Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ.

11 грудня об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі відбудеться пресбрифінг «Археологічні пам'ятки і війна»: презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ. Запрошуємо приєднатись онлайн.

На пресбрифінгу презентують методичні рекомендації «Археологічні пам'ятки і війна». Цей посібник у доступній формі запитань та відповідей покликаний зорієнтувати військових в ситуаціях загрози нищення археологічної спадщини в зоні бойових дій. Рекомендації підготовлено за підтримки Українського культурного фонду.

Учасники:
- Євген Синиця — заступник голови Правління ВГО «Спілка археологів України», кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
- Сергій Теліженко — голова Луганського підрозділу САУ, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України;
- Василь Павлов — головний спеціаліст відділу аналізу Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ;
- Олександр Набока — доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка (м. Старобільськ).

Чи на часі дбати про археологічну спадщину, коли в країні тривають бойові дії? Яких руйнувань зазнають пам'ятки найчастіше? Як можна відслідковувати стан спадщини на окупованих територіях? Чому турбота про спадщину є важливою складовою у боротьбі за наше майбутнє? Як саме діяти військовослужбовцям у випадку виявлення археологічного об’єкта? Про це розповідають методичні рекоменадції, підготовлені Спілкою археологів України.

Охорона культурної спадщини в період збройного конфлікту регулюється положеннями ратифікованих Україною міжнародних конвенцій. Відповідно, їх дія поширюється на національне законодавство з охорони культурної / археологічної спадщини. Посібник допомагає зорієнтуватись: які конкретні кроки варто здійснити, коли знайдено археологічну пам’ятку в зоні бойових дій.

Текст посібника готували професійні археологи — учасники російсько-української війни Олександр Смирнов, Денис Гречко та Олексій Крютченко. Укладач — Сергій Теліженко, голова Луганського підрозділу Спілки археологів України.

Рекомендації підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою членів ВГО «Спілка археологів України».

Онлайн-доступ до брифінгу: https://cutt.ly/6hTeYRf.
Локація: Український кризовий медіа-центр, вул. Хрещатик, 2 (Український дім), Київ.
Увага! Доступ до Українського кризового медіа-центру обмежений згідно чинних карантинних вимог. Якщо ви бажаєте поставити питання оффлайн — повідомте про це нас.
Контакти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , (067) 367-01-09 — Олена Оногда

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення Анонс брифінгу: «Археологічні пам'ятки і війна»