Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Полтавська обласна військова адміністрація
Департамент культури і туризму
ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України
Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України»

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського «Свідки Полтавської давнини (із новітніх археологічних досліджень полтавської археологічної експедиції)» 3 жовтня 2023 року об 11.00 годині в у Полтавському краєзнавчому музей імені Василя Кричевського відбудеться відкриття виставки «Свідки Полтавської давнини (із новітніх археологічних досліджень Полтавської археологічної експедиції)». Виставка присвячена результатам досліджень в історичному ареалі м. Полтава Полтавської археологічної експедиції ДП «Науково-дослідного центру «Охоронної археологічної служби України» Інституту археології НАН України (керівник — кандидат історичних наук Юрій Пуголовок).

Літописні згадки, виразна топографія, притаманна середньовічним містам Русі, а також випадкові, але яскраві знахідки у Полтаві, зробили її перспективним об’єктом наукових досліджень. Археологічне вивчення міста триває вже більше століття. Втім, його епізодичність та невеликі обсяги мало сприяли повному відкриттю давньої історії цієї місцевості. З відновленням Україною Незалежності археологічне обличчя міста стало більш виразним. Відповідно до усталених думок, підкріплених розкопками ще 1940-х років, Полтава з’явилася на археологічній мапі як «слов’яно-руське» поселення на половецькому прикордонні, яке відоме за літописними згадками.

Завдяки превентивним археологічним дослідженням на місцях будівництв в історичному ареалі міста, здобуті важливі знахідки для комплексного вивчення минулого Полтави. В основу виставки лягли знахідки, що фіксують сучасний етап археологічного вивчення міських культурних нашарувань. Загалом на виставці буде представлено майже 500 експонатів від скіфського часу до першої половини ХХ ст.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Новини Хроніка Свідки Полтавської давнини