Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ВОЛИНСЬКИЙ ПАНТЕОН

12 травня 2015 року у приміщенні Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки відбулася презентація науково-популярного видання Олександра Дем’янюка та Геннадія Гулька «Волинський пантеон: Схід—2014». У книзі зібрано відомості про волинян, які загинули під час проведення антитерористичної операції на сході України у 2014 р. Автори намагалися опрацювати й максимально об’єктивно подати зібраний ними матеріал, що стало незначною краплиною в увічненні пам’ятні новітніх героїв Української держави. Видання здійснене за фінансової підтримки Благодійного фонду «Волинь 2014».

На заході були присутні представники військоматів, яким було передано 12 примірників книги, волонтерів, широкої громадськості. Директор музею Ігор Пасюк передав також 12 примірників Олексію Златогорському для поширення їх на сході серед воїнів, вчителів та небайдужої громадськості.

Олександр Дем’янюк, співавтор видання, зазначив, що написання і збирання матеріалів давалося досить важко у плані моральному. Він не впевнений, що зможе продовжити її – адже біографії усіх 96 волинян, що загинули на сході протягом військових подій 2014 року він мусив «пропустити» через себе. «Активні військові дії принесли велике горе в десятки волинський сімей... — зазначив він. – Вкотре підтверджується вічна істина – смерть забирає від нас найкращих, переважно молодих, які багато доброго могли би звершити у своєму житті для України».

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

Останнє оновлення на Середа, 13 травня 2015, 14:47

ВОЛИНЯНИ З МІСІЇ "ЧОРНИЙ ТЮЛЬПАН" ПОВЕРНУЛИСЯ ДОДОМУ

27 квітня завершилось десятиденне перебування волинських волонтерів місії «Чорний тюльпан» Олексія Златогорського, Миколи Собуцького, Андрія Трофімука та Юрія Сковороди у зоні АТО. За цей період волиняни обстежили місця боїв у Пісках, Дебальцево, Мариновці, Іловайську, Ольховатці, на Савур-Могилі та інші.

Завдяки допомозі Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» місія «Чорний тюльпан» отримала рефрижератор-мерседес, що досить вчасно замінив наші «втомлені» машинки. За що дуже дякуємо меценатам.

В останні дні перебування волинян у ЗМІ з’явилися повідомлення, що денеерівцями захоплена українська диверсійна група, яка їздить на машинах «Груз 200» з червоними хрестами. «Це заставило нас трохи похвилюватися, — говорить один із волонтерів. – Адже нас знають з двох сторін конфлікту. І налагоджені контакти розвалити такими повідомленнями досить легко. Та все минулося добре».

Волинських волонтерів чекають нові виїзди. Адже війна, нажаль, триває...

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

На кордоні Донецької області Іловайськ
Ольховатка Савур-Могила
Савур-Могила Савур-Могила
Савур-Могила Дебальцево

Дебальцево Мариновка
Мариновка Углегорськ
Останнє оновлення на Середа, 11 листопада 2020, 18:33

ТІЛА 34 ВІЙСЬКОВИХ ВОЛОНТЕРИ ВИВЕЗЛИ З ЗОНИ АТО

Протягом 10 днів у зоні АТО в складі місії «Евакуація—200» («Чорний тюльпан») перебували волиняни Олексій Златогорський, Андрій Трофімук, Микола Собуцький та Юрій Сковорода.

Як повідомляє сайт ВГО «Союз «Народна пам’ять» їм на зміну виїхала нова команда пошуковців, які продовжать евакуацію тіл загиблих військових.

На протязі вказаних десяти днів наші хлопці змогли вивезти на територію, що підконтрольна українським військовим, 34 загиблих українських військовослужбовців: 22 «кіборга» з Донецького аеропорту і 12 тіл з інших бойових точок (Дебальцево, Старобешево, Авдіївка, Комсомольське тощо).

Всі вони передані органам судово-медичної екпертизи для подальшої ідентифікації осіб.

Є надія, що всі будуть опізнані і відправлені у рідні краї, щоб родичі могли гідно відправити в останню путь своїх синів, батьків, чоловіків.

Волонтери забирають бійців не тільки з моргів — з приходом весни роботи проводяться і на полях битв.

Місія «Евакуація—200» проходить в зоні АТО під керівництвом Управління військово-цивільного співробітництва Міністерства оборони України, Національного військово-історичного музею. Її мета — пошук і евакуація тіл військовослужбовців, які загинули під час збройного конфлікту на сході країни.

З вересня минулого року волонтери місії «Чорний Тюльпан» виявили та евакуювали близько 535 загиблих військовослужбовців.

Волиняни, які приймали участь в місії, висловлюють щиру подяку за підтримку і допомогу Волинському відділенню ВО «Свобода», ГО «Автомайдан України», Благодійному фонду «Волинь—2014», ПП «Лінник», Ігору Алєксєєву та Юрію Цейко.

Останнє оновлення на Середа, 11 листопада 2020, 18:35

МІСІЯ «ЧОРНИЙ ТЮЛЬПАН» — ЦЕ РОБОТА ПІД ДУЛАМИ АВТОМАТІВ

Але водночас — і остання надія повернути солдата додому...

«Чорний тюльпан» виник після Іловайського котла, коли дуже багато бійців залишилися на полі бою непохованими. Саме тоді громадська організація «Союз «Народна пам’ять» взялася за важку, але таку потрібну місію — шукати і повертати додому тіла загиблих українських солдатів. Нещодавно участь в експедиції взяли й працівники ДП «Волинські старожитності», яке є асоційованим членом «Союзу «Народна пам’ять»

— З'ясувати, де поховані бійці, повернути їхні останки рідним — це головне завдання місії «Чорний тюльпан», — розповідає директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський. — Причому не беремо до уваги належність до військових формувань: ексгумуємо і українських, і деенерівських. Хоча робимо акцент на солдатах Збройних сил України. А ми, зрозуміло, на волинянах, що загинули на Сході. За час роботи місії понад 200 тіл українських військовослужбовців вивезено з «ДНР» і перепоховано на нашій території. Діяльність місії базується на тонкій межі — на домовленості між Міноборони України та представниками так званих ДНР та ЛНР.

Археологічні розвідки та ексгумації доводиться проводити на місці. Частину українських солдатів поховали місцеві, але за похованнями ніхто не доглядав. Часто на могилі стоїть невеликий хрестик із прутиків, перемотаних шнурочком. Такий навіть до весни може зникнути. Тому волонтери поспішають, інакше поховані у таких могилах можуть назавжди залишитися зниклими безвісти.

— Скажімо, був бліндаж, у якому загинули солдати. Трактором просто зрівняли його, засипали землею, поставивши паличку чи хрестик, — оце й уся могила, — каже ще один учасник місії «Чорний тюльпан» Андрій Трофімук. — Місцеві часто не знають або не хочуть розповідати. Мовляв, не бачили, бо ховалися. Якось почули від них: «А, укропы? Пусть лежат и гниют там». Або ж запитують: ви по наших чи по укропів? І ти розумієш, що «наші» — це інша сторона.

Останнє оновлення на Понеділок, 09 березня 2015, 20:05 Детальніше...

ЕКСПОНАТИ З АТО ПЕРЕДАНО ДО КОВЕЛЬСЬКОГО МУЗЕЮ

Пошуковий загін «Відродження» ДП «Волинські старожитності» передав до Ковельського історичного музею експонати, зібрані у зоні АТО – свідчення бойових дій на території України у наш час. Як зазначив Вадим Дорофєєнко – керівник загону, підполковник діючої армії, це необхідно у першу чергу для пам’яті про волинян, які воюють на Сході.Зокрема, передано до 40 листів на фронт нашим солдатам з різних куточків України і Європи, дитячі малюнки, бронежилети російські і сепаратистські,  3 українські прапори і 1 сепаратиський прапор м.Краматорська, шеврони і пагони сепаратистські і російські, шеврони українських підрозділів, підвіски, кулеметну стрічку, шолом сталевий українського десантника з кулевими отворами, шолом командира сепаратистського загону «Призрак» з м. Слов’янська, фрагмент обгорілого СКС і АК74, підствольний гранатомет,  тубус РПГ-18, тубус ПЗРК «Ігла», міна-обманка для знищення мирного населення, дерев’яний корпус протитанкової міни, саморобний міномет та інше – всього близько 100 експонатів. «За кожною такою знахідкою, - говорить Дорофєєнко, - стоїть своя історія. Колись розповім. По війні.»

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

Листи на фронт Листи на фронт
Листи на фронт Шеврони ворога
Шеврони ворога Шеврони ворога
Страшні експонати Передача експонатів
Передача експонатів
Останнє оновлення на Вівторок, 02 вересня 2014, 00:36

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Головна