Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Я знаю, що нічого не знаю (scio me nihil scire).
Сократ

Шановні друзі!

Запропонований вашій увазі проект націлений на професійне спілкування передусім. Однак спочатку ми вирішили обмежитися висвітленням методичних питань з акцентом на природничі методи в археології.

Сучасність втілила багато з ідей письменників-фантастів ХХ століття (не вистачає тільки телепортації як повсякденної реальності). Можливості сучасної науки спроможні задовільнити найдопитливіший розум. На шляху корисної інформації до допитливих розумів є лише дві перепони: величезний багатомовний інформаційний потік (пам’ятаєте притчу про Вавілонську вежу?) і вузькість обраної теми. Вузька спеціалізація, хронологічні, географічні межі кожного конкретного дослідження обмежують професійний виднокіл. У кращому випадку дослідник не розкриває тему відповідно до сучасних вимог, у гіршому може й нашкодити. Не можна забувати, що археологічні розкопки — процес незворотній. Тут помилки непоправні.

Тому з’явилася ідея створення інтернет-проекту. Від нього очікуються такі результати: короткі по можливості, але ємкі нариси з описами відповідних методик і результатів їх застосування з наступним обговоренням. Пропонуємо таку структуру проекту:
• Що таке археологія?
• Структура археологічного дослідження.
• Класичні методи в археології.
• Природничі методи в археології.
• Археологічна реконструкція: як це робиться?
• Експериментальна археологія: наука і практика.
• Археологічні «фантазії»: уява плюс, наукоподібність мінус.

Запрошуємо до співробітництва кваліфікованих фахівців. Заздалегідь вдячні за Ваш внесок в загальну корисну Справу.
Отже, друзі, почнемо?

З повагою, Оксана ГОПКАЛО

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Ви знаходитесь тут: Археологія: просто про складне