Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

"27" листопада 2020 р.

Спілка археологів України від імені всієї організованої археологічної спільноти України висловлює свій рішучий протест у зв’язку з фактами кричущих порушень академічних свобод науковців у Республіці Білорусь.

З кінця літа цього року ми дізнаємося тривожні новини про репресії та цькування проти вчених (здебільшого співробітників установ Національної академії наук Білорусі), які не бояться голосно заявляти про свою громадянську позицію. Наведемо лише кілька прикладів, які вельми показово ілюструють загальну невтішну ситуацію.

Ще 12 серпня 2020 року на тлі масштабних акцій протесту, що охопили білоруські міста, Голова Президії НАН Білорусі Володимир Гусаков на зустрічі з директорами академічних інститутів висловив обурення некерованістю наукової молоді з огляду на петицію молодих вчених проти насильства. В. Гусаковим на тому ж засіданні було висловловлено вимогу до директорів «навести порядок в своїх інститутах».

17 вересня був змушений звільнитися з роботи Директор Інституту соціології НАН Білорусі Геннадій Коршунов. До цього ще в червні вчений підтвердив повідомлення соціологів щодо невисоких рейтингів довіри жителів Мінська до білоруської влади.

Нам також відомо про факти затримання (1, 2, 3, 4) та нелюдські умови тримання під арештом низки наших колег – білоруських істориків під час активної фази громадянських протестів у Республіці Білорусь.

Утім, найбільш приголомшливою є остання новина щодо звільнення семи співробітників Інституту історії НАН РБ у зв’язку нібито зі спливом строків їх контрактів, а також про звільнення ще п’яти працівників інституту на знак солідарності з колегами. Інститут історії НАН РБ також опікується в Білорусі археологією, а тому наша Спілка уважно стежить за ситуацією в цій установі. Показово, що фактично всі науковці, яких піддано звільненню, раніше продемонстрували свій щирий патріотизм та непохитну позицію, що могла розходитись з офіційною точкою зору влади. Нас відверто розчаровує те, що повідомлення про звільнення співробітників були підписані заступником директора інституту — шанованим нами білоруським археологом Вадимом Лакізою. Його пояснення про те, що звільнення було пов’язане із завершенням відповідних дослідницьких проєктів, за якими укладалися контракти з науковцями, видаються нам непереконливими, оскільки цілком зрозуміло, що в цій ситуації йдеться не про якихось тимчасових працівників, найнятих для “сезонних робіт”, а про авторитетних досвідчених учених, життя яких міцно пов’язане з Академією.

Ми знаємо наших білоруських колег як щирих патріотів своєї держави, але водночас спокійних, дисциплінованих і системних людей, які цілком усвідомлюють свій тягар відповідальності перед суспільством і ніколи не дозволяли собі діяти всупереч національним інтересам Білорусі на догоду своїм приватним переконанням. Водночас у часи складних випробувань для білоруського народу вчені не можуть стояти осторонь і замовчувати своє бачення процесів, які відбуваються. У принципах, сформульованих Міжнародним об’єднанням «Академія за академічні свободи» (AFAF), стверджується, що як всередині, так і за межами науково-дослідної організації допускається повна свобода вчених ставити будь-які питання та прагнути до істини, зокрема, стосовно контроверсійних і непопулярних позицій, незалежно від того, чи вважаються вони для когось образливими. Академічні інституції не мають права приборкувати реалізацію цієї свободи їх працівниками або використовувати це як підґрунтя для дисциплінарного впливу чи звільнення.

Закликаємо білоруську владу припинити знущання над білоруською наукою та національною інтелігенцією, а також в повному обсязі відновити права репресованих вчених. Одночасно з цим висловлюємо солідарність з усіма білоруськими науковцями, які нині, навіть попри жорсткий адміністративний тиск, продовжують нести світло знання і правди, чесно виконуючи свою місію публічних інтелектуалів.

Звертаємось до Національної академії наук України, інших наукових організацій, освітніх закладів та всієї небайдужої громадськості із закликом підтримати нашу заяву та підняти свій голос на захист академічних свобод у Білорусі.

Правління Спілки

Чытаць па беларуску

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Відкрита заява Спілки археологів України щодо репресій проти білоруських науковців