Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Відійшов у вічність

Із сумом повідомляємо, що 8 вересня 2022 року, пішов у засвіти голова правління ВГО «Спілка археологів України» Яків Петрович Гершкович, доктор історичних наук, невтомний польовик, який присвятив життя дослідженням археологічних пам’яток доби бронзи, щирий колега, люблячий чоловік, батько і дідусь.

Від імені спільноти висловлюємо щирі співчуття родині та друзям.

Правління ВГО «Спілка археологів України»

9.09.2022

Проект Плану відновлення України

Проект Плану відновлення України (в частині культури та інформаційної політики). Сфера культурної спадщини: враження

ВГО «Спілка археологів України» підготувало та відправило відповідним чином оформлені зауваження та пропозиції до Проекту Плану відновлення України (в частині культури та інформаційної політики), оприлюдненого для громадського обговорення (https://mkip.gov.ua/news/7474.html).

Одночасно ми вважаємо за потрібне висловити нашу точку зору публічно. Ми вітаємо відкритість Міністерства культури та інформаційної політики України й щиро радіємо тому, що сфера культурної спадщини є частиною Плану відновлення.

Утім документ справляє суперечливе враження.

Останнє оновлення на П'ятниця, 19 серпня 2022, 08:43 Детальніше...

З Днем археолога!

Сьогодні День українського археолога. Саме українського, бо у нас (і лише у нас) це свято визнано на державному рівні.

Традиційний тост “за тих, хто в полі” в умовах війни набуває особливого змісту. Цього спекотного літа немало колег перебувають у лавах ЗСУ та Територіальної оборони. Хоча б через це теперішнє святкування ДА не має визивати заперечень навіть у запеклих противників, — тих, хто вважає його пострадянським рудиментом.

Тостів “за тих, хто в полі” зайвих не буває. Зараз це також побажання археологам- воїнам повернутися додому живими. Повернутись з перемогою над рашизмом та скрєпними бандитами. Всіх українських археологів з нашим професійним святом! У нас після війни дуже багато справ на безкрайньому археологічному полі!

Ваша Спілка

(Ілюстрація знаходиться за посиланням)

Останнє оновлення на Четвер, 10 листопада 2022, 21:18

Відкрите звернення ВГО «Спілка археологів України» стосовно дій скарбошукачів у час війни

В умовах війни стратегічного значення набувають не лише проблеми військового спротиву, але й проблеми збереження культурної спадщини України, напряму пов’язані з питанням національної ідентичності, знищення якої є однією із задач ворога. Пам’ятки археології є важливою та невід’ємною частиною українського культурного надбання. Внаслідок ведення бойових дій археологічні об’єкти зазнають невідновних втрат. Ситуація погіршується тим, що після руйнування культурного шару через обстріли та бомбардування, пам’ятки археології стають доступнішими для пограбування скарбошукачами-мародерами, котрі навіть в часі війни продовжують зазіхати на загальнонаціональну культурну спадщину.

ВГО «Спілка археологів України» звертає увагу на те, що в місцевостях, де припинені активні бойові дії (передусім територія Чернігівської, Сумської та Київської областей) скарбошукачі-мародери активізували незаконний пошук предметів старовини на пам’ятках археології. Це є порушенням законодавства України. Так, відповідно до абзацу четвертого ст. 10 Закону України «Про охорону археологічної спадщини» проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних та підводних робіт для пошуку об’єктів археологічної спадщини або пов’язаних з ними рухомих предметів за відсутності передбаченого законом дозволу, зокрема на використання металошукачів, детекторів неоднорідності ґрунту чи будь-якого іншого пошукового обладнання або відповідної технології, є незаконним. Незаконні археологічні розкопки, розвідки та інші земляні роботи на об'єктах археологічної спадщини мають наслідком кримінальну відповідальність, що передбачена ст. 298 КК України.

Враховуючи вищевикладене, ВГО «Спілка археологів України» просить військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, Національну поліцію України звернути увагу на ці злочини та усіляко протидіяти незаконному пошуку старожитностей.

Воєнний стан не скасовує чинне законодавство у сфері охорони культурної спадщини

Від Миколи Ільківа, керівника Чернівецького підрозділу Спілки, отримано тривожний сигнал. В історичному ареалі Чернівців і одночасно буферній зоні об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ведуться несанкціоновані земляні роботи. Користуючись складною ситуацією в державі, "Чернівцігаз" під приводом аварійних робіт без звернення до місцевих органів охорони культурної спадщини (управління культури Чернівецької ОВА та управління охорони культурної спадщини Чернівецької міськради) і без дозволу на земляні роботи від Міністерства культури та інформаційної політики України вирішило повністю перекопати весь історичний ареал міста.

Останнє оновлення на Четвер, 05 травня 2022, 10:41 Детальніше...

Сторінка 9 з 75

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Ви знаходитесь тут: Головна