Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

15 грудня 2009 р. за рішенням Установчих збрів, тобто більше року тому, почала діяльність наша організація. Протягом першого року, що став для нас установчим, ми, окрім процесу легалізації, розпочали низку проектів, провели кілька акцій, взяли участь в обговоренні Закону про регулювання містобудівної діяльності (№ 7418), розпочали діяльність у міжнародних організаціях. ВГО «Спілка археологів України» зареєстровано Міністерством юстиції України (свідоцтво № 3320 від 13 квітня 2010 р.; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи А01 № 481634, ідентифікаційний код юридичної особи 37095826). Спілка створена і діє на засадах добровільності, рівноправності своїх членів, самоврядування, законності, виборності та підзвітності органів управління, гласності в роботі.
Восени 2010 р. почав працювати наш сайт, який протягом кількох місяців став фактично єдиною трибуною української археології. На ньому вміщується інформація з усіх напрямків нашої діяльності — громадська робота, новини наукового і суспільного характеру, науково-дослідницька діяльність, видавнича діяльність та ін.
Станом на 1 січня 2011 р. регіональні відділення САУ діють у 14 областях (Волинська, Донецька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська), містах Києві і Севастополі. У стадії формування знаходяться Кримське, Запорізьке і Житомирське відділення. Ми маємо надію, що невдовзі до нас приєднаються одесити.
На теперішній час у складі Спілки нараховується 270 постійних членів, серед яких один академік НАН України, двоє членів-кореспондентів НАНУ, 15 докторів історичних наук і близько 50-ти кандидатів історичних наук.
При правлінні Спілки сформовано дві робочі групи — з міжнародних зв’язків, яку очолив керівник київського міського осередку Я.П. Гершкович, і з інформаційно-технічного забезпечення, очолювана С.А. Горбаненком.
Основною метою діяльності Спілки є консолідація археологів України на основі їх професійної солідарності, задоволення та захист їх законних соціальних, творчих, економічних та інших спільних інтересів.
Основними завданнями Спілки є:

  • сприяння розвитку археологічної науки в Україні, її методичному та технологічному удосконаленню, проведенню археологічних досліджень на території України;
  • сприяння у практичному здійсненню програм і проектів, спрямованих на охорону, дослідження, використання та реставрацію пам’яток та об’єктів археологічної спадщини України, особливо тих, яким загрожує небезпека знищення та пошкодження під впливом природних факторів, або в результаті господарської діяльності;
  • пошук джерел фінансування та організація публікації результатів наукових досліджень археологічної спадщини;
  • розвиток зв’язків з міжнародними та національними Спілками у галузі охорони археологічної спадщини;
  • захист законних інтересів археологів України;
  • створення умов для професійного та творчого розвитку археологів, інформаційно-методична підтримка їх діяльності;
  • підвищення ролі і авторитету археологічної професії в українському суспільстві;
  • створення дієвого механізму обміну інформацією, досвідом, спілкування членів Спілки.

Спілка постійно здійснює моніторинг Законів України і підзаконних актів щодо їх відповідності законодавству України з охорони археологічної і культурної спадщини, а також міжнародним правовим нормам. Активна робота ведеться щодо розробки і впровадження пам’яткоохоронного законодавства, а саме, за нашою участю приймалися поправки до Закону України з охорони національної культурної спадщини і Закону України про охорону археологічної спадщини. Спілка займає жорстку негативну позицію щодо практики нелегальних розкопок і формування приватних археологічних колекцій. Основною ідеологічною підосновою Спілки є Кодекс етики археолога, розміщений на цьому сайті. Ми ведемо активну боротьбу із злочинною забудовою пам’яток археології і відчуженням їх із державної власності, слідкуємо за законністю проведення науково-рятівних археологічних розкопок, сумлінністю і відповідністю існуючій методиці археологічних розкопок усіх наукових підрозділів, ліцензованих для проведення археологічних досліджень на території України.
Наша організація брала активну участь у акції протесту проти впровадження Закону про регулювання містобудівної діяльності і наступних громадських заходах, що врешті решт призвели до ветування закону Президентом України В.Ф. Януковичем.
Задля здійснення поставлених завдань Спілка через своїх членів підтримує тісні зв’язки із Інститутом археології Національної Академії наук України, Кримським філіалом ІА НАН України, Рятівними археологічними службами, Державними музеями і музеями-заповідниками, Департаментом підводної археологічної спадщини ІА НАН України, університетами і громадськістю. Задля реалізації цих завдань ми звертаємося із відповідними заявами і зверненнями до Верховної Ради України, Президента України, міністерств і відомств, а також їх представництв у регіонах. Діяльність нашої організації як частини громадянського суспільства України змушує привернути увагу до проблем пам’яткоохоронної діяльності державних органів влади і залучити до цього процесу широку громадськість.
4 лютого цього року ми, як колективний член, на сесії Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) були прийняті до цієї впливової міжнародної організації, тим самим вже після першого року діяльності отримавши міжнародне визнання.
Також наша організація розпочала низку тривалих проектів. Один із них — збір персоналій археологів України, як нині діючих, так і тих, що вже відійшли у вічність, який має увінчатися енциклопедичним виданням.
Спілка археологів прагне залучити до своїх лав усіх діючих українських археологів, ми відкриті для спілкування і співробітництва із громадськістю, засобами масової інформації, іншими громадськими організаціями і меценатами. Ми закликаємо наших членів і усю громадськість долучитися до обговорення Кодексу етики археолога, а також вміщуємо надіслані вами матеріали з усіх сфер діяльності нашого археологічного світу на нашому сайті.

8.02.2011

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Ви знаходитесь тут: Про нас Звіти про діяльність Річний звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України»