Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Чи відомо вам, що найважливішими серед технічних досягнень людського суспільства доби мезоліту стали винайдення лука і стріли? Мезоліт став періодом опанування людством сил природи, удосконалення знарядь праці і помітних змін у соціальній структурі та духовному житті. Відповідно змінився і характер кам'яних знарядь, їх виготовляли дуже малими — «мікролітами» — для насадки на стріли, для вставки у списи, гарпуни.

Печерний живопис, відомий за пізньопалеолітичної доби, в мезоліті суттєво змінюється. У різних частинах світу виявлено цікаві наскельні зображення мезолітичного часу. Часто це — сцени полювання, військових сутичок, зображення окремих диких тварин і навіть людей. У цей же час зароджується й віра в існування у людини душі та її життя у потойбічному світі, — розповідає кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології кам'яної доби, Інституту археології Національної академії наук України Дмитро Ступак.

Ведуча програми: Юлія Чаплінська.

Запис програми: http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=2364171

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Ви знаходитесь тут: Археологія у ЗМІ Програма "Iмператив" на "Радіо Культура". Характерні риси, культура та стоянки епохи мезоліту