Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Лист В.М. Гусакова до В.Ф. Януковича

Президенту України
Януковичу В.Ф.

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Протягом багатьох десятиріч неодноразово порушувалось питання про можливість відтворення споруди Десятинної церкви в Києві, першого в історії Київської Руси-України, кам’яного храму, святині православ’я. Тривалі дослідження щодо істинного вигляду цієї споруди не мали успіху. Жодна з версій не знайшла підтвердження.
За підсумками конкурсу, що проводився в 2011-2012 роках, було визнано недоречність відтворення об’єкту, по якому відсутня жодна достовірна інформація. При цьому професійні архітектори, археологи та мистецтвознавці одностайно вважають спробу будь-якої забудови території «міста Кия» та «міста Володимира» неприпустимим свавільним посяганням на історичні святині.
Закон України «Про охорону культурної спадщини», а також Міжнародна Віденьска конвенція ICOMOS-UNESKO, ратифікована Україною, заперечують відтворення об’єктів культурної спадщини, що не залишили документального та науково підтвердженого вигляду. Таким чином, єдиним заходом щодо безцінних залишків фундаментів Десятинної церкви є їх музеєфікація – мінімальне делікатне втручання для консервації і збереження пам’ятки, приведення в стан, придатний для екскурсійного відвідування.
Але на даний час, розроблено проект, згідно якого над рештками старовинних фундаментів створюється залізобетонна конструкція, що здатна за інженерними розрахунками витримати багатоповерхову споруду. Ця конструкція, що спирається на палі діаметром 800 мм, призведе до руйнування рештків фундаментів, що охороняються.
В 1970—80 х роках на плато Старокиївської гори за проектом Інституту «Київпроект» з науковим супроводом Академії наук УРСР було створено парк-музей «Стародавній Київ» та Пейзажну алею, які надали особливого звучання унікальному природному ландшафту київських гір і урочищ. Екскурсійна демонстрація цієї перлини з артефактами та історичним супроводом є надзвичайним явищем, яке вимагає особливого догляду та пропагування.
Чотиритисячний загін членів Національної спілки архітекторів Украни рішуче проти будь-якого капітального будівництва на цьому унікальному залишку святої землі Київської Руси-України. Це рішення одноголосно прийнято пленумом Національної спілки архітекторів України, що відбувся 25 січня цього року в Києві.
Вельмишановний Вікторе Федоровичу, звертаємось до Вас з великим проханням зупинити усілякі спроби «музеєфікацій», подібних до тієї, що зараз відбувається і загрожує втратою однієї з найцінніших пам’яток культури України.

З великою повагою,
за дорученням правління Національної спілки архітекторів України,
Президент Національної
спілки архітекторів України
В.М. ГУСАКОВ

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Київ Десятинна церква Лист В.М. Гусакова до В.Ф. Януковича