Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

UA: Радіо Культура та ВГО Спілка археологів України розпочали цикл радіозустрічей з провідними українськими археологами та істориками археології в межах авторського проекту Юлії Чаплінської "Імператив: теми, обов'язкові для осмислення".

Програми відбуваються раз на два тижні, по пореділках о 10.15—11.00.

Послухати записи ефірів можна тут:

7.06.2019
Дослідження пам’яток козацької доби в Києві. Гості студії: молодші наукові співробітники відділу археології Києва Інституту археології НАН України Андрій Оленич та Іван Зоценко.  Ведуча: Юлія Чаплінська

22.05 2019
Передача присвячена результатам роботи відкритого семінару "АРХЕОЛОГІЯ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ ТА У ЗОНАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ". У студії екс-генеральна директорка Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника, координаторка проектів Кримського інституту стратегічних досліджень Ельміра Аблялімова. На телефонному зв’язку — кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАНУ, голова Луганського територіального підрозділу ВГО САУ  Сергій Теліженко.  Ведуча: Юлія Чаплінська

22.04.2019
Чи повернеться до України унікальний металевий шолом? Гості студії: провідний науковий співробітник Інституту археології НАНУ, Голова правління Спілки археологів України, доктор історичних наук Яків Гершкович та Голова ради молодих учених і старший науковий співробітник Інститут держави й права імені В. М. Корецького НАНУ, член правління Спілки археологів України, кандидат юридичних наук Олександр Малишев. Ведуча: Юлія Чаплінська

8.04.2019
«Археологічна освіта: плюси, мінуси, підводні камені» Про археологічні освітні програми, що натепер існують у закладах вищої освіти в Україні (насамперед, київських) з ведучою Юлією Чаплінською говорили гості студії Олег Білинський, асистент кафедри археології Національного університету «Києво-Могилянська академія», та Євген Синиця, доцент кафедри археології та музеєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка

25.03.2019
Що таке палеопатологія? Які вона дає можливості для досліджень? Гості програми: кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця відділу біоархеології Інституту археології НАН України Олександра Козак і завідувач відділу Археології Києва Інституту археології НАН України Всеволод Івакін.

11.03.2019
Тема: Скелети теж розмовляють.  Гості: співробітники Інститутуту археології НАНУ Інна Потєхіна, Тетяна Слободян.

25.02.2019
Проект просвітницько-оздоровчого центру «Інтеграція через історію та культуру». Гості:  Андрій Скиба, Тамара Кургіна-Коваленко

11.02.2019
Археологія і біологія: на стику наук — Не тільки артефакти. Йдеться про вивчення залишків рослин і тварин, знайдених під час розкопок. Гості: співробітники Інституту археології НАНУ Сергій Горбаненко та Марина Сєргєєва.

28.01.2019
Музейна археологія: просто про важливе — Археологія в музеї. Гості: Катерина Чуєва, директорка Музею Богдана й Варвари Ханенків, член президії ІСОМ України; Віра Павлова, музейний археолог, провідний фахівець Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

31.01.2018
Київ — 2018: археологічні сенсації року. Ефір за участі завідувача науково-дослідного сектору археології Києво-Печерського заповідника, кандидата історичних наук Сергія Тараненка та археолога, пам’яткоохоронця, старшого наукового співробітника Національного заповідника «Софія Київська», кандидата історичних наук Тимура Бобровського.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Ви знаходитесь тут: Археологія у ЗМІ Спільний проект UA: Радіо Культура та ВГО САУ