Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

11 грудня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг «”Археологічні пам'ятки і війна”: презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ». Посібник підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Організатор брифінгу: Всеукраїнське громадське об’єднання «Спілка археологів України». Інформаційна підтримка брифінгу: Український кризовий медіа-центр, Інститут археології НАН України.

Посібник покликаний зорієнтувати військових у ситуаціях загрози нищення археологічної спадщини в зоні бойових дій. У доступній формі запитань та відповідей методичка розповідає про те, як дбати про археологічну спадщину під час війни та чому турбота про неї важлива у боротьбі за наше майбутнє.

Збірник у форматі .pdf за посиланням

«Перша частина брошури присвячена юридичним аспектам. У другій частині кожен зможе знайти для себе практичні рекомендації: як діяти у випадку виявлення археологічних матеріалів на місцях. Видання — невеликого розміру, аби його можна було носити в кишені. В ньому ми розповіли навіть про такі деталі, як пакування археологічних предметів та передача знахідок до музеїв у прифронтовій зоні (інформацію про які наведено на останніх сторінках). Вкрай актуальною для зони ООС також є потреба моніторингу пам’яток, які постраждали в результаті бойових дій. Адже археологічних пам’яток на Сході дуже багато. Наприклад, лівобережжя Сіверського Дінця — зона майже суцільного заселення людьми в давнину, від доби мезоліту до раннього модерну.

 

Охорона археологічної спадщини — це й частина боротьби на інформаційному фронті. Нам важливо демонструвати, що на Сході проводяться пам’яткоохоронні роботи. Що є люди, які готують реєстри та фіксують дані. Важливо доносити інформацію про те, що на території нашої держави працюють українські закони», — повідомив Сергій Теліженко, укладач брошури, голова Луганського підрозділу САУ, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України.

«Спілка археологів України має розуміння та зацікавленість з боку Збройних сил України. Приємно, що військові свідомо ставляться до подібних питань. Наш головний посил — про небезпеки для культурної спадщини варто дбати лише тоді, коли немає загроз життю військовослужбовців. Хотілось сформувати розуміння: спадщина — важлива, але ризикувати життям заради неї — не варто. Співавторами методички стали археологи, учасники російсько-української війни: Олександр Смирнов, Денис Гречко та Олексій Крютченко», — зазначив Євген Синиця, заступник голови Правління ВГО «Спілка археологів України».

«Тема збереження археологічних пам’яток завжди була злободенною. Ці пам’ятки вкрай важливі в контексті досліджень історії Луганщини як частини України. Ми плануємо популяризувати посібник серед студентів Луганського університету та зацікавлених військових. Надходження нових предметів до колекцій дуже потребують місцеві музеї. Ми готові долучитись до наукового консультування в разі виявлення археологічних об’єктів», — зазначив Олександр Набока, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Старобільськ).

У брифінгу взяли участь:
Євген Синиця — заступник голови Правління ВГО «Спілка археологів України», кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
Сергій Теліженко — голова Луганського підрозділу САУ, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України;
Олександр Набока — доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка (м. Старобільськ).

Брошуру підготували:
укладач — Сергій Теліженко, голова Луганського підрозділу САУ, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України;
співавтори — археологи, учасники російсько-української війни:
Олександр Смирнов — голова Херсонського підрозділу САУ, старший викладач Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського;
Денис Гречко — член правління САУ, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України;
Олексій Крютченко — член Харківського підрозділу САУ, молодший науковий співробітник Інституту археології НАН України.

Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України» — добровільна, самоврядна некомерційна організація фахівців у сфері дослідження, охорони, збереження, управління, адвокації та промоції археологічної спадщини. Створена 2010 року, нині Спілка археологів включає понад 400 членів — фахов археологів з академічних інституцій, музеїв та закладів освіти. Мережа Спілки складається з 26 регіональних підрозділів.

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою членів ВГО «Спілка археологів України». Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Перегляд брифінгу

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Новини Проєкти «Археологічні пам'ятки і війна»: посібник-пам'ятка з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ