Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Нещодавно до Інституту археології НАНУ та Київського осередку САУ від ростовських археологів надійшла вкрай тривожна інформація. Нам повідомляють про те, що територія Лівенцівського археологічного комплексу біля Ростова-на-Дону опинилася перед загрозою забудови. Рішення, яким надано право на будівництво тут сучасних котеджів, вочевидь незаконне. Звертає на себе увагу, що ситуація повністю є тотожною до тих, що також мають місце в Україні.
Головною складовою комплексу є всесвітньо відома Лівенцівська фортеця. Її досліджував наш спілчанин, на жаль вже покійний, С.Н. Братченко. Отже, ми аж ніяк не можемо бути осторонь того, що відбувається. Перелік наших реальних можливостей впливати на стан справ у Російській Федерації є вкрай обмеженим, але слово з нашого боку не буде зайвим. Отже прийняте рішення звернутися до губернатора Ростовської обл. В.Ю. Голубєва з листом, що наводиться нижче.

Губернатору Ростовскої області
Голубєву Василю Юрійовичу

Велимишановний Василю Юрійовичу!

Як нам стало відомо, територія Лівенцівського археологічного комплексу знаходиться перед загрозою руйнування сучасною забудовою. Ми неодноразово стикаємося з тими ж самими проблемами й в Україні, тому розглядаємо таку ситуацію як загальне лихо, тим більше що Лівенцівська фортеця бронзового віку, що входить до комплексу, досліджувалася українськими археологами. Особливу роль у цьому зіграв нині, на жаль вже покійний кандидат історичних наук С.Н. Братченко. Багато членів нашої громадської організації є його учнями й послідовниками, а матеріали, які отримані в ході розкопок, однаково потрібні як російським, так і українським археологам.
Виділення території Лівенцівської фортеці й інших пам’яток комплексу під будь-яку забудову явно незаконне й одержить негативну оцінку на міжнародному рівні, тому що, згідно із усіма нормами й конвенціями по збереженню археологічної й культурної спадщини вони підлягають ретельній охороні.
Дуже просимо Вас прийняти всі необхідні заходи, щоб пам’ятки Лівенцівського археологічного комплексу були збережені для всіх нас і наших нащадків.

Голова Всеукраїнської громадської організації«Спілка археологів України»,
доктор історичних наук, профессор Д.Н. Козак

Губернатору Ростовской области
Голубеву Василию Юрьевичу

Глубоуважаемый Василий Юрьевич!

Как нам стало известно, территория Ливенцовского археологического комплекса оказалась перед угрозой разрушения современной застройкой. Мы неоднократно сталкиваемся с теми же проблемами и в Украине, поэтому рассматриваем такую ситуацию как общую беду, тем более что Ливенцовская крепость бронзового века, входящая в комплекс, исследовалась украинскими археологами. Особую роль в этом сыграл ныне, к сожалению, уже покойный кандидат исторических наук С.Н. Братченко. Многие члены нашей гражданской организации являются его учениками и последователями, а материалы, полученные в ходе раскопок одинаково нужны как российским, так и украинским археологам. 
Выделение территории Ливенцовской крепости и других памятников комплекса под любую застройку явно незаконно и получит негативную оценку на международном уровне, так как, согласно всем нормам и конвенциям по сохранению археологического и культурного наследия подлежат тщательной охране.
Убедительно просим Вас принять все необходимые меры, чтобы памятники Ливенцовского археологического комплекса были сохранены для всех нас и наших потомков.

Председатель Всеукраинской общественной организации «Союз археологов Украины»,
доктор исторических наук, профессор Д.Н. Козак
28.05.2012

 

Оцінку ситуації довкола Лівенцівського археологічного комплексу також вже надав директор Інституту археології, академік НАНУ П.П. Толочко.

Вельмишановний Василю Юрійовичу!

Із засобів масової інформації й від наших російських колег нам стало відомо про загрозу, яка постала над Лівенцівським археологічним комплексом, зокрема над Лівенцівською фортецею, що була побудована ще на початку 2-го тис. до н. е. В 60-х роках минулого сторіччя її досліджував український археолог С.Н. Братченко разом з російськими колегами.
С.Н. Братченко був співробітником нашого Інституту, у нас видавалися його книги, серед яких і книга, присвячена Лівенцівскій фортеці. Скоро вийде її друге видання. Отримані при розкопках фортеці матеріали стали еталонними й послугували підставою для виділення Каменсько-Лівенцівської групи пам’яток катакомбної культури епохи бронзи, розповсюджених також і в Україні.
Лівенцівська фортеця давно набула всесвітнього визнання. Забудова її території буде суперечити Федеральному Законові «Про ратифікацію Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини (переглянутої)» (прийнятий Державною Думою 17 червня 2011 року й схвалений Радою Федерації 22 червня 2011 року).
У зв’язку з вищевикладеним просимо Вас вжити заходів по збереженню унікального археологічного комплексу.

Будемо сподіватися на те, що ці звернення допоможуть нашим російським колегам. До того ж звертаємо увагу та те, що всі бажаючи можуть докладно ознайомитись з станом справ довкола Лівенцівського археологічного комплексу на сайті http://annales.info/livenc. Тут розміщено підписного листа проти забудови. Запрошуємо всіх, кому небайдужа доля археологічних пам’яток, також залишити свої підписи.
Лише спільними зусиллями ми можемо зберегти Лівенцівську фортецю!

29.05.2012

Відповідь від Міністерства культури Ростовської області:

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Ви знаходитесь тут: Звернення ВГО "САУ" Лівенцівська фортеця під загрозою забудови!