Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

У 2016 р. ВГО «Спілка археологів України» продовжила роботу з популяризації та розвитку вітчизняної археології.

У звітному році було проведено перереєстрацію організації. Було виділено кошти для огранізації наукової конференції студентів, аспірантів і молодих науковців «Археологічні студії: здобутки та перспективи — 2016», яка проходила у січні 2016 р. на базі кафедри археології Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Попри всі економічні складнощі, спільними зусиллями Інституту археології НАН України, ВГО «Спілка археологів України» та історико-культурного заповідника «Більськ» було проведено літню польову археологічнцу школу у Більську. Програма роботи Школи була розрахована на період з 19 липня по 15 серпня 2016 року та включала в себе як польові археологічні дослідження, так і теоретичний лекційний блок, присвячений різноманітним проблемам історії та археології раннього залізного віку Європи, питанням антропології, археологічної методології, пам’яткоохоронної діяльності. До роботи літньої польової археологічної школи долучилися представники 4 вищих учбових закладів України (Дніпропетровський національний університет ім. О.. Гончара, Київський національний університет культури і мистецтв, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури). До всіх них долучилися молоді аспіранти, представники провідних вітчизняних закладів культури та освіти. Разом — понад 55 чоловік.

Під час роботи польової школи було проведено зйомки науково-популярного фільма “Скіфія — царство курганів” разом зі студією Wild Fox Film. Фільму вже загальнодоступний у мережі (youtube.com).

Протягом звітного періоду сайт Спілки оновлювався (нові видання у віртуальній бібліотеці та найважливіші новини). Члени Спілки відповідали на звернення громадян з різних питань, що надходили на електронну адресу Правління.

Активно працюють сторінки Спілки у соціальних мережах (facebook, vkontakte).

ЗАЯВИ, ЗВЕРНЕННЯ

1. САУ звертався до Міністерства культури України з критичними висновками щодо проекту Закону України "Про охорону і збереження нерухомої культурної спадщини". Зокрема науважено про те, що робота над проектом цього Закону здійснювалася в непублічний спосіб. Попри попередні домовленості, до розроблення проекту не були залучені представники САУ.

2. За ухвалою Правління ВГО САУ, членом-кореспондентом НАНУ Г.Ю. Івакінім підписані листи до Президента України та Президента НАНУ, до міністра фінансів України про недостатнє фінансування науки взагалі і археології зокрема.

3. Після надання Міністерством культури України дозволу на тимчасове вивезення з України приватної археологічної колекції музею "Платар" для експонування її в музеї-замку князів Поморських у Республіці Польща, оприлюднено Відкритого листа ВГО САУ щодо неприпустимості легалізації археологічних колекцій, здобутих сумнівним шляхом.

4. ВГО САУ відреагувала на плани проведення під Києвом зльоту скарбошукачів (Комрад-Фест) заявою про неприпустимість пропаганди скарбошукацтва в Україні у будь якому вигляді.

ЗАСІДАННЯ

02.06. на спільному засіданні Вченої ради ІА НАНУ та ВГО САУ відбулася презентація звіту моніторингової місії за результами польових досліджень стану захисту та охорони археологічних пам’яток в Станично-Луганському, Новоайдарському, Попаснянському районах та м. Лисичанськ Луганської області, включаючи зону АТО. З доповідямии виступили О. Біда (Хельсинська группа з прав людини, International partnership for Human rights), С. Теліженко (ІА НАН України, САУ), Д. Коваль (Національний університет "Одеська юридична академія").

РІЗНЕ

1. Оголошено про збір даних до науково-популярної книги "Чверть століття української археології: досягнення та відкриття", яка буде присвячена найважливішим і найяскравішим відкриттям українських археологів за роки незалежності (Д. Гречко).

2. Надавались рекомендацій листи для участі у конкурсів на посаду директорів обласних краєзнавчих музеїв.

3. Підтримано концепцію створення "Музею степового кургану" у Запорозькій області (В.Ю. Мурзін).

ФІНАНСИ

Залишок коштів на 01.01.2016: 7658,92 грн.

Надійшло протягом 2016 р.: 12580,00 грн. (з них 10000,00 — цільова благодійна допомога; 2580,00 — членські внески).

Витрачено протягом 2016 р.: 14375,71 грн. (1640,00 — послуги банку; 1500,00 — екскурсійні послуги; 1235,71 — послуги інтернет-провайдера; 10000,00 грн. — друк видання «Археологічні дослідження в Україні 2015 р.).

Залишок коштів на 31.12.2016 р.: 5863,21 грн.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Про нас Звіти про діяльність Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2016 р.