Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Протокол № 5
засідання правління ВГО «Спілка археологів України»
м. Київ
8 жовтня 2019 р

ПРИСУТНІ: голова правління Я. Гершкович, секретар Л. Мироненко, Є. Синиця, О. Малишев, А. Корвін-Піотровський, О. Осаульчук, В. Баранов, В. Івакін, С. Теліженко, Д. Гречко, С. Горбаненко.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:
CЛУХАЛИ
1. Проблеми у діяльності правління САУ.
Я. Гершкович: Ми все ще знаходимось у режимі ручного управління. Це означає, що або постійно членам правління треба нагадувати про їх сектор відповідальності, або просто робити все самому. Багато справ не доводяться до кінця. Досі не отримані всі списки членів по відділеннях; не укладена угода с Радіо Культура, хоча про це говорили ще у травні; повільно поступають новини для сайту САУ та багато іншого. Все це уповільнює формування САУ як такої організації, вступ до якої не викликав сумніву ні у кого. Ми цього року вже набагато більше зробили, ніж у минулих, але весь потенціал ще не використали. Кожен член правління мусить відповідати за свою сферу діяльності і не перекладати її на голову правління. У закритій групі на ФБ прошу чітко відповідати на запитання, ця група не особиста група / сторінка голови, а поки виходить саме так.
В ОБГОВОРЕННІ ВИСТУПИЛИ:
А. Корвін-Піотровський: Процес упорядкування списків членів САУ уповільнився з огляду на розпал сезону польових досліджень, адже практично всі голови регіональних осередків протягом весни-літа перебували в експедиціях. Ситуація цілком об’єктивна.
Д. Гречко: Для виправлення поточної ситуації із перереєстрацією членів САУ пропонується повторно звернутися до очільників тих регіональних осередків, які й досі не надали списки.
Є. Синиця: Укладення формальної угоди про співпрацю САУ з Радіо «Культура» за обопільною згодою було перенесене на осінь поточного року. Поза тим, ця співпраця цілком успішно триває і без юридичного оформлення, від другої декади жовтня 2019 р. двічі на місяць в ефір виходитимуть передачі, присвячені археологічній тематиці. Формальна угода буде укладена до кінця осені 2019 року.
С. Горбаненко: Як адміністратор сайту САУ неодноразово звертався до членів САУ з проханням розміщувати новини, дотичні до діяльності САУ, у такій послідовності: спочатку на офіційному ресурсі спільноти. а вже потім, із посиланням на сайт САУ, на інших ресурсах (офіційних сторінках САУ та регіональних відділень САУ у соцмережах, особистих сторінках членів САУ, інших ресурсах в мережі Інтернет). На жаль цього алгоритму практично ніхто не дотримується, і насамперед через це сайт САУ наповнюється вкрай повільно і виглядає вторинним.

2. Корегування плану дій САУ до кінця року.
Я. Гершкович: На початку року ми планували проведення у в першій половині грудня конференції/круглого столу з запрошеними спеціалістами та представниками ЗМІ. Ми не встигаємо організувати саме конференцію, але можемо провести відкрите засідання правління з запрошенням голів відокремлених відділень. До кінця року бажано розробити та прийняти Положення про конкурс «Найцікавіші археологічні знахідки року» — це питання обговорювалось на ФБ, проведення конкурсу знайшло широку підтримку. Найкращі знахідки мають називати професійні археологи, а не недолугі журналісти. Терміново треба прийняти звернення до влади з приводу скасування земельного мораторію. МЗС щопівроку збирає відомості щодо стану, зокрема, культурної спадщини в Криму. ІА поки не подає офіційні відомості по археології, отже треба включитися і подавати від САУ, зокрема цим має займатись наше Кримське відділення.
В ОБГОВОРЕННІ ВИСТУПИЛИ:
О. Осаульчук: Є пропозиція провести відкрите засідання Правління в день грудневого засідання Польового комітету. Більшість голів регіональних осередків є членами Польового комітету, тож будуть присутні в Києві, що забезпечить нормальне представництво членів САУ з регіонів.
Д. Гречко: Щодо конкурсу «Найцікавіші археологічні знахідки року», то необхідно організувати обговорення Положення про цей конкурс в дистанційній формі, надіславши проект Положення очільникам регіональних осередків САУ.
О. Малишев: Всі мали змогу попередньо ознайомитися із відозвою САУ щодо потенційних небезпек для археологічної спадщини, пов’язаних із скасуванням мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тож чи є якісь зауваження до тексту цього звернення? (Зауважень щодо суті документу не прозвучало, було запропоновано кілька дрібних редакційних правок.)
В. Баранов: Як керівник Кримського відділення САУ беру на себе зобов’язання готувати раз на півріччя готувати інформаційну довідку щодо порушень пам’яткоохоронного законодавства України на окупованих територіях.
С. Теліженко: Оскільки я з особистої ініціативи здійснюю моніторинг стану археологічної спадщини в зоні ООС, то надаватиму інформаційну довідку про поточний стан справ у цій сфері. Принагідно маю відзвітуватися, що мною та Я. Гершковичем пророблена значна робота щодо формалізації археологічного нагляду за будівельними роботами, що проводяться в рамках проекту «Стіна».

3. Співпраця САУ з ОАСУ та РАСУ.
Я. Гершкович: Ми давно співпрацюємо з ОАСУ та РАСУ; часто вони допомагають матеріально. Чи можемо ми укласти з ними офіційну угоду про спонсорську підтримку?
В ОБГОВОРЕННІ ВИСТУПИЛИ:
О. Осаульчук: Організаційно-правова форма РАСУ унеможливлює формалізацію її стосунків з громадськими організаціями. Тож суто юридично укладання пропонованої угоди неможливе.
А. Корвін-Піотровський: Засади діяльності ОАСУ та РАСУ аналогічні, тому пропозиція щодо угоди не є слушною.

4. Різне.
Я. Гершкович: Є пропозиція увести до складу правління САУ очільника Київського міського осередку САУ В. Івакіна.
Я. Гершкович: Член САУ Я. Володарець-Урбанович звернувся з проханням збільшити частку фінансової участі САУ у виданні наступного випуску збірки наукових статей «In sclavenia terra». Є пропозиція піти на зустріч та збільшити суму з 1000 до 1500 грн.
Д. Гречко: Задля збільшення відвідуваності офіційного сайту САУ є пропозиція не тільки пожвавити наповнювання цього ресурсу, а й удосконалити його структуру, щоб спростити навігацію по сайту.

ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОЦЕДУРА ПІДСУМКОВОГО ГОЛОСУВАННЯ.
УХВАЛИЛИ:
1. Затвердити текст відкритого звернення САУ до владних інституцій щодо потенційних загроз археологічній спадщині в разі зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення (одностайно);
2. Увести до складу правління САУ В. Івакіна (одностайно);
3. Збільшити фінансування з боку САУ збірки наукових статей «In sclavenia terra» з 1000 до 1500 грн. (одностайно);
4. Доручити С. Горбаненку та Ю Ушковій удосконалити структури офіційного сайту САУ, а також вжити заходів щодо регулярного оновлення контенту цього ресурсу(одноголосно).

Голова Правління Я. Гешкович
Секретар Правління Л. Мироненко

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Про нас Протоколи засідань Протокол № 5, 8 жовтня 2019