Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Протоколи засідань

Протокол № 4 засідання 11 листопада 2020 р.

Протокол № 4
засідання правління ВГО «Спілка археологів України» м. Київ,
11 листопада 2020 р.

ПРИСУТНІ: голова САУ Я. Гершкович, секретар О. Пробійголова, Д. Гречко, А. Корвін-Піотровський, О. Малишев, К. Чуєва, Є. Синиця, С. Горбаненко, С. Теліженко, В. Колесникова, О. Оногда.

Порядок денний:
1. Подання проєкту від ВГО САУ «Дослідження чинників актуальності фінансування проєктів з валоризації культурної спадщини на місцевому рівні» на отримання грантів USAID «для зміцнення екосистеми та промоції культури залучення місцевих ресурсів серед українських ОГС».
2. Обговорення принципів підходів до роботи над планом діяльності ВГО САУ на найближчі 1—2 роки.

СЛУХАЛИ:
1. Подання проєкту від ВГО САУ «Дослідження чинників актуальності фінансування проєктів з валоризації культурної спадщини на місцевому рівні» на отримання грантів USAID «для зміцнення екосистеми та промоції культури залучення місцевих ресурсів серед українських ОГС».
Доповідали: Є. Синиця, В. Колеснікова.

УХВАЛИЛИ:
1. Підтримати подання проєкту від ВГО САУ «Дослідження чинників актуальності фінансування проєктів з валоризації культурної спадщини на місцевому рівні» на отримання грантів USAID «для зміцнення екосистеми та промоції культури залучення місцевих ресурсів серед українських ОГС».
2. Обговорення принципів підходів до роботи над планом діяльності ВГО САУ на найближчі 1—2 роки.
Доповідала К. Чуєва.
Виступили: О. Оногда, Я. Гершкович, Є. Синиця, В. Колесникова.

Голова правління, доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління, кандидат історичних наук О. С. Пробийголова

Останнє оновлення на П'ятниця, 13 листопада 2020, 19:50

Протокол № 3 засідання 06 листопада 2020 р.

Протокол № 3
засідання правління ВГО «Спілка археологів України» м. Київ,
06 листопада 2020 р.

ПРИСУТНІ: голова САУ Я. Гершкович, секретар О. Пробийголова, Д. Гречко, А. Корвін-Піотровський, О. Малишев, К. Чуєва, Є. Синиця, С. Горбаненко, С. Теліженко.

Порядок денний:
1. Затвердження тексту звернення до органів державної влади України з приводу варварського руйнування царського скіфського кургану біля с. Скобелево на Миколаївщині.

СЛУХАЛИ:
Затвердження тексту зверення до органів державної влади України з приводу варварського руйнування царського скіфського кургану біля с. Скобелево на Миколаївщині.
Доповідали: Я. Гершкович, О. Малишев.
УХВАЛИЛИ: Затвердити текст зверення до органів державної влади України з приводу варварського руйнування царського скіфського кургану біля с. Скобелево на Миколаївщині.

Голова правління, доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління, кандидат історичних наук О. С. Пробийголова

Останнє оновлення на Четвер, 12 листопада 2020, 18:33

Протокол № 2 засідання 15 жовтня 2020 р.

Протокол № 2
засідання правління ВГО «Спілка археологів України»
м. Київ, 15 жовтня 2020 р.

ПРИСУТНІ: голова САУ Я. Гершкович, секретар О. Пробийголова, Д. Гречко, А. Корвін-Піотровський, О. Малишев, К. Чуєва, Є. Синиця, О. Осаульчук, С. Горбаненко, С. Теліженко.

Порядок денний:
1. Затвердження тексту листа до Наглядової ради УКФ з приводу проєктів «Музею Шереметьєвих».
2. Затвердження тексту листа до голови Національної поліції України, міністра МВС, голови СБУ та МКІП України з приводу незаконних пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини у Полтавський області та їх продажу на інтернет-аукціоні Віоліті.

СЛУХАЛИ:
1. Затвердження тексту листа до Наглядовї ради УКФ з приводу проєктів «Музею Шереметьєвих».
Доповідав: О. Малишев.
УХВАЛИЛИ: Затвердити текста листа до Наглядовї ради УКФ з приводу проєктів «Музею Шереметьєвих».

2. Затвердження текста листа до Голови Національної поліції України, міністра МВС, голові СБУ та МКІП України з приводу незаконних пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини у Полтавський області та їх продажу інтернет-аукціоні Віоліті.
Доповідав: О. Малишев.
УХВАЛИЛИ: Затвердження текста листа до Голови Національної поліції України, міністра МВС, голові СБУ та МКІП України з приводу незаконних пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини у Полтавський області та їх продажу інтернет-аукціоні Віоліті.

Голова правління, доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління, кандидат історичних наук О. С. Пробийголова

Останнє оновлення на Четвер, 12 листопада 2020, 18:28

Протокол № 1 засідання 23 січня 2020 р.

Протокол № 1
засідання правління ВГО “Спілка археологів України”
м. Київ 23 січня 2020 р.

ПРИСУТНІ: голова САУ Я. Гершкович, секретар Л. Мироненко, Д. Гречко, А. Корвін-Піотровський, О. Малишев, К. Чуєва, В. Баранов, Є. Синиця, О. Осаульчук, С. Горбаненко, С. Теліженко.

Порядок денний:
1. Звіт про діяльність ВГО «Спілки археологів України» за 2019 р.
2. Напрямки діяльності і плани «Спілки археологів України» на 2020 р.
3. Обрання нового секретаря Спілки.
4. Різне.

СЛУХАЛИ:
1. Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» за 2019 р.
Доповідав: Я. П. Гершкович (Додаток 1. Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» за 2019 р.).
В обговоренні взяли участь:
О. Осаульчук: ВГО «САУ» здійснила і провела значний обсяг роботи за 2019 р., однак було б не зайвим зробити звіт структурованим, поділивши його за напрямками діяльності.
УХВАЛИЛИ:
затвердити звіт після внесення правок і редакції членами правління ВГО «САУ».

2. Напрямки діяльності і плани «Спілки археологів України» на 2020 р.
Доповідали: Я. Гершкович, А. Корвін-Піотровський, Є. Синиця.
В обговоренні взяли участь:
К. Чуєва: Перенести проведення семінару / круглого столу "Чорна археологія та приватне колекціонування» / «Проблеми музейної археології та музейної етики» з травня на квітень і приурочити цю подію до дня пам’яток історії та культури 18 квітня.
В. Баранов: Про необхідність проведення Спілкою конференції, присвяченій рятівній археології. Конференцію провести у Львові у грудні 2020 р. з метою висвітлення основних результатів, отриманих внаслідок рятівних археологічних робіт.
О. Осаульчук: У майбутньому домовитися проводити засідання ВГО «Спілка археологів України» на більш ранній час (на 9:00).
Є. Синиця: Про підготовку проєкту до УКФ "Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України".
УХВАЛИЛИ:
1. У кінці квітня провести круглий стіл / семінар за тематикою: «Чорна археологія та приватне колекціонування» / «Проблеми музейної археології та музейної етики» (назва буде поточнена). Доповідачі: Я. Гершкович, К. Чуєва, А. Корвін-Піотровський, А. Малишев. Локація — музей Ханенків або Археологічний музей Інституту археології НАН України. Кінцеву дату погодити. У разі виграшу у конкурсі УКФ у програмі «Розбудова зв’язків – мережування» відповідний захід провести не пізніше травня 2020 р.
2. У грудні провести Всеукраїнську наукову конференцію, присвячену результатам рятівних археологічних досліджень. Місце проведення — м. Львів.
3. Засідання правління ВГО «Спілка археологів України» за згодою членів правління розпочинати у більш ранній час.
4. На наступних засіданнях розглянути можливість проведення у межах професійної археологічної спільноти конкурсу «Археологічна знахідка року» та розробити положення про конкурс.
5. ВГО «Спілка археологів України» візьме участь у підготовці ІІ Всеукраїнського археологічного з’їзду, у межах якого на Спілку покладений обов’язок опублікування збірки тез конференції.
6. Найближчим часом у формі заяви / резолюції сформулювати позицію археологічної спільноти щодо законопроекту «Про культурні товари» та виробити офіційну термінологію, що з рухомих об’єктів вважати культурними цінностями.
7. Підтримати подачу проєкту "Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України".

3. Обрання нового секретаря Спілки
У зв’язку обранням Л. Мироненко головою Ради молодих вчених ІА НАНУ вона більше не може виконувати обов’язки секретаря Спілки. Новим головою Спілки одноголосно обрано Пробійголову О. С.

4. Різне

УХВАЛИЛИ:
1. Делегувати трьох представників ВГО «Спілка археологів України» (В. Баранова, Д. Гречко, А. Сушко) для участі у комісії для обрання на конкурсній основі нового директора Національного музею історії України.
2. Виділити на організацію дитячої конференції «Археологіум» (м. Харків) 1000 гривень.
3. Виділити на організацію конференції «Актуальні проблеми Сумщини» (м. Суми) 1500 гривень.
4. Позначити ВГО «Спілка археологів України» як головного організатора з боку археологічної спільноти України у підготовці циклу науково-популярних радіопередач з давньої історії України інформаційним агенством Укрінформ.
5. Уповноважати заст. голови. правління Синицю Є. В. підписувати угоди цивільно — правового характеру від імені ВГО САУ на період  виконання проєкту УКФ «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України».

Голова правління доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління кандидат історичних наук Л. В. Мироненко

Останнє оновлення на Четвер, 12 листопада 2020, 18:21

Протокол загальних зборів від 17 грудня 2019 р.

Протокол
загальних зборів ВГО «Спілка археологів України»
від 17 грудня 2019 р.

ПРИСУТНІ: Гершкович Я. П., Колєснікова В. А., Гречко Д. С., Каравайко Д. В., Борисов А. В., Синиця Є. В., Пуголовок Ю. О., Горбаненко С. А., Корвін-Піотровський А. О., Малишев О. О., Осаульчук О. М., Нечитайло П. О., Баюк В. Г., Войтюк В. П., Черненко О. Є., Скиба А. В., Черниш С., Ушкова Ю. В.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ
1. Робота ВГО «Спілка археологів України» у 2019 р. та подальша розбудова САУ як авторитетної громадської організації.
2. Різне.

СЛУХАЛИ:
1. Доповідь Гершковича Я. П. «Робота ВГО «Спілка археологів України» у 2019 р. та подальша розбудова САУ як авторитетної громадської організації». (див. додаток 1).
ВИСТУПИЛИ:
Колєснікова В. А. запропонувала застосувати премодерацію постів на сторінці в ФБ, а також поцікавилася ситуацією по проєкту «Стіна», на що Гершкович Я. П. дав розгорнуту відповідь.
Синиця Є. В. доповнив виступ Гершковича Я. П. щодо дій ВГО «САУ» з приводу чергового подання Бебіка В. М. на Шевченківську премію. Зазначено, що Бебік В. М. у восьмий раз подається на цю премію, але жодного разу не проходив далі другого туру. Завдання Спілки у цьому випадку — використати цю ситуацію для медійного розголосу. Звернення у відповідні інстанції готується. Крім того Синиця Є.В. відзвітувався з приводу циклу радіопередач на радіо «Культура». Протягом року було проведено ряд радіопередач. На думку доповідача цикл потрібно переформатувати, зробивши більш популярним завдяки обмеженням сюжетів тільки медійно привабливими темами. Крім того було зазначено, що є ідея податися на грант від «Українського культурного фонду» за категорією «Мережування». Проєкт знаходиться в процесі підготовки.
ПОСТАНОВИЛИ: прийняти та схвалити звіт про роботу Спілки за 2019 р., але остаточний варіант обгооврти на засіданні правління ВГО САУ.

2. Пропозицію Гречка Д.С. щодо добровільності внесків. Доповідач зазначив, що це питання є принциповим для ряду регіональних осередків і запропонував поставити на голосування це питання.
ВИСТУПИЛИ:
Гершкович Я. П. висловився проти цієї ідеї, адже на його думку в цьому випадку внески не будуть сплачуватись взагалі, що суттєво обмежить фінансові можливості Спілки.
Осаульчук О. М. висловив думку, що внески мають бути потрачені не на видання, конференції тощо, а на розбудову Спілки, для того, щоб зробити вступ до неї престижним.
Корвін-Піотровський А.О. теж виступив проти витрат невеликих сум коштів на часткове фінансування видань та конференції, підкреслив, що перш за все має бути розроблена стратегія розвитку Спілки.
Гершкович Я. П. висловився категорично проти пропозиції О. М. Осаульчука та А. О. Корвіна-Піотровського (крім тієї частини, в якій ідеться про розробку стратегії Спілки) та запропонував повернутись до розгляду цих пропозицій пізніше у наступному році. Голосування щодо пропозиції зробити внески добровільними на 2020 р.: за — 15, проти — 3.
ПОСТАНОВИЛИ: зробити внески добровільними на 2020 р.

Голова правління Гершкович Я. П.
Т. в. о. секретаря Ушкова Ю. В.

Додаток 1
Виступ голови правління ВГО САУ Я. П. Гершковича

Почну з короткої історичної довідки. Увага! Рішення про створення Спілки було ухвалено Загальними зборами 15 грудня 2009 року у м. Києві (реєстрація в Міністерстві юстиції України відбулася трохи пізніше — 13 квітня 2010 р.), отже всіх вітаю з нашим першим десятиліттям! Не лякайтесь, звіт за весь цей період зараз не робитиму. Хочу лише сказати, що, як на мій погляд, ідея Д.Н. Козака щодо створення Спілки була просто блискучою. Українські археологи продемонстрували, що вони перебувають у загальносвітову, в першу чергу — західному, тренді, вишукуючи нові форми співіснування та співпраці.

САУ існує, але наша задача зробити так, аби вона не тільки існувала, але й набувала реального авторитету, зокрема аби членство в САУ надавало можливість будь-якому археологу — не зважаючи на його місце проживання, посаду, яку він обіймає чи науковий статус — відчувати, що він залучений до поважної, цікавої та корисної справи.

Наразі, на жаль, цього ще немає. Доказом тому є те, що на десятому році існування Спілки відомий пам’яткоохоронець пише у ФБ про те, що "…САУ создавалась для прикрытия разных неблагоприятных дел…", а професор відомого культурного університету додає: "А кто такие САУ? И кому их заявления до какого места прилипают?" Також до них фактично долучається відомий цивілізатор, головний науковий консультант ПЛАТАР. Ось така компанія. Але ж я, врешті решт, не про них, а про те, що таке ставлення є свідоцтвом того, що ми ще дуже далеко від нашої цілі. В Американській спілці археологів — вона існує вже понад 100 років — налічується понад 20000 членів, і мені дуже важко уявити, чи хтось з американських археологів виступив з такими саме заявами, як означене тріо.

Я вже давненько спостерігаю за роботою Спілку з внутрішньої сторони, спочатку як керівник Київського осередку, згодом ще й як заступник голови, а зараз вже як голова правління. І мені здається, що я розумію наші проблеми. Перша — формальність у діяльності керівних органів Спілки та слабкий зв'язок з членами, особливо регіональними підрозділами. Друга - слабка поінформованість суспільства взагалі та осередків зокрема з тим, що ж такого робить Спілка. Третя, загальна, - певна інертність мислення "археологічного народонаселення", якому Спілка вдається організацією щось на кшталт ДОСААФ, ВЛКСМ чи, прости Боже, КПРС (що там ще?). Це — основне.

Яскравим прикладом формальності є те, що ми ще ніколи не робили ревізію свого списочного склад по регіональним відділенням. Виходячи з цього нове правління САУ розпочало перевірку списків. На сьогодні ми нараховуємо 26 відділень і понад 300 членів (певно буде більше, але не від всіх відділень отримана інформація). Це не так вже й мало, враховуючи те, що на цей раз маємо цілком реальні цифри, без мертвих душ. Зараз встановлюємо постійний зв'язок з відділеннями, в деяких призначили нових голів. Поступово ситуація змінюється.

Основною формою надання інформації залишаються соціальні мережі, зокрема сторінка САУ у ФБ, яка налічує вже понад 1400 учасників, та сайт САУ, де розміщується матеріал про поточні справи та плани САУ, включаючи протоколи засідань правління (раніше такого не було), звіти за всі роки існування САУ, включаючи фінансові звіти. Отже, ми, члени правління, можемо й особисто відповідати на запитання членів Спілки, й рекомендувати їм уважно відстежувати нашу інформацію в Інтернеті. Нічого іншого вигадати не можна. Справа за малим — постійно робити наповнення сайту Спілку. В цьому розраховуємо й на активність регіональних відділень. Наш сайт — наше обличчя. А ще нам потрібно не боятись займатись тим, що називається самопіаром, тобто більше розповідати про себе у засобах масової інформації.

Щодо "інертності", то вона виліковується з часом. Головне — аби лікар та хворий цього захотіли.

Щодо конкретних справ цього року.
1. На початку року нами був зроблений запит на адресу генерального директора Укрпошти з приводу реклами сумнозвісного інтернет-сайту Віоліті. Отримана відповідь, що Укрпошта припиняє розміщення цієї реклами.
2. 9.04. 2019 на адресу Міністра культури, МЗС та голови СБУ було направлено листа про шолом, який був проданий на тому самому аукціоні. Згодом шолом з’явився і був проданий на аукціоні у Великій Британії. Результат: від СБУ отримана відповідь, в який вказано що відкрита відповідне слідство. Була також реакція від МКУ, яке подякувало за надану інформацію.
3. ВГО САУ виступило з заявою щодо російських археологів, які потрапили до санкційного списку в Указу президента від 19.03.2019. Як вам відомо, ніби у продовження теми, нещодавно, уряд ухвалив пропозицію щодо запровадження нових санкцій проти тих, хто руйнує об’єкти культурної спадщини на території АР Крим та м. Севастополь.
4. Влітку в Музеї історії Києва була представлена чергова виставка колекції ПЛАТАР "Україна — світу". Ми виступили проти. У відповіді генерального директора МІК, фактично, було вибачення за проведення цієї виставки.
5. Спілка археологів України приділяє дуже серйозну увагу питанню збереження археологічної спадщини на окупованих територіях України. У травні був проведений відкритий семінар (у рамках проєкту "Фестиваль науки — 2019") "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". За результатами роботи підготовив проєкт резолюції, яка потім, як і інформація про сам семінар, була широка поширена у ЗМІ. На семінарі одноголосно була прийнята резолюція. яку було надіслано до вищих органів влади України і оприлюднено для широкого ознайомлення громадськості. У ній, зокрема, містилися пропозиція, аби Україна приєдналася до таких сучасних міжнародних інструментів охорони культурної спадщини, як Другий протокол (1999 р.) до Гаазької конвенції 1954 р. про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Конвенція УНІДРУА 1995 р. про викрадені або незаконно вивезені культурні цінності та нової Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями (Нікосія, 2017 р.). Наголошено, що слід усіма можливими способами забезпечити взяття об’єктів культурної спадщини, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, на державний та міжнародний облік, а також здійснити докладне картографування всіх об’єктів археології на підконтрольній Україні території в зоні, наближеній до проведення військових дій.
Ці пропозицій згодом були підтримані та розвинуті, коли в Інституті держави і права імені В. М. Корецького НАН України відбувся організований за безпосередньої участі Спілки археологів України науково-практичний круглий стіл «Справа про скіфське золото: поточний стан та перспективи». Про те саме говорили минулого тижня на круглому столі в Укрінформі “Культурна спадщина на окупованій території Криму та міжнародні механізми її захисту”. В ній серед інших також взяли участь та виступили голова Кримського регіонального підрозділу ВГО "Спілка археологів України" В. Баранов, а від Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України — О. Малишев, член правління ВГО САУ.
6. САУ продовжує відстежувати та розв'язувати проблему "Стіни". В зону будівництва до Луганської області постійно виїздить голова Луганського підрозділу С.А. Теліженко. Ним отримані дані щодо розміщення археологічних пам’яток у декількох районах, а це важливо для того, аби довести необхідність археологічних досліджень у цій зоні. На жаль, в інших областях цим не займалися. У вересні я разом з С.А. Теліженком взяв участь у робочій нараді "Опрацювання шляхів розв'язання проблеми охорони культурної спадщини під час проведення робіт з інженерно-технічного облаштування державного кордону України". Нарада була проведена в Луганській обласній державній адміністрації.
7. 4 грудня відбулася прес-конференція “Чорна археологія”: закривавлені старожитності». Організатором заходу виступив Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України», але всі виступаючи є членами правління САУ.
8. Опублікована Відкрита заява ВГО "Спілка археологів України" у зв'язку із можливим запровадженням в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення. Вона надіслана Президенту, Прем’єр-міністру, Міністру культури, молоді та спорту, голові ВР.
9. Продовжується цикл передач ВГО "Спілки археологів України" та UA: Радіо Культура, присвячений проблемам археології.
10. Зараз у співпраці з САУ в рамках виставки "Ханенківські антики. Історія архівної теки" планується проведення круглого столу з робочою назвою «Археологічні колекції в музеях: проблеми формування, збереження та фахової етики». Отже, як бачите, ми реагуємо не тільки на поодинокі випадки та ситуації, але й підходимо до розв'язання глобальних проблем, розуміючи, що всі проблеми вирішуються на законотворчому рівні. Наше завдання — своєчасно подати сигнал до влади та суспільства.

Останнє оновлення на Вівторок, 21 квітня 2020, 23:16

Сторінка 2 з 4

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Про нас Протоколи засідань