Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Теліженко Сергій Анатолійович

ТЕЛІЖЕНКО Сергій Анатолійович

Народився 5 червня 1971 р. в м. Ворошиловград, сучасний Луганськ. Починаючи з 1990 року працював в археологічних експедиціях Луганського обласного краєзнавчого музею та Маргіанській експедиції (Туркменія) землекопом і лаборантом. У 1993 році залікований на заочне відділення історичного факультету Луганського педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченка, який закінчив у 1997 році за спеціальністю «Вчитель всесвітньої історії». Під час навчання в інституті був керівником секції «Археологія» у Луганському дитячому культурно-технічному центрі й проводив археологічні дослідження на території Луганської області.

Із 2000 по 2003 р. працював у «Луганській археологічній експедиції» заступником директора, а з 2003 по 2006 р. — керівником секції «Археологія» Луганського територіального відділення Малої академії наук України. З 2006 р. працював у відділі Первісної археології Кримського філіалу Інституту археології НАН України науковим співробітником. У 2007 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Пізній неоліт — енеоліт Сходу України. Проблема міжкультурних контактів».

Під час роботи у Кримському філіалі очолював загони Гірськокримської та Бахчисарайської археологічних експедицій (Кая Араси, Сотера, Ардич Бурун, Чангаринин Дересі, Курбан Чалган, Алексі Голь, Бурчун Голь, Алушта тощо). Брав також участь у дослідженнях середньопалеолітичної стоянки Заскельна 5 (керівник В. П. Чабай) та гроту Бестерча (керівник А. П. Весельський) у Білогорському районі АР Крим.

Після окупації РФ Кримського півострову в 2014 році, разом з колегами з Кримського філіалу Інституту археології НАН України, був переведений до новоствореного відділу археології Криму Інституту археології НАН України (м. Київ), де і працюю по сьогодні науковим співробітником. За час роботи у Інституті археології очолював експедиції або брав участь в археологічних дослідженнях у Волинській (багатошарове поселення Ратнів ІІ) і Житомирській (розвідки в Олевському районі) областях, у Кам’янці-Подільському (площа Польський ринок), на Херсонщині (Новотроїцький та Генічеський райони), Луганщині (Сватове, Старобільськ, Лисичанськ, Боровське, Станично-Луганський, Міловський та Новоайдарський райони, Біловодськ тощо), Одещині (Аккерманська експедиція), Івано-Франківщині (неолітична стоянка Темирівці), Рівненщині (Рівне пляж і Квасилів) та у м. Київ (Феофанія, Поштова площа, вул. Кирлівська, Рибалський острів).

Автор близько 100 публікацій, статей і тез до наукових конференцій та однієї монографії в співавторстві.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Головна