Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Волинь-нова: "Чорні копачі знищили давньоруську піч у Ратневі

Вочевидь саме наша публікація про віднайдене на берегах Чорногузки поблизу Луцька хліборобське поселення привернула увагу тих, хто, озброївшись металошукачами, нищить археологічні пам’ятки.

Нагадаємо, що на околиці Ратнева виявили багатошарове поселення, де ще 7 тисяч років тому племена так званої культури лінійно-стрічкової кераміки вирощували зернові та пекли хліб. Проте значно цікавішими можуть бути навіть не окремі знахідки, а висновки, які вчені зможуть зробити. Бо вирваний із контексту артефакт стає не носієм достовірної інформації про минуле, а цяцькою, якою можна хвалитися у колі собі подібних або ж вигідно продати.

Сергій НАУМУК

...Людей із металошукачами в урочищі Ріписько, або Городок, на околицях Ратнева першими помітили місцеві жителі. Зловмисники приїхали білою «Нивою» і взялися обстежувати розкоп. Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський та Сергій Теліженко, який керує дослідженнями у Ратневі, зняли все на відео (дивіться на світлині), а затим викликали міліцію.

– Уже в сутінках копачів зупинили. Під час огляду один із них агресивно заявив, що має повне право на таку діяльність, бо він краєзнавець Володимир Свенціцький, має публікації і їздить на конференції. На будь-які аргументи чоловік реагував ще більшим криком, понад те, викинув у траву якісь знахідки. Шукати їх у темряві, звісно, не стали. Уже другого дня не полінувалися це зробити – щонайменше один мідний предмет з орнаментом має археологічну цінність. На жаль, ретельно розкрадачів археологічної спадщини не обшукували. А в урочищі Городок ми виявили, що один із розкопаних об’єктів – піч Х—ХІ століття — пошкоджено лопатою. Та й на полі зафіксували чимало характерних ямок, де копачі шукали металеві предмети, – розповів Олексій Златогорський.

Міліціонери запротоколювали всі події. Тепер і ратнівчани, й археологи сподіваються на належну реакцію правоохоронців.

ДОВІДКА «Волині-нової»:

Право на археологічні розкопки та розвідки (а пошук предметів металодетектором є видом археологічної розвідки) мають лише ті, хто отримав від Інституту археології відкритий лист — єдиний кваліфікаційний документ, який засвідчує фаховий рівень дослідника і дає право на проведення наукового дослідження.

Оригінал статті на сайті "Волині-нова"

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Волинська область Волинь-нова: "Чорні копачі знищили давньоруську піч у Ратневі