглядом реставрації. І ось 04.11.2020 р. Департамент комунальної власності м. Києва подав позовну заяву до Господарського суду м. Києва про виселення підрозділів Інституту археології НАН України з обох будівель.

Ліквідація відповідної бази для досліджень зробить не тільки неможливим подальше археологічне вивчення Києва, але також призведе до великих втрат для престижу як самого міста Києва, так і всієї нашої держави. Київ — одне з найдавніших міст Європи, може стати чи не єдиним унікальним містом, де будуть припинені археологічні розкопки.

Вельмишановний Віталію Володимировичу! Спілка археологів України просить Вас не допустити цього та врятувати столичну археологію від повного знищення.

Схвалено на засіданні правління Спілки 07.12. 2020 р. (протокол № 5 від 07.12. 2020 р.).

З глибокою повагою, Голова правління Спілки, доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління Спілки, кандидат історичних наук О. С. Пробийголова

Переглянути лист.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Звернення ВГО «Спілка археологів України» до голови КМДА В. В. Кличка з приводу загрозливої ситуації щодо основних баз археологічних досліджень у м. Києві