Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Нещодавно Запорізька експедиція НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України розпочала розкопки кургану біля с. Укромне, Московської сільської ради, Вільнянського району Запорізької області, який входить до складу курганного могильника (державний охоронний № 4281). Замовником досліджень виступило ФГ «Кривохатько В. В.». Подібні розкопки кожен рік проводяться в різних регіонах України. Але в даному випадку вони викликали несподівані звинувачення на адресу В. В. Кривохатька та "невідомих осіб зі спецтехнікою…" («Факти Запоріжжя», 17.04.2020, https://zp-fakty.net.ua/society/na-vilnyanshchini-eksnardep-krivohatko-znishchu- kompleks-kurganiv).

Ініціатор звинувачень перед поданням їх до такого шанованого видання як "Факти Запоріжжя" мав би попередньо ознайомитись з чинним Законом України «Про охорону археологічної спадщини», зокрема його ст.1; 9; 10; 18; 20. А ще він, напевно знаючи, що розкопки проводяться не якимось "невідомими особами", а професійними археологами, міг би отримати від них всю інформацію і про мету розкопок, і про перші результати робіт. Він би дізнався багато цікавого для себе, зокрема, про те, що повсюди, а не тільки в Україні, до того, як потрапити на поховання та ретельно дослідити їх, використовується землерийна техніка під щільним наглядом археолога. А ще йому б пояснили, що право на розкопки надає Відкритий лист (кваліфікаційний документ — посвідчення установленого зразка, що визначає фаховий рівень дослідника), виданий Польовим комітетом Інституту археології НАН України, та дозвіл, виданий центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. Усі ці документи перед початком робіт на кургані біля с Укромне були отримані та відповідним чином зареєстровані у Департаменті культури, туризму, національностей і релігії, а завірені копії надані до Відділу освіти і культури Вільнянської РДА. Зокрема цими документами визначено, що всі виявленні знахідки будуть передані на зберігання до Запорізького обласного краєзнавчого музею.

Прикро, що редакція видання «Факти Запоріжжя» використала неперевірені факти, включаючи фотоматеріали, які не відбивають реальний стан речей. Цей "сенсаційний" матеріал не сприятиме допомозі професійним археологам, які давно та сумлінно працюють на території Запорізької обл., та заважатиме їх спілкуванню з володарями земельних ділянок, на яких знаходяться різноманітні археологічні пам’ятки. Просимо вас опублікувати цей наш лист на сторінках вашого видання у якості спростування неперевірених та тенденційно поданих матеріалів.

Голова ВГО САУ, доктор іст. наук Я. П. Гершкович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Редакції інформаційно-аналітичного видання "Факти Запоріжжя"