Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

У польовому сезоні 2016 р. були продовжені дослідження на території Центрального розкопу Білгород-Тірського городища у північній частині Північно-Західного ділянки. Роботи проводились на площі прирізки 2010 р., а також безпосередньо на схід від неї.

На північному краю, досліджуваної у цьому році ділянки, був виявлений фрагмент житлової забудови середньовічного міста. Це південна частина приміщення золотоординського часу, в якому були відкриті єдина збережена південна стіна і вцілілий фрагмент глинобитної підлоги приміщення. Крім того, було розкопано опалювальну споруду будинку: впущений у підлогу тандир. За рівнем залягання приміщення розташоване нижче Північно-Західного кварталу 3-го будівельного періоду золотоординського міста, датованого 1360-ми рр., тому, мабуть, має бути датоване ранішим часом (від кінця XIII ст. до 1330-х рр.).

Нижче фрагмента золотоординського будинку, а також на південь і на схід від нього у 2016 р. виявлено комплекс приміщень римського часу. Продовжені роботи з дослідження відкритого в попередньому сезоні приміщення, а також зафіксовані нові об’єкти цієї частини забудови Тіри римського часу, які, мабуть, складали єдиний комплекс житлової забудови, та були з’єднані зі згаданим вище приміщенням загальними кладками.

Одним з найяскравіших археологічних об’єктів римського часу, відкритих у 2016 р, є приміщення римського часу з багатим керамічним матеріалом, серед якого переважали фрагменти амфорної тари, червонолакової та кухонної кераміки, скляного посуду. З нього походить п’ять археологічно цілих червонолакових глечики, червонолакові двуручний горщик і тарілка, червоноглиняна ойнохоя та ліпний горщик. Слід відзначити знахідки одного ліпного та трьох червонолакових світильників. Цікава й знахідка археологічно цілої середземноморської амфори типу Kapitän ІІ і посудини, морфологічно близької до амфор Форлімпополі. Крім того, були зафіксовані чотирнадцять кам’яних жорен і уламок мармурової колони з базою. Нумізматичні матеріали представлені дванадцятьма монетами. На більшості знахідок простежено сліди вторинного перебування у вогні. Попередній аналіз археологічного матеріалу з приміщення дозволяє датувати його засип другою половиною ІІ — III ст. н. е.

Розкопки Північно-Західної ділянки у 2016 р показали перспективність дослідження будівельних комплексів Тіри римської епохи.

У дослідженнях брали участь студенти з різних вузів України:
- Львівський національний нніверситет ім. І. Франка;
- Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна;
- Бердянський державний педагогічний університет.

У роботі експедиції також брали участь волонтери з Одеси, Запоріжжя, Києва; вперше у 2016 р. був волонтер зі США. Вже звичний науковий склад експедиції: Т.Л. Самойлова, П.В. Остапенко, А.В. Старкін, С.П. Смольянінова, Г.С. Богуславський, Д.А. Масюта, Н.Е. Ветчіннікова, провів ряд семінарів і лекцій для студентів і волонтерів з історії та археології регіону, методикам фіксації різних груп матеріалу.

Крім літніх робіт співробітники Білгород-Тірської експедиції проводили дослідження на території фортеці в осінній і навіть зимовий періоди. Роботи велися вздовж північної стіни фортеці і цитаделі, в тій її частині, де проводяться берегоукріплювальні роботи. Тут були виявлені будівельні залишки середньовічного часу, а також споруди, що відносяться до періоду до будівництва цитаделі. У 2017 р. планується подальше дослідження даної частини фортеці та прилеглих територій.

Білгород-Тірська археологічна експедиція запрошує студентів ВНЗ та волонтерів для роботи в сезоні 2017 р., подробиці будуть повідомлені пізніше.

З повагою, П.В. Остапенко

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Новини Археологічні дослідження Розкопки античної Тіри та середньовічного Білгорода у 2016 році