Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Конференції

Конференція в Меджибожі

Раз на два роки зусиллями Відділу археології ранніх слов'ян ІА НАН України та ДІКЗ "Межибіж" в стінах Меджибізької фортеці збираються дослідники археологічних пам’яток І тис. н. е. у Східній та Центральній Європі. 8—9 жовтня 2021 р. така зустріч відбулася вже вчетверте. Доброю традицією цих конференцій стало поєднувати наукову дискусію з ушануванням видатних дослідників, які зробили вагомий внесок у вивчення археології та історії І тис. н. е.

Відбулась VI Міжнародна літня польова археологічна школа в Більську

Місце проведення — Більське городище (Котелевський район, Полтавська область).

У 2015 році спільно з Інститутом археології НАН України та Спілкою археологів України Історико-культурний заповідник «Більськ» започаткував щорічний Міжнародний проєкт — Літня польова археологічна школа. У ньому поєднані наукові, науково-популярні та просвітницькі заходи. Завдяки цьому проєкту археологічна спадщина репрезентована не лише серед молодих дослідників, а й пересічного населення, яке цікавиться древньою історією загалом. До лекцій та практичних занять залучені авторитетні українські та іноземні вчені. Проєкт функціонує під кураторством кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника ІА НАН України Дениса Гречка.

Усі практичні й теоретичні заняття відбувалися просто неба. Учасники Польової школи проживали у наметовому містечку, де був організований кемпінг і наявні усі необхідні зручності для забезпечення побутового комфорту.

Нові учасники школи навчились виявляти й досліджувати археологічні об’єкти, робити польові креслення, працювати з нівеліром тощо. Була надана базова інформація про використання квадрокоптеру та тахеометра, проведено практичні заняття. Лекції прочитали Анатолій Кушнір (Інститут географії НАН України, к. г. н., основи палеопедології та способи ідентифікації ґрунтів) і Сергій Тараненко (НІАЗ Києво-Печерська Лавра, к. і. н., специфіка археологічних досліджень у містах). Під час розкопок вперше було виявлено поховання скіфського воїна, у стінку могили якого були встромлені залізні наконечники списа та дротика (специфічна риса власне скіфської поховальної традиції). Вперше також були досліджені поховання у скороченій позі, що є рідкісним явищем для скіфського часу. Одне поховання було здійснено на місці більш давнього житла, що може свідчити про те, що при створенні некрополя скіфи не знали про те, що на цьому місці до цього жили люди.

Цей проєкт відкриває унікальні можливості для майбутніх археологів, дає необхідні теоретичні знання і практичні навички, а також передбачає обмін досвідом серед фахівців археологічної справи.


Запрошуємо до участі у VІ Міжнародній літній польовій археологічній школі у Більську

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі VІ Міжнародної літньої польової археологічної школи.

Організаторами заходу є Інститут археології НАН України, Комунальна установа «Історико культурний заповідник “Більськ”» Полтавської обласної ради та ВГО «Спілка археологів України». Робота Школи буде відбуватись на території ІКЗ «Більськ» з 10 по 25 липня 2020 року.

Заплановано продовження розкопок поселення та грунтового могильника V—IV ст. до н. е. на Барвінковій Горі у межах Більського археологічного комплексу, серія теоретичних та практичних занять (проведення геофізичної зйомки, робота з нівеліром, тахеометром, квадракоптером тощо).

Більше інформації у координаторів заходу.

Координатори проєкту:
Гречко Денис Сергійович, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ;
Корост Ігор Іванович, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .







Третій Міжнародний літній практикум з археологічної керамології

Третій Міжнародний літній практикум з археологічної керамології
Інформаційне повідомлення

Організатори
Національна академія наук України, Інститут керамології — відділення Інституту народознавства НАН України; Міністерство культури України, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Міністерство освіти і науки України, Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка, Громадська організація «Конгрес українських керамологів»

Партнери
Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України», Громадська спілка «Останній бастіон»

Запрошуються
Археологи, керамологи, краєзнавці, студенти-практиканти вищих навчальних закладів України та зарубіжжя (у супроводі керівника практики).

Час
15 червня — 03 липня 2019 року

Місце
Археологічні розкопки:
• Об’єкт І — майданчик городища в Міських Млинах (с. Міські Млини, Зіньківський район, Полтавська область).
• Об’єкт ІІ — фортеця Опішного доби козацтва (смт Опішне, Зіньківський район, Полтавська область).
• Об’єкт ІІІ ‒ Глинський археологічний комплекс (с. Глинське, Зіньківський район, Полтавська область).
Експериментальна археологія та керамологія:
• Об’єкт І — експериментальний майданчик експедиції на території Музею-заповідника (смт Опішне, Зіньківський район, Полтавська область)

Розміщення
Наметове містечко на базі експедиції

Мета
• вивчення та збереження культурної спадщини України;
• проведення наукових археологічних розкопок на території городища в Міських Млтинах та Глинського археологічного комплексу слов’яно-руської доби; роботи на Опішнянській фортеці козацького часу.
• ознайомлення з сучасними тенденціями розвитку української та європейської археологічної керамології;
• набуття практичних і теоретичних навичок роботи з археологічною керамікою;
• отримання початкових знань про матеріали, техніку й технологію гончарної справи;
• залучення до археологічних і керамологічних досліджень студентів, аспірантів та молодих науковців;
• популяризація культурної спадщини України.


V Міжнародна літня польова археологічна школа у Більську

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі V Міжнародної літньої польової археологічної школи.

Організаторами заходу є Інститут археології НАН України, Комунальна установа «Історико культурний заповідник “Більськ”» Полтавської обласної ради та ВГО «Спілка археологів України». Робота Школи буде відбуватись на території ІКЗ «Більськ» з 17 по 30 червня 2019 року.

Заплановано проведення розкопок поселення та грунтового могильника V—IV ст. до н. е. у межах Більського археологічного комплексу, серія теоретичних та практичних занять (проведення геофізичної зйомки, робота з нівеліром, тахеометром, квадракоптером тощо).

Більше інформації у координаторів заходу.

Координатори проекту:
Гречко Денис Сергійович, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ;
Корост Ігор Іванович, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .


Дитяча науково-практична археологічна конференція «АРХЕОЛОГІУМ»

30—31 березня 2018 року в місті Харкові на базі Музею археології ХНУ імені В. Н. Каразіна відбулась дитяча науково-практична конференція, яка була організована та проведена спільними зусиллями колективу Музею, Ради молодих вчених ІА НАНУ за фінансової підтримки ВГО «Спілка археологів України»

У ній прийняли участь учні 8—11 класів та студенти 1—3 курсів з Миколаєва, Запоріжжя, Києва, Чугуєва та Харкова. До дня конференції було видано збірник тез, з яким невдовзі можна буде ознайомитися у електронному форматі на нашому сайті.

Під час заключного обговорення результатів була внесена пропозиція створити єдиний майданчик у глобальній мережі, присвячений дитячій археології в Україні. Завданнями цього ресурсу є: координація дій і співпраця гуртків і центрів, поширення інформації про археологічні конференції, польові школи, експедиції, в яких приймає участь учнівська молодь.

Сайт ВГО «Спілка археологів України» з радістю надасть цю можливість молодим вченим!!!

Переглянути збірник можна тут:
Пеляшенко, К. Ю. (ред). 2018. Дитяча науково-практична археологічна конференція «Археологіум». Тези доповідей конференції, м. Харків, 30—31 березня 2018 р. Харків: Майдан.


Археологічна конференція у НаУКМА 2018

31 січня 2018 р. у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" відбулась міжнародна наукова конференція "Археологічні студії: проблеми та перспективи-2018", яка зібрала кілька десятків вчених і студентів з України, Білорусі, Росії й Польщі.

Конференція відбулась за підтримки ВГО "Спілка археологів України".

Перейти на фб-сторінку Кафедри археології НаУКМА.






Міжобласна науково-практична конференція «II Охтирські міжрегіональні археологічні читання»

Міжобласна науково-практична конференція «II Охтирські міжрегіональні археологічні читання», присвячена 130-річчю з дня народження охтирчанина, археолога, музейного діяча та педагога М.Я. Рудинського.

ОХТИРСЬКА МІСЬКА РАДА, ВІДДІЛ КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ ОХТИРСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Співорганізатори:

Комунальний заклад «Охтирський міський краєзнавчий музей»,

«Спілка археологів України».

Переглянути програму конференції

Переглянути фотозвіт: facebook.com


Круглий стіл польських та українських археологів «Середньовічна археологія. Нові відкриття»

29 березня в музеї археології Інституту археології НАН України відбувся Круглий стіл польських та українських археологів «Середньовічна археологія. Нові відкриття», в якому взяли участь дослідники Інститутів археології НАНУ і ПАН, Національного університету «Львівська політехніка», Музею землі хелмської, представники Посольства Польщі в Україні . Директор Інституту археології та етнології ПАН Анджей Буко зробив доповідь про унікальні дослідження в Бодзі “Bodzia. Elitarny cmentarz z początkó w państwa Polskiego”, презентував однойменну монографію (Warszawa, 2016), а також розповів про головні задачі та проблеми досліджень в Холмі. Юрій Лукомський (Інститут українознавства НАН України ім. І. Крип’якевича) вже детально доповів про розкопки в 2013—2014 роках спільної україно-польської експедиції храму Пресвятої Богородиці ХІІІ ст. в Холмі, де був похований відомий державний діяч князь Данило Галицький, якому папа Іннокентій ІV надав титул короля Русі. Відбулася також презентація двох спільних колективних монографій, присвячених цим дослідженням, що вийшли друком минулого року у Львові та Холмі («Король Данило Романович: культурна і державотворча спадщина його доби» та «Od cerkwi katedralnej króla Daniela Romanowicza do bazyliki PW. Narodzenia NMP w Chełmie. Wyniki badań interdyscyplinarnych sezonu 2013—2014”). Гліб Івакін розповів про головні результати археологічного вивчення Десятинної церкви 2005—2011 років. Всеволод Івакін доповів про останні цікаві знахідки в Києві (Феофанія, Поділ, "град Володимира", Китаєве) енколпіонів, хрестиків, браслетів, товарних пломб, поховань Х ст. з прикрасами, житла празько-корчацької культури VI—VII ст., ділянки шляху з Києва на Вишгород тощо. Провів екскурсію і надавав роз’яснення по виставці із знахідкам 2016—2017 років.

Відбулася розмова про перспективні напрямки потенційної співпраці українського та польського академічних археологічних інститутів та обмін науковою літературою. Директори обох інститутів (Віктор Чабай і Анджей Буко) домовились про відновлення угоди про співпрацю обох установ. Круглий стіл засвідчив результати плідної співпраці археологів двох країн та традиційно дружні відносини між ними.



ІІІ Міжнародна літня польова археологічна школа

Історико-культурний заповідник "Більськ" та Інститут археології НАН України запрошують до участі у роботі ІІІ Міжнародної літньої польової археологічної школи.



Сторінка 1 з 3

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Ви знаходитесь тут: Новини Конференції