Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Проєкт Закону щодо приватизації та обігу земель сільськогосподарського призначення перебуває нині на розгляді у Верховній раді України. Цей законопроєкт викликає багато дискусій. Низка питань стосується, зокрема, сфери охорони культурної спадщини, передусім пам’яток археології. Що ж саме викликає занепокоєння суспільства й наукової спільноти?

Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць підготував окрему заяву щодо стану збереження культурної спадщини в Україні. У заяві, зокрема, зазначено, що згідно з «Міжнародною хартією про управління археологічною спадщиною» та «Європейською конвенцією про охорону археологічної спадщини» археологічна спадщина є спільною спадщиною усього людства і обов’язок усіх держав забезпечити її захист. Але. Станом на сьогодні, в Україні на більшість об’єктів археології відсутня облікова документація, не визначено їхні межі та режими використання.

Що буде з цими пам’ятками, якщо Закон про приватизацію таки ухвалять?

Чи передбачено захист пам’яток археології у законопроєкті про приватизацію землі?

Чи не втратимо археологічну спадщину України?

Про все це йшлося у програмі «Імператив» на радіо «Культура».

Гості програми: старший науковий співробітник відділу історико-правових досліджень Інституту держави й права імені Корецького НАН України, кандидат юридичних наук Олександр Малишев і директор Охоронної археологічної служби України Антон Корвін-Піотровський.

Запис програми: http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=2436964

Юлія Чаплінська

Практично все українське суспільство з серйозними побоюваннями очікує завершення процедури зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Значна частина громадськості рішуче протестує.

Водночас мало хто задумується, які наслідки матиме запровадження ринку землі для охорони археологічної спадщини.

Позиція Спілки археологів України була сформульована у відкритій заяві від 22 жовтня 2019 року (vgosau.kiev.ua). За нашим зверненням ми отримали кілька формальних відписок від низки органів влади, суть яких зводиться до короткого переказу основних положень законодавства про охорону археологічної спадщини та вказівок на брак у відповідних органів повноважень для вирішення цих питань. Політичної волі якось реагувати на виклики запровадження ринку землі для археологічної спадщини нами наразі не спостерігається. Навпаки, вслід за законопроєктом про зняття мораторію вже вишикувались нові зареєстровані проєкти законів, якими остаточно знімаються контрольні запобіжники щодо забезпечення цільового використання земель, участі органів охорони культурної спадщини у погодженні землевідведень, врахування інтересів охорони культурної спадщини в територіальному плануванні тощо.

Питання охорони археологічної спадщини напередодні зняття земельного мораторію стало предметом обговорення в сьогоднішньому ефірі на «Радіо Культура». У програмі взяли участь члени правління нашої Спілки — старший науковий співробітник відділу історико-правових досліджень Інституту держави й права імені В. М. Корецького НАН України, кандидат юридичних наук Олександр Малишев і директор ДП «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Антон Корвін-Піотровський.

Ведуча — Юлія Чаплінська.

Висловлюємо нашу вдячність колективу «Радіо Культура» за громадянську позицію і привернення уваги до актуальних, але непростих для висвітлення тем збереження національного надбання!

Олександр Малишев

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Археологія у ЗМІ Програма "Імператив" на "Радіо Культура". Законопроєкт про приватизацію земель сільськогосподарського призначення. Чи не втратимо археологічну спадщину України?