Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Протягом осені у місті Дубні з ініціативи Історико-культурного заповідника під керівництвом Юрія Пшеничного були проведені археологічні розвідки. В результаті було обстежено чотирнадцять раніше відомих пам’яток та виявлено дві нові. Досліджені були території в районі райлікарні (урочище Палестина), звірогосподарства, автосервісу (біля готелю «Серпанок»), передмістя Вигнанка, Волиці, Сурмичів, Кемпи, підвісного мосту, Острова Дубовець (колишній Підборецький монастир) та острова Горбачин («стадіон Спартак»), а також довкола Дубенського замку. На них виявлено сліди поселень мідного віку, епохи бронзи, ранньозалізного віку, латенського та римського часів, слов’янського та давньоруського періодів, литовсько-польської доби. Серед знахідок експедиції — типовий масовий матеріал: керамічні вироби та знаряддя з кременю і каменю, атрибутовані за належністю до відповідних археологічних культур, які були поширені на території Дубенського краю в усі перечислені історичні періоди.
Засвідчено також два факти руйнування археологічних об’єктів несанкціонованими кар’єрами на острові Дубовець та в районі звірогосподарства. В першому випадку це об’єкти пізньосередньовічного (Підборецького) монастиря, які могли б дати унікальні знахідки для реконструкції його діяльності, в другому — господарська яма вельбарської культури римського часу (історичні готи).
Виявлення нових пам’яток показує, що процес формування картини археологічних пам’яток міста і його околиць є ще не завершеним. Разом з тим існує проблема бережного ставлення до пам’яток археології.

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»
28.02.2012

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Охорона археологічної спадщини Дубенські археологи знайшли дві поруйновані пам’ятки