Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Наші новини




Помер Віталій Циміданов

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 19:51 Детальніше...

Квітковський Віктор: вітаємо з захистом!

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 19:52 Детальніше...



Спільний проект UA: Радіо Культура та ВГО САУ

UA: Радіо Культура та ВГО Спілка археологів України розпочали цикл радіозустрічей з провідними українськими археологами та істориками археології в межах авторського проекту Юлії Чаплінської "Імператив: теми, обов'язкові для осмислення".

Програми відбуваються раз на два тижні, по пореділках о 10.15—11.00.

Послухати записи ефірів можна тут:

Останнє оновлення на Субота, 28 листопада 2020, 01:31 Детальніше...

Лист-відповідь ПАТ «Укрпошта» на запит ВГО САУ від 10.01.2019

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 16:49 Детальніше...

Бесіда з геологом

Шановні колеги!

19 лютого 2019 р. о 13.45 у залі засідань Інституту археології НАН України (10-й поверх, пр. Героїв Сталінграда 12, Київ) відбудеться зустріч-бесіда з доктором геологічних наук, директором Геологічного музею Київського національного університету імені Тараса Шевченка В. А. Нестеровським.

Тема бесіди: "Можливості геологічних та мінералогічних досліджень археологічних матеріалів".

У рамках зустрічі відбудеться презентація мінералогічних досліджень: «"Рум’яна" для небіжчиків (результати досліджень мінеральних артефактів із поховань Золотої Балки)» (співдоповідач — Олена Дзнеладзе). Переважна частина часу запланована для обговорення і відповідей на запитання.

Організатори: ВГО "Спілка археологів України", Інститут археології НАН України і Рада молодих вчених Інституту.

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 18:57 Детальніше...


Звернення до Укрпошти

Генеральному директору
ПАТ «Укрпошта»
І. Ю. Смілянському

Шановний Ігоре Юхимовичу!

Останнім часом у відділеннях Укрпошти були помічені рекламні матеріали інтернет-аукціону «Violity» з використанням в елементах дизайну археологічного предмета (давньої монети). Над зображенням розміщене промо-гасло: «Продавай на Віоліті — доставляй Укрпоштою», а в лівому нижньому кутку — адреса інтернет-аукціону для колекціонерів старовини auction.violity.com. Цей факт мав значний резонанс в професійному середовищі археологів, музейників та спеціалістів з охорони культурної спадщини.

Не є секретом, що через ринок антикваріату, зокрема аукціонні доми, «блошині ринки», спеціалізовані антикварні магазини (як звичайні, так і в мережі Інтернет), проходить чимала кількість тіньових оборудок щодо культурних цінностей, походження яких є вкрай сумнівним. Утім, явну незаконність такого походження не завжди можливо юридично довести, адже здебільшого відповідні незаконні операції стосуються не зареєстрованих культурних цінностей, викрадених з музеїв, архівів чи бібліотек, а археологічних предметів, які походять з несанкціонованих розкопок. Формальне доведення незаконності походження таких речей є проблемним, а тому й протидія відповідному ринку має свою специфіку.

Україна є членом низки міжнародних організацій і учасником ряду міжнародних договорів, спрямованих на те, щоб максимально унормувати та поставити під контроль ринок культурних цінностей. Основні етичні стандарти у відповідній сфері задає Кодекс етики для музеїв ІКОМ (остання редакція — 2004 р.), п.п. 2.4. якого чітко говорить про неприпустимість торгівлі старожитностями, які мають сумнівне походження. Ця етична норма розкривається в міжнародних документах зобов’язуючого характеру. Так, чинна стосовно України Європейська конвенція про охорону археологічної спадщини (переглянута 1992 р.) у своїй статті 10 говорить, яких заходів має вживати держава для протидії ринку археологічних предметів. Установам, закупівельна політика яких регулюється державою, держава зобов’язана прямо заборонити придбання предметів сумнівного походження. Щодо приватного сектора державою має застосовуватися метод переконання, але так само з метою, щоб і приватні суб’єкти не придбавали сумнівних речей.

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 16:54 Детальніше...

З Новим, 2019 роком!

Шановні члени ВГО «Спілка археологів України»!

Цього року ми зробили багато, але далеко не все, що мали зробити, про що нам слушно нарікали на загальних зборах. Для того, аби результат нашого існування був відчутнішим, всім треба чітко усвідомлювати, що шлях від бажань до їх здійснення чималий, чарівної палички ще не винайдено. На жаль, суровою реальністю є те, що проблема грабіжників («чорних археологів»), обігу археологічних предметів на різного штибу торговельних площадках (від звичайного ринку до Інтернету), а також псевдонауки невмирущі. Але ми можемо і мусимо скоротити їх обсяг. Для цього треба вимагати суттєвих змін у чинному законодавстві держави. Це тривалий процес. Інша справа — наше особисте ставлення до цих ганебних явищ та їхніх представників.

Хай цей рік буде роком, коли кожен із нас подумає, чи завжди його дії та вчинки сприяють боротьби з тими, хто руйнує культурну та археологічну спадщину, хто став на слизький шлях наукових спекуляцій. ВГО «Спілка археологів України» у 2019 році докладе максимум зусиль, аби не виникали питання щодо цілей її існування. Але це завдання не тільки для керівних органів, але й для всіх осередків та їхніх членів.

Всіх вітаємо з прийдешнім Новим роком і бажаємо всім нових звершень та відкриттів, міцного здоров’я, нових знань та досвіду.

Голова ВГО «Спілка археологів України»,
доктор історичних наук Я. П. Гершкович

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 16:57

Отримано відповідь на звернення щодо проекту "Стіна"

На розміщений на офіційному сайті ВГО "Спілка археологів України" відкритий лист на ім’я Президента України Петра Порошенка від 1.08. 2018 р. щодо необхідності проведення археологічних робіт у зоні переобладнання державного кордону між Україною та Російською Федерацією (проект "Стіна) отримано відповідь (див. за посиланням нижче) від Секретаріату Президента України в межах встановлених регламентом строків.

Оскільки остаточного рішення поки немає, ВГО "Спілка археологів України" продовжує відстежувати ситуацію і закликає до спільних дій Міністерство культури України як Центральний орган виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та органи охорони культурної спадщини Чернігівської, Сумської, Харківської та Луганської облдержадміністрацій.
Сподіваємося, що прийняті рішення підуть на користь справі охорони культурної спадщини та формуванню позитивного іміджу України як цивілізованої держави на тлі задекларованого Міністерством культури України року Європейської спадщини в Україні.

Відповідь від Секретаріату Президента України (.pdf)

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 17:09

Звернення до Президента України щодо проекту «Стіна»

Президенту України Порошенку П. О.

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

За рішенням Ради національної безпеки та оборони від 28.08.2014 р. «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності» (введено в дію Указом Президента України від 24.09.2014 р.), Кабінетом Міністрів України був розпочатий проект «Стіна» або «Європейський вал», яким передбачається повне переобладнання державного кордону між Україною та Російською Федерацією, зокрема спорудження різноманітних ровів, траншей та спеціальних об’єктів у Чернігівській, Сумській, Харківській та Луганській областях.

ВГО «Спілка археологів України» цілком розуміє необхідність повної реалізації цього проекту для вирішення сучасних проблем обороноздатності нашої держави. Але водночас не можемо не звернути увагу на те, що земляні роботи на такій великій території (понад 2000 км) завжди неминуче призводять до руйнування численних як облікованих, так і ще не виявлених археологічних об’єктів від доби кам’яного віку до пізнього середньовіччя. Тільки в межах будівництва в Луганській області, за даними Управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації, перебуває не менше двохсот археологічних пам’яток. Певно, їх так само багато в інших областях, які названі вище.

2004 р. Україною було ратифіковано Європейську конвенцію про охорону археологічної спадщини (переглянуту). Стаття 5 Конвенції докладно визначає зобов’язання сторін в частині врахування потреб археології в процесі реалізації проектів освоєння територій. Відповідні зобов’язання включають систематичні консультації з археологами, узгодження з ними проектів, фінансування превентивних археологічних досліджень та навіть внесення змін до тих проектів, які можуть мати негативний вплив на археологічну спадщину.

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 17:16 Детальніше...

Зібраний докупи бездоказовий негатив, а не «інтерв’ю колишньої археологині» — Алла Буйських

18 червня цього року на сайті «Української правди» було опубліковане інтерв’ю кандидата політичних наук О. Андроса з «колишньою археологинею» Г. Заворотною. Відповідаючи на заклик редакції взяти участь у обговоренні цього тексту не можу не скористатися цією нагодою. Саме тому беру на себе відповідальність написати цього публічного листа, який буде розміщено на он-лайн ресурсах Інституту археології НАН України: офіційному сайті та ФБ-сторінці, а також на он-лайн ресурсах Спілки археологів України. Тобто говоритиму не лише від імені колективу Інституту археології НАН
України, а й від усього професійного археологічного загалу нашої країни.

Останнє оновлення на П'ятниця, 29 червня 2018, 15:42 Детальніше...

Фізика і археологія

29.05.2018 р. у відділі археології ранніх слов’ян та регіональних польових досліджень відбудеться дві доповіді Олександра Бугая на теми:

  • «Радіовуглецеве датування: можливості і перспективи»
  • «Ядерно-фізичні методи для характеризації археологічних артефактів».

Початок об 11 годині. Запрошуємо всіх зацікавлених співробітників і спілчан.

Заплановано онлайн-трансляцію.

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 18:58 Детальніше...

Світла пам’ять Глібу Юрійовичу Івакіну

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 19:54 Детальніше...

Звернення до Президента України щодо Конвенції Ради Європи 2017 р.

Президентові України П. О. Порошенку

Копія: Міністру закордонних справ України П. А. Клімкіну

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

Археологічна спадщина як частина культурної спадщини на сьогоднішній день перебуває в Україні під дуже серйозною загрозою. Це пов’язано з багатьма чинниками, серед яких недоліки законодавства в частині гарантування превентивних археологічних досліджень, що мають передувати господарському освоєнню земель, збільшення масштабів несанкціонованих розкопок (так званої чорної археології) та нелегального обігу археологічних предметів, неможливість контролю державою ситуації з культурними пам’ятками, що перебувають на окупованих територіях, тощо.

Правопорушення щодо культурної спадщини потребують комплексної протидії, зовнішньополітична складова якої значною мірою належить до компетенції Президента України. Відповідна політика нашої держави має ґрунтуватися на неухильному виконанні міжнародних зобов’язань України та враховувати сучасні світові тенденції. Роками триває листування державних органів щодо приєднання України до Другого протоколу 1999 до Гаазької конвенції 1954 р. про захист культурних цінностей в умовах збройного конфлікту, за яким забороняється проведення археологічних розкопок на окупованій території, а міжнародній спільноті в особі ЮНЕСКО надаються дієві повноваження щодо моніторингу ситуації та впливу на сторону-окупанта задля збереження культурних цінностей. Археологи та пам’яткоохоронці неодноразово звертали увагу й на необхідність ратифікації Україною Конвенції УНІДРУА 1995 р. щодо викрадених або незаконно вивезених культурних цінностей. Водночас видимого результату по цих питаннях нами поки що не спостерігається.

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 17:54 Детальніше...

Дитяча науково-практична археологічна конференція «АРХЕОЛОГІУМ»

30—31 березня 2018 року в місті Харкові на базі Музею археології ХНУ імені В. Н. Каразіна відбулась дитяча науково-практична конференція, яка була організована та проведена спільними зусиллями колективу Музею, Ради молодих вчених ІА НАНУ за фінансової підтримки ВГО «Спілка археологів України»

У ній прийняли участь учні 8—11 класів та студенти 1—3 курсів з Миколаєва, Запоріжжя, Києва, Чугуєва та Харкова. До дня конференції було видано збірник тез, з яким невдовзі можна буде ознайомитися у електронному форматі на нашому сайті.

Під час заключного обговорення результатів була внесена пропозиція створити єдиний майданчик у глобальній мережі, присвячений дитячій археології в Україні. Завданнями цього ресурсу є: координація дій і співпраця гуртків і центрів, поширення інформації про археологічні конференції, польові школи, експедиції, в яких приймає участь учнівська молодь.

Сайт ВГО «Спілка археологів України» з радістю надасть цю можливість молодим вченим!!!

Переглянути збірник можна тут:
Пеляшенко, К. Ю. (ред). 2018. Дитяча науково-практична археологічна конференція «Археологіум». Тези доповідей конференції, м. Харків, 30—31 березня 2018 р. Харків: Майдан.

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 16:22 Детальніше...

Сторінка 14 з 33

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Ви знаходитесь тут: Новини