Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

02.06.2016 р. о 14.00 у приміщенні Археологічного музею Інституту археології НАН України (вул. Богдана Хмельницького, 15) відбудеться спільне засідання вченої ради ІА НАНУ та ВГО "Спілка археологів України".

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Доповідь: О. Біда (Хельсинська группа з прав людини, International partnership for Human rights), С. Теліженко (ІА НАН України, САУ), Д. Коваль (Національний університет "Одеська юридична академія") "Археологія під вогнем. Результати моніторингової місії"

Запрошуємо всіх бажаючих і представників преси!

Пресс-анонс презентації звіту "Археологія під вогнем":

2 червня 2016 року о 14-00 в Археологічному музеї Інститута археології НАН на спільному засіданні Вченої ради ІА НАНУ та ВГО "Спілка археологів України" відбудеться презентація звіту моніторингової місії за результами польових досліджень стану захисту та охорони археологічних пам’яток в Станично-Луганському, Новоайдарському, Попаснянському районах та м. Лисичанськ Луганської області, включаючи зону АТО.

Основною метою моніторингової місії було встановлення стану збереженності об’єктів культурної спадщини, насамперед археологічних, незалежно від того, чи включені вони до Держреєстру пам’яток археології місцевого значення.

Під час моніторингу здійснювалися фотофіксація об’єктів та пошкоджень, які утворилися внаслідок вибухів або облаштування оборонних споруд. Також проводилося опитування населення про відомі їм факти пошкоджень археологічних об’єктів.

У польових дослідженнях прийняли участь правозахисники УГСПЛ та IPHR (International Partnership for Human Rights), експерт з міжнародного гуманітарного права, співробітники ІА НАНУ та Луганського краєзнавчого музею.

На презентації звіту виступатимуть Сергій Теліженко, науковий співробітник ІА НАНУ та Дмитро Коваль, доцент Одеської Юридичної Академії. Зокрема, Сергій Теліженко звернеться до питання про небезпеки, які загрожують пам’яткам археології як від проведення військових дій, так і в результаті бездіяльності місцевих та обласних органів з охорони культурної спадщини. Дмитро Коваль розповість про ключові проблеми захисту культурних цінностей з точки зору міжнародного та національного права. Окремо висвітлюватимуться питання долучення України до Другого протоколу Гаазької конвенції 1999 року та залучення міжнародної неурядової організації «Блакитний щит» до заходів захисту культурних цінностей.

Правління ВГО САУ

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення Презентація звіту "Археологія під вогнем. Результати моніторингової місії"