Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

У Берестечку місцевий вандал руйнує пам’ятки і самостійно проводить розкопки

22 травня 2012 року у місті Берестечко Горохівського району комісія управління культури Волинської облдержадміністрації провела перевірку дотримання пам’яткоохоронного законодавства у зв’язку з повідомленням Берестечківської міської ради та запиту Волинської міжрайонної природоохоронної прокуратури за № 34-238 від 03.05.2012 року. У склад комісії входили головний спеціаліст управління культури ОДА П. Рудецький, начальник відділу культури Горохівської РДА Д. Колесник, секретар Берестечківської міської ради Н. Залевська, науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» В. Баюк та директор місцевого історичного музею О. Дергай.

Забудова на фоні Свято-Троїцького костелу

Меморіальний комплекс загиблим у роки трьох воєн і забудова «над» ним

Виявлено, що в центральній частині міста, за адресою вулиця Незалежності, 1, в охоронних зонах відразу двох пам’яток — Свято-Троїцького костелу 1711—1765 рр. (національного значення) та Меморіального комплексу загиблим у роки трьох воєн (місцевого значення) без жодних документів і погоджень проводяться земляні та будівельні роботи. Зокрема, впритул до території костелу закладено фундамент та виведено стіни капітальних будівель, чим назавжди знищено культурний шар поруч із пізньосередньовічною пам’яткою. Зі сторони від пам’ятника загиблим воїнам ситуація ще загрозливіша: там, без будь-якого археологічного дослідження, чи то, навіть присутності археологів, проводяться несанкціоновані розкопки самовільно розкритих підземних галерей, що, найбільш ймовірно, є частиною підземного комплексу костелу. Причому під час вказаних «робіт» проводиться свідомий відбір та складування археологічного матеріалу (керамічних, скляних та металевих виробів). Вандал-забудовник добре усвідомлює, що він нищить: тому безкарно проводить ще і власні «розкопки», діючи як звичайнісінький «чорний» копач.

Незаконні розкопки галереї костелу.
Складування археологічного матеріалу.
Так працюють сучасні чорні копачі «в законі»

Чорний копач повісив замок на вході в підземелля.
Археологам — вхід зась

Ці роботи вже призвели до часткової руйнації підземної галереї, про що свідчить поява тріщин, осипання ґрунту та втрата цілісності автентичної кладки, а наслідки при продовженні робіт і уявити важко: оскільки галерея тягнеться якраз під пам’ятними знаками меморіального комплексу, які відповідно до законів фізики просто зруйнуються і заваляться.
Для дачі пояснень за даними фактами було запрошено громадянина Філіповича С.Г., ймовірно власника та замовника робіт, місцевого бізнесмена-«царька». Але С. Філіпович відмовився йти на контакт з комісією, забажавши «офіційного повідомлення компетентних органів», бо серед представників комісії йому «не має з ким говорити». Про те, що у складі комісії є представники влади (П. Рудецький, Д. Колесник, Н. Залевська), і що комісія діє відповідно до запиту прокуратури, місцевий вандал на свій власний розсуд розцінив як «некомпетентність». Хочеться вірити, що найближчим часом даний громадянин отримає таке «запрошення», від якого не зможе відмовитись, адже його «діяльність» підпадає вже не під адміністративну, а під кримінальну сферу відповідальності.

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»
28.09.2012

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Ви знаходитесь тут: Волинська область У Берестечку місцевий вандал руйнує пам’ятки і самостійно проводить розкопки