Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Публікації




Авторські права і обов'язки

Шановні колеги!
Для того, щоб з друкованою продукцією все було гаразд, нам варто знати свої права і обов’язки.
Для уникнення небажаних ситуацій, а також для гарантії того, що Ваш науковий доробок буде доступний науковому загалу, слід укладати договори. Однак, їх слід не лише уважно читати, але й наполягати на внесенні до договорів детальних пунктів про обов’язкове виконання Законодавства України, а також відстежувати виконання пунктів договору належним чином:

Законодавство України із питань інтелектуальної власності (https://uk.wikipedia.org/wiki/Законодавство_України_із_питань_інтелектуальної_власності);
Закон України про авторське право і суміжні права (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3792-12);
Закон України про обов’язковий примірник документів (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/595-14);
Частина цього закону щодо обов’язкових примірників друкованих видань (http://www.ukrbook.net/obov_prym.html).

Дуже прошу поширювати цю інформацію.
З повагою, Сергій Горбаненко


Дослідження Київського Полісся / Археологія і давня історія України. — 2016. — Вип. 3 (20)

Дослідження Київського Полісся / Археологія і давня історія України. — 2016. — Вип. 3 (20) (Studies of Kyivan Polissya / Archaeology and ancient history of Ukraine. — 2016. — No. 3 (20)).

Збірник присвячено дослідженню Київського Полісся — краю з насиченою подіями історією і багатою культурною спадщиною, який, проте, досі залишається маловивченою територією в культурно-історичному відношенні. Збірник відображає основні наукові розробки з даної проблематики на сучасному етапі. Це міждисциплінарний проект, що охоплює різні сторони культури та побуту населення краю, а також широкий історичний проміжок від початків заселення цієї території до сьогодення. До нього увійшли праці понад 30 фахівців з різних наукових і культурних установ України та Польщі. Це археологи, що досліджують зону відчуження, Чорнобиль, Іванківщину, Вишгородщину та суміжні території, етнографи, що брали участь в обстеженні поліських територій і, зокрема, Чорнобильської зони, історики, краєзнавці. Переважна більшість матеріалів вводиться до наукового обігу вперше.

Переглянути зміст / View contents academia.edu


Презентація нового видання

Куштан Д., Ластовський В. Археологія та рання історія Черкас. — Київ; Черкаси: ІА НАН України, 2016. — 290 с.

Переглянути презентацію у форматі *.pdf >>


Видавець О. Філюк?

Жадібність породжує бідність
Конфуцій

Шановні колеги!
Так склалося, що спростовувати облуду завжди складніше, ніж її наводити. Тому заздалегідь перепрошую за нудні довгі тексти. Йдеться про «конфлікт» між «видавцем» і автором Е. Овчинниковим через монографію останнього «Трипільська культура Канівського Подніпров’я (етапи В ІІ—С І)» (Київ: Видавець Олег Філюк, 2014).
Щоб не відсилати читача на фейсбук, де відбувся «вибух праведного гніву» О. Філюка, у кінці цієї сторінки наведено усі його тексти. Тут зосередимося на спотворенні фактів від «видавця».




Бондар О.М. Чернігів: місто і фортеця у ХIV — XVIII століттях

Бондар О.М. Чернігів: місто і фортеця у ХIV — XVIII століттях. — К.: Видавець Олег Філюк, 2014. — 202 с.

Монографія присвячена проблемі топографічно-просторового розвитку Чернігова в пізньосередньовічний та ранньомодерний періоди існування міста – від монголо-татарського погрому в середині ХІІІ ст. до ліквідації Чернігівської фортеці наприкінці ХVІІІ ст. та кардинального перепланування вуличної системи історичної частини Чернігова. Книга буде корисною для істориків, археологів, краєзнавців, студентів та всіх небайдужих до історії українського містобудування.

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду



Полин С.В. Скифский Золотобалковский курганный могильник V–IV вв. до н. э. на Херсонщине

Полин С.В. Скифский Золотобалковский курганный могильник V–IV вв. до н. э. на Херсонщине. — К.: Издатель Олег Филюк, 2014. — 776 с.

Монография посвящена публикации и анализу материалов раскопок скифского курганного могильника конца V–IV вв. до н. э. у с. Золотая Балка Нововоронцовского района Херсонской области, исследованного Херсонской археологической экспедицией Института археологии АН УССР в 1978–1982 гг.

В научный оборот вводится информация по 12 скифским курганам, в числе которых пять курганов скифской знати разного уровня высотой от 1,3 м до 6,0 м и семь курганов ря-дового населения. Дается подробное описание раскопок курганов и исследованных в них объектов, описание и сравнительный анализ находок. На базе современных разработок скифские курганы Золотобалковского могильника датируются в пределах конец V — третья четверть IV вв. до н. э. На этой основе определено место курганов Золотобалковского могильника в кругу скифских памятников Северного Причерноморья.

Особое внимание уделено датировке скифских степных курганов на основе греческого керамического импорта. Привлечены практически все известные на сегодняшний день находки из скифских курганов степного Северного Причерноморья. На сегодняшний день учтено 909 скифских погребений, датированных по греческой керамике.

Книга будет полезна для дальнейших исследований скифских древностей и написания обобщающих работ по древней истории Украины, учебников, пособий, чтения лекций.

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


Презентація монографії Юрія Ситого „Християнські поховальні пам’ятки давньоруського Чернігова”

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г.Короленка 2 квітня 2014 року в рамках засідання клубу „Краєзнавець” була презентована монографія старшого наукового співробітника кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка Юрія Ситого „Християнські поховальні пам’ятки давньоруського Чернігова”.

Далі >>


Презентація книги В.О. Манька «Фінальний палеоліт—неоліт Криму: культурно-історичний процес»

24 березня у відділі «Археологічний музей»відбулась презентація книги Валерія Олександровича Манька «Фінальний палеоліт—неоліт Криму: культурно-історичний процес» (Київ: Олег Філюк, 2013. — 248 с.), виданої під грифом Кримського філіалу Інституту археології НАН України та Спілки археологів України.

Монографія присвячена питанням культурного розвитку, періодизації та хронології фінального палеоліту, мезоліту і неоліту Криму. Висвітлюються проблеми походження кам’яних індустрій Криму, їх зв'язок з розвитком епіпалеолітичних індустрій Близького і середнього Сходу. Робляться висновки про необхідність розгляду заключних етапів кам’яної доби Криму як частини області первинної геометризації , розвиток якої пов'язаний із Східним Середземномор’ям, Південним Прикаспієм.

Книга розрахована на фахівців з археології і давньої історії України.

На презентації були присутні Голова САУ д. і. н. Д.Н. Козак, директор видавництва О. Філюк, провідні фахівці в галузі первісної доби: співробітники Інституту археології НАН України, кафедри археології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету Києво-Могилянська академія, аспіранти, студенти, по шукачі.

У ході презентації відбулася жвава дискусія, в якій взяли участь д. і. н. Л.Л. Залізняк, к. і. н. І.Д. Потехіна, Д.Ю. Нужний, Д.Л. Гаскевич, О.Г. Корвін-Піотровський.

Книга В.О. Манька є першою у серії «Наукові праці членів Всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України».


Иевлев М.М. Очерки античной палеоэкологии Нижнего Побужья и Нижнего Поднепровья

Иевлев М.М. Очерки античной палеоэкологии Нижнего Побужья и Нижнего Поднепровья. — К.: Видавець Олег Філюк, 2014. — 276 с.

Монография посвящена проблеме взаимодействия природы и общества на территории Северного Причерноморья, рассматриваемая на примере Ольвийского государства. Возникнув в VII в. до н.э. оно существует до IV в. н.э.,то есть практически весь период существования античной цивилизации на территории Северного Причерноморья. В монографии определяется роль и степень влияния происходивших природных изменений на хозяйственную деятельность населения, а так же роль антропогенного фактора в изменениях ландшафтов региона. Сделана попытка произвести реконструкцию окружающей среды района Нижнего Побужья и Нижнего Поднепровья на основных этапах развития Ольвийского государства: архаическом, классико-эллинистическом и римском.

Книга рассчитана на археологов, палеогеографов и всех, кто занимается проблемами взаимодействия природы и общества.

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


Кулаков В.И. Реконструкция убора обитателей Янтарного берега в I–V вв. н. э.

Кулаков В.И. Реконструкция убора обитателей Янтарного берега в I—V вв. н. э. — К.: Видавець Олег Філюк, 2013. — 168 с.
Монография посвящена обзору истории и методологии создания графических реконструкций убора (комплекса одежды/снаряжения/украшений) жителей юго-восточной Балтии в римское время. В книге также привлекаются и археологические материалы эпохи викингов. Издание рассчитано на археологов, любителей древностей и участников процесса военно-исторических реконструкций.

Более подробную информацию об издании см.http://www.facebook.com/rusfondukr.

Мартыненко И.Э. Международная и национальные правовые системы охраны историко-культурного наследия...

Мартыненко И.Э. Международная и национальные правовые системы охраны историко-культурного наследия государств-учасниц СНГ: учебное пособие. - Москва, 2012. - 943 с. (.pdf)


Ромашко В.А.. Заключительный этап позднего бронзового века Левобережной Украины

Уважаемые коллеги!

В феврале 2013 г. в киевском издательстве «Скиф» выйдет книга В.А. Ромашко «Заключителный этап позднего бронзового века Левобережной Украины (по материалам богуславско-белозерской культуры)».

В ней обобщены материалы памятников постсрубного времени Левобережной Украины, которая в XIII—X вв. до н. э. была зоной контактов этнокультурных образований западной и восточной зон евразийской общности культур валиковой керамики. Здесь на основе бережновско-маевской срубной культуры во второй половине XIII в. до н. э. формируется новообразование — богуславско-белозерская культура. Рассмотрены вопросы материальной и духовной культуры, хозяйства богуславско-белозерских племен, периодизации, относительной и абсолютной хронологии, что позволило воссоздать историю ираноязычного населения Левобережной Украины последних столетий II — начала I тыс. до н. э.
Книга предназначена для историков, археологов, сотрудников музеев, всех, кого интересует древняя история Украины.
Заключителный этап позднего бронзового века Левобережной Украины (по материалам богуславско-белозерской культуры): монография. — К.: Видавничий Дім «Скіф», 2013.
Вы можете заказать необходимое количество экземпляров книги в издательстве «Скіф» по адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Тел.: 050-076-30-09; 098-538-50-93

 

28.01.2013


Нова книжка про археологію Волині

У видавництві ДП «Волинські старожитності» вийшов навчальний посібник Михайла Кучинка, Зоряни Кучинко та Олексія Златогорського «Історія культури Волині давнього та середньовічного часу». Книжка є першою спробою подати в науково-популярній формі відомості про розвиток матеріальної та духовної культури населення Волині впродовж тисячоліть. На базі пам'яток археології автори розглянули питання господарської діяльності, суспільного ладу, характеру взаємозв'язків давніх племен краю, їх етнокультурної належності. Нове видання стане в пригоді школярам, краєзнавцям та всім шанувальникам давнини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

18.02.2013


Книги Л.С.Клейна

У видавництві Донецького університету видані книги Л.С.Клейна:

Перевернутый мир ("Жизнь" в тюрьме), 2009.
Новая Археология (Критический анализ теоретического направления в археологии Запада), 2010.
Формула Монтелиуса (Шведский рационализм в археологии Мальмера), 2011.
Археологическое исследование: Методика кабинетной работы археолога (в двух томах), 2012. (Перше видання такого роду в Росії. Книга розрахована на студентів, аспірантів та археологів-практиків.)

Звертатися: http://archgroup.donnu.edu.ua

Джерела інформації:
Видавець.
Сайт "Археология России": http://archeologia.ru/Rss/


Сторінка 1 з 3

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Новини Публікації