Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Експедиція «З варяг у греки» на чолі з Андрієм Петраускасом, головою житомирського осередка САУ, в травні планує закласти основу для нової репліки історичного човна. Попередній експеримент 2019 року мав успіх. Члени експедиції дійшли на лодії давнім річковим шляхом із Коростеня до Вишгорода.

Лодія — сучасна репліка старовинного судна, давній шлях — літописний. Саме ним йшли древлянські посли князя Мала до княгині Ольги. Дерев’яним транспортним засобом, найзручнішим шляхом у ті часи. У Вишгороді їх зустріли співробітники Вишгородського державного історико-культурного заповідника.

Будівництво лодії, здійснення переходу нею — далеко не єдині наукові експерименти цієї експедиції. В тому ж 2019 р. вона ініціювала висадження корабельного лісу. Саме так, дубів і сосен, з яких планують будувати репліки історичних суден. Асоціація ветеранів військово-морських сил України відкрила в Олевську дослідну ділянку, яка й буде майданчиком для подальших спостережень і експериментів. Ліс росте, лодія в робочому стані. А в експедиції багато планів. Вже зроблених експериментальних досліджень і археологічних відкриттів достатньо, аби відкрити музей стародавнього судноплавства. Діяльність експедиції — частина наукової програми Інституту археології НАН України, а також частина захоплень найширшого кола зацікавлених

На фото — репліка лодії і «зустріч древлянських послів». А також (станом на 2019 р.) Міністр культури Євген Ніщук, віце-адмірал, командувач ВМС України Сергій Гайдук, міський голова Олевська Олег Омельчук, директор ДП "Олевський лісгосп АПК" В'ячеслав Колодяжний на фоні стенду і молодогокорабельного лісу.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Ви знаходитесь тут: Новини Проєкти Плани і здобутки науково-експериментальної експедиції